Erişilebilirlik

IŞİD Baltimorelu Gençleri Cihada Çağırdı


Dikkatleri Batı’nın sosyal sorunlarına çekmeye çalışan IŞİD, Baltimore’daki gösterilerde yaşanan şiddet olaylarının hemen ardından sosyal medya üzerinden kentin gençlerini IŞİD’e katılmaya davet etti.

Irk farklılığı gözetmediğini bildiren örgüt, Baltimore’da siyah bir gencin gözaltında ölmesinin ardından öfkeli siyah gençleri çekmeye çalışıyor.

Tweeter ve Facebook üzerinden yayılan mesajlarda Amerika’da ırksal sorunlar olduğu ancak Irak ve Suriye topraklarına yayılan IŞİD’in “hilafet devletinde” ırk ayrımı yapılmadığının altı çiziliyor.

IŞİD üyeleri sosyal medyada #BaltimoreRiots ve #BaltimorePurge hashtag’i ile yayınladıkları mesajlarda örgütü överken demokrasiyi yerdi ve Baltimore’daki olayların arka planını kendilerine göre yorumlamaya çalıştı.

Ortadoğu Medya Araştırmaları Enstitüsü (MEMRI) Direktörü Steven Stalinsky cihatçıların Twitter stratejisi üzerinde çalışıyor. İsimlerini güvenlik nedenleriyle paylaşmayan MEMRI araştırmacıları, IŞİD’in sıklıkla Batı’daki felaketleri ve de ırk ayrımcılığına dayalı sorunları kendi inançlarını yaymak için kullandığını söylüyor.

Bazı IŞİD tweetleri özellikle siyah Amerikalılar’ı İslam’a ve cihada davet ediyor. Sonraları İngiltere tarafından yasaklanan cihat yanlısı bazı gruplar kuran İslamcı Anjem Choudary attığı tweette “Absürt bir biçimde siyah derili bir lider seçtiklerinde bile ırkçılık çirkin biçimde ortaya çıkıyor. Değişim zamanı! İslam’ın zamanı!” diye yazmış.

Ürdünlü bir IŞİD militanı Suriye’den attığı tweette silahları ve siyah IŞİD bayrağı ile poz vermiş. Tweet’inde #BlackLivesMatter, #BaltimoreRiots ve #IslamicState hashtaglerini kullanmış. Militan ayrıca tweet’inde ayrıca “Sorunlar derinde. Allah bu sorunları uykudan uyandıran herkesi kutsasın #America_Burning yazmış.

25 yaşındaki Freddie Gray 12 Nisan’da tutuklandıktan bir hafta sonra omurilik zedelenmesi nedeniyle yaşamını yitirmişti. Gray’in ölümü Baltimore’da günlerce süren protestolara neden oldu. Pazartesi günkü cenaze sonrasında kentin batısındaki protestolar ayaklanmaya dönüştü. Bazı işyerleri talan edildi ya da yakıldı.

Sonradan yaşanan protestolar mahalle aktivistlerinin de çağrılarıyla beraber büyük ölçüde sakin geçti. Ancak IŞİD Baltimorelular’a şiddetin dozajını yükseltme çağrısında bulundu. İnternetten molotof kokteyli yapmayı gösteren çizgi filmler paylaştılar ve polise saldırı çağrısında bulundular.

Suriyeli aktivistler ise IŞİD’in farklı ırk ayrımı yapmadığı iddialarını reddediyor. IŞİD insanların kafasını keserek gerçekleştirdiği infazlar ve kırbaç cezalarıyla sert bir otorite kurmuş durumda. Örgüt ayrıca Şiiler, Hristiyanlar ve Yezidiler’e yönelik katliamlar yapıyor.

“Rakka Sessizce Katlediliyor” isimli bir yerel grubun üyesi aktivist Hamud El Musa, IŞİD militanlarının kendi içinde ırklara ve uluslara bölündüğünü ve Körfez Ülkeleri’nden gelen Araplar’ın, Iraklı militanların örgüt içindeki yetki üstünlüğünden hoşnut olmadığını belirtiyor.

IŞİD’in 20 bin kişi olarak tahmin edilen Kuzey Afrika militanları arasında da büyük memnuniyetsizlik var. Kuzey Afrikalılar, Körfez Ülkeleri’nden gelenler, Avrupalılar ve Çeçenler’e oranla çok daha az maaş almaktan şikayetçi. Kuzey Afrikalılar aynı zamanda kadın köleler ve cihatçı gelinlerden de yeterince pay alamadıklarından şikayetçi.

Bu, IŞİD’in Amerika’daki ırk ayrımcılığını ilk kez gündeme getirişi değil. Geçen yıl Kasım ayında silahsız bir siyah gencin polis tarafından vurularak öldürüldüğü Ferguson kentindeki olaylarda da IŞİD militanları Tweeter’dan göstericilere destek çıkmıştı.

IŞİD: Terör Devleti kitabının yazarları J. M. Berger ve Jessica Stern IŞİD yandaşlarının hashtag kampanyaları yaratma ve katılma konusunda becerikli olduklarını söylüyor. İnternet kampanyalarının önceden hazırlandığını söyleyen uzmanlar bazı kilit kullanıcıların aynı mesajları ve birbirlerinin mesajlarını tekrarladığını ve bundan sonra gelen kullanıcıların bu mesajların tekrar tweet ederek bir dalga etkisi yarattıklarını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG