Erişilebilirlik

Irak, saldırı planladığından şüphelenilen PKK bağlantılı 3 kişiyi tutukladı 


İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Mikdad Miri'nin basın toplantısında sarı tulum giymiş ve yüzleri maskeli üç şüphelinin PKK ile bağlantılı oldukları açıklandı.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Mikdad Miri'nin basın toplantısında sarı tulum giymiş ve yüzleri maskeli üç şüphelinin PKK ile bağlantılı oldukları açıklandı.

Irak, ülkenin kuzeyindeki önemli bir petrol ihracat boru hattı da dahil ülke genelinde saldırılar planladığından şüphelenilen PKK ile bağlantılı 3 kişiyi tutukladığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri Pazartesi günü gazetecilere, sarı tulum giymiş ve yüzleri maskeli üç şüpheliyi göstererek bu kişilerin PKK ile bağlantılı bir örgüt hücresi oluşturduklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Mikdad Miri Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Yapılan incelemeler bu PKK üyelerinin Kerkük, Erbil ve Duhok'u Türkiye'ye bağlayan Ceyhan petrol boru hattına saldırı planları olduğunu gösterdi" dedi.

Miri, bu kişilerin son birkaç ay içinde Kerkük şehri de dahil Kürt bölgesindeki ticari pazarlarda sabotaj yangınları çıkardıklarını itiraf ettiklerini söyledi.

Son yangınların yaklaşık 300 milyon dolar zarara yol açtığını belirten Miri, yangınların PKK tarafından, Irak güvenlik yetkililerinin Türkiye olduğunu söylediği "komşu bir devletin" ticari çıkarlarına saldırı kampanyasının bir parçası olarak çıkarıldığını söyledi.

Miri, tutuklanan şüphelilerin "federal hükümet ya da hükümet güçlerinden kendilerine karşı bir baskı olması halinde" başkent Bağdat'taki işlek pazar yerlerine saldırmayı planladıklarını da söyledi.

Erdoğan’ın Irak ziyareti sonrası PKK’ya baskı arttı

Irak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında Bağdat'a yaptığı ziyaretten bu yana PKK üzerindeki baskıyı arttırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 yıl aradan sonra Irak’ı ziyaretinde, güvenlik ve terörle mücadelede işbirliğinin görüşmenin en önemli gündem maddeleri olduğunu söylemişti.

“Irak topraklarından Türkiye’yi hedef alan terör örgütü PKK'ya ve uzantılarına karşı atabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik. PKK'nın Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Resmen terör örgütü ilan edilerek Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlanacağına dair güçlü inancımı mevkidaşlarımla paylaştım” diyen Erdoğan, “Bu komşuluk ve kardeşlik hukukumuzun da gereğidir” ifadelerini kullanmıştı.

Mart ayında Irak ve Türkiye dışişleri bakanları arasında yapılan bir toplantının ardından Bağdat hükümeti ilk defa, PKK’yı “yasaklı örgüt” olarak ilan etmişti. PKK, Türkiye’nin yanısıra ABD ve Avrupa Birliği’nin de terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Ankara ise PKK’nın Irak hükümeti tarafından terör örgütü olarak tanımlanmasını talep ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok dava dosyasına yeni bilgiler girdi - 2 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG