IŞİD’in İstanbul saldırısı, örgütle mücadelede ne ifade ediyor? Amerika'nın Sesi'nden Ege Cansu Saçıkara, Partilerüstü Politika Merkezi uzmanı Blaise Misztal’a bu sorunun yanı sıra, IŞİD'le mücadeledeki son durumu ve Türk-Amerikan işbirliğinin artıp-artmayacağını da sordu.
IŞİD’in her geçen gün daha da saldırgan hale geldiğini belirten uzman, IŞİD'le mücadelede şu aşamada kazanan tarafın olmadığını söyledi.
Partilerüstü Politika Merkezi’nden Blaise Misztal, İstanbul saldırısı sonrası, Paris ve San Bernardino saldırılarını da örnek göstererek, IŞİD’in dünya çapında saldırılarını arttırmaya başladığını belirtti ve bu saldırının, son altı ay içinde Türkiye’yi hedef alan üçüncü saldırı olduğuna dikkat çekti.
IŞİD’in düzenlediği bu saldırıların örgütün, Amerika’nın liderliğindeki koalisyonun baskılarını hissettiği anlamına geldiğini söyleyen Misztal, IŞİD’in her geçen gün daha da saldırgan hale geleceğini belirtti. Saldırıların, koalisyona ‘geri çekilin’ mesajı taşıdığını da ekleyen uzman, ne IŞİD’in ne de Batı koalisyonunun bu mücadelede şu aşamada kazanan taraf olmadığını dile getirdi.
Türkiye’nin IŞİD'in Suruç ve Ankara’daki saldırılarını, Kürtlere yönelik olduğu algısıyla ülkenin bütününe olan bir tehdit olarak şimdiye kadar ciddiye almadığını söyleyen uzman, Türkiye’nin, bu yüzden Amerika’nın IŞİD'le mücadele konusundaki taleplerini yerine getirmede yeterince istekli davranmadığını belirtti. Uzmana göre bu saldırı, Türkiye’nin IŞİD tehdidini daha da ciddiye alıp-almayacağı konusunda bir dönüm noktası olabilir.