Irak’da genel seçimler 7 Mart 2010 tarihinde yapıldı. Hükümeti kimin kuracağı ise tam sekiz ay dört gün geçtikten sonra, başka bir deyişle siyaset tarihinde ‘en uzun süreli hükümet kurma arayışı’ rekorundan sonra netleşti. Irak'taki siyasi tıkanıklığın önünü açan uzlaşıya göre, 77 yaşındaki Celal Talabani bir dönem daha cumhurbaşkanı kalırken, son Başbakan Nuri Maliki’nin de bu görevini yeni dönemde de sürdürmesi kararlaştırıldı. 325 üyeden oluşan Irak Meclisinde, farklı partilerden toplam 10 Türkmen kökenli milletvekili bulunuyor. Berlin’de Irak siyasetini izleyen ve değerlendiren uzmanlar, devlet başkanının Kürt, başbakanın Şii ve meclis başkanının Sünni olmasına rağmen, son gelişmelerle Irak iç politikasında Şii grupların güç kazandığını, Türkmenlerin ise daha da zayıfladığını savunuyorlar. Irak Türkmen Cephesi Almanya Temsilcisi Ganim Autmann’da aylarca süren müzakerelerin sonunda varılan sonucun Iraklı Türkmenleri pek mutlu etmediğini belirtiyor.
Irak Türkmenleri’nin, Irak’ın bütünlüğü içerisinde siyasi ve kültürel varlıklarını koruyarak siyasi alanda da temsil edilmek istendiğini belirten Autmann, AKP hükümetinin Türkmenler’e tam sahip çıkmadığını ve Türkmenler’in durumuna yeterli ilgi ve desteği göstermediğini öne sürüyor.
Son seçimlere farklı parti ve ittifaklardan giren Irak Türkmenleri’nin ‚Meclis Türkmen grubu’ adı altında ortak bir grup oluşturmayı hedefledikleri de haber veriliyor. Bu arada Irak Anayasası'na göre Maliki'nin hükümeti kurmak ve bakanları atamak için 30 gün süresi var.