İnternetteki köktendinci video görüntülerini bulup ortadan kaldırmaya yönelik mücadelede artık yeni bir yöntem kullanılıyor. Video paylaşım siteleri, yüklenen binlerce videoyu taramadan geçirmek için yapay zeka teknolojisinden yararlanıyor.
İnternete her gün milyonlarca video görüntüsü yükleniyor. Merkezi Londra'da bulunan ASI Veri Bilimi adlı firma, köktendinci grupların yüklediği videoları belirlemek için bir yazılım geliştirdi.
John Gibson, ”Burada iki video görüyoruz. İkisi de uzman olmayanların gözüne benzer gibi görünebilir ama bunlardan biri, IŞİD'le ilgili bir haber görüntüsü, diğeriyse IŞİD propagandası. Tasarladığımız model, bu görüntülerin içindeki algılaması güç sinyallerin izini sürüyor. Böylece görüntülerin arasında IŞİD propagandası olanları internetteki diğer tüm görüntülerden ayırabiliyoruz. Sol taraftaki görüntü, istikrarlı şekilde düşük sinyal veriyor. Bu nedenle bu görüntü aslında bir haberden alınma ve güvenli olduğu için taramayı geçiyor. Öte yandan sağ taraftaki görüntü kaygı verici nitelikte sinyaller veriyor. Bu görüntüleri yüksek risk kategorisine koyuyoruz çünkü bunlar IŞİD propagandası. ”Tarama yazılımı, farklı platformların bu görüntüler henüz yüklenirken propaganda içerikli olanları filtreden geçirecek şekilde tasarlandı. Böylelikle görüntüler daha internete girmeden kaldırılabiliyor,” diyor.
IŞİD propaganda görüntülerinin internetten kaldırılması, örgütün radikalleştirme faaliyetlerine katkıda bulunduğu için çok önemli.
Marc Warner, ”Şu anda 400 farklı platformda binden fazla köktendinci video görüntüsü var. Google ve Facebook bu görüntüleri bir gecede ortadan kaldırsa bile köktendinci içerik, 398 farklı platformda erişime açık olmaya devam edecek,” diyor.
İngiltere'de hükümet, yazılımı, köktendinci video görüntülerini yayınlayan platformlara ücretsiz olarak dağıtmayı planlıyor. ASI Veri Bilimi firması, yazılımının tek bir kişinin bir gün içinde YouTube ve Facebook'a yüklenen tüm videoları taraması sağlayacağını bildiriyor.