Amerikalı yetkililer, IŞİD’in barbarca öldürdüğü rehinelere turuncu tulum giydirmesinin tesadüf olmadığını, Amerika’nın 11 Eylül saldırılarını düzenleyen terör şüphelilerini tuttuğu Küba’daki Guantanamo tutukevinde tutulan terör zanlılarının da benzer renkte tulumlar giydiklerine dikkati çekiyor.
Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’na ifade veren Savunma Bakanlığı Müsteşarı Brian McKeon, son dönemde yaşananların, “Guantanamo tutukevinin dünyanın en acımasız teröristlerine ilham verdiğinin” bir kanıtı olduğunu söyledi.
Müsteşar McKeon, IŞİD’in son günlerde yayınladığı videolarda görülen ve hunharca öldürülen Ürdünlü pilotla Japon gazetecinin turuncu tulum içinde olduklarını, bu tulumun da birçok kişi tarafından Guantanamo tutukevinin sembolü olarak algılandığını ifade etti.
Seçildiği günden bu yana tutukevinin Amerika’nın itibarına zarar verdiğini ve müttefik ve dost ülkelerle olan ilişkileri zora soktuğunu belirten Başkan Barack Obama, Guantanamo nedeniyle daha fazla kişinin terör örgütlerine katıldığını savunuyor.
Bağımsız Senatör Angus King’e göre Guantanamo’nun kapatılmasının artıları ve eksilerini göz önünde bulundurmak şart. King, sorulması gereken sorunun “terör gruplarına katılımı teşvik etmesi nedeniyle Guantanamo’nun açık tutulmasının mı, yoksa serbest bırakılacak ve tekrar örgüte katılacak olan kişilerin mi ulusal çıkarlara daha fazla zarar vereceği’ olduğunu belirtiyor.
Pentagon’un konu ile ilgili yayınladığı bir rapor, Guantanamo’dan serbest bırakılan 600’den fazla tutuklunun yüzde 30’undan fazlasının ya terör faaliyetlerine tekrar karıştığının saptandığı, ya da karıştığından şüphelenildiğini belirtiyor.
Obama yönetimi, serbest bırakılanlar arasında örgüte yeniden girme yüzdesinin son yıllarda yüzde 10’un da altına düştüğünü belirtiyor ancak Irak’ta görev yapmış emekli asker ve Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton’a göre bu rakam pek bir anlam ifade etmiyor.
Guantanamo’da çok fazla sayıda boş hücre ve yatak olduğunu söyleyen Senatör Cotton, “Hepsinin canı cehenneme. Ülkenin güvenliği için bu hapishaneye daha fazla sayıda teröristin gönderilip, sorgulanması gerekir“ diye konuşuyor.
On yıl önce 800’den fazla kişinin bulunduğu Guantanamo tutukevinin nüfusu şimdilerde 100’ün üzerinde. Bunların yarısına yakınının kısa süre içerisinde serbest bırakılacağını belirten yetkililer, hapishaneye yeni tutukluların gönderilmeyeceğinin altını çiziyor. Amerikan yasaları Guantanamo’daki tutukluların Amerika’ya sevk edilmesini engelliyor, bu nedenle kamptaki tutukluların akıbetinin ne olacağı henüz bilinmiyor.
Guantanamo’daki her bir tutuklunun Amerika’ya maliyetinin üç milyon doların üzerinde olduğunu belirten Demokrat Partili Senatör Joe Manchin, bu rakamın Amerika’daki üst düzey güvenlikli bir hapishanede 100 bin doların altında olacağını ve bu nedenle yasanın değişmesi gerektiğini savunanlardan.
Ancak Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu, Guantanamo tutuklularınının Amerika’ya gelmesine izin vermeyen yasanın değişmesi üzerine değil, Obama yönetiminden yetkililerin karşı çıkmasına rağmen, tutukluların serbest bırakılmasını iki yıllığına donduracak yasa üzerine odaklanmış durumda. Başkan Obama’nın Guantanamo’nun geleceği ile ilgili kapsamlı bir planı altı yıldır Kongre’ye sunamadığını belirten komite başkanı Cumhuriyetçi Senatör John McCain, yönetimin bu başarısızlığından sıkıldıklarını belirtti.