Erişilebilirlik

Irak hava savunması Kerkük semalarında Türkiye’ye ait bir insansız hava aracını düşürdü


Iraklı askeri yetkililer, Irak hava savunmasının Perşembe sabahı kuzeydeki Kerkük üzerinde bir Türk insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi.
Iraklı askeri yetkililer, Irak hava savunmasının Perşembe sabahı kuzeydeki Kerkük üzerinde bir Türk insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi.

Iraklı askeri yetkililer, Irak hava savunmasının Perşembe sabahı ülkenin kuzeyindeki Kerkük üzerinde bir Türk insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye'nin Irak'la konu üzerine koordine olduğunu açıkladı.

İki ülkenin daha yakın ekonomik ve güvenlik bağları geliştirmeye çalıştığı bir dönemde meydana gelen olay, bölgedeki zaten istikrarsız olan güvenlik durumu nedeniyle endişeleri arttırdı.

Hava savunma komutan yardımcısı Tuğgeneral Abdül Selam, gazetecilere yaptığı açıklamada, insansız hava aracının Süleymaniye yönünden geldiğini ve Irak hava sahasına girdiğini söyledi. Tuğgeneral Selam, Türkiye’ye ait olduğunu belirttiği insansız hava aracının Kerkük'ün Çiman bölgesinde Irak hava kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü belirtti.

Irak hava kuvvetleri, yaptığı açıklamada, insansız hava aracının “protokole göre” uyarıldığını ve ardından hava savunması tarafından düşürüldüğünü kaydetti. Açıklamada insansız hava aracının bir evin üzerine düştüğü ve “sadece maddi kayıplara” neden olduğu belirtildi.

Açıklamada “İnsansız hava aracının enkazındaki parçaların incelenmesi sonucunda Türk tipi olduğu tespit edildi” denildi.

"Irak ile koordinasyon sağlandı"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli X sosyal medya platformunda konu hakkında bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır" diyen Keçeli, "Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Görgü tanıkları insansız hava aracının şehrin dışında düşmeden önce kontrolden çıktığını gördüklerini bildirdi. Güvenlik güçleri bölgeyi kordon altına aldı.

İnsansız hava aracı sivillere ait bir evin yanına düştü, ancak herhangi bir can kaybı ya da önemli bir maddi hasar bildirilmedi.

Kerkük, çeşitli dini ve etnik nüfusa sahip, siyasi ve etnik sorunların odağı olmuş ve IŞİD kalıntılarına karşı askeri operasyonların yapıldığı stratejik öneme sahip bir kent.

Türkiye sık sık Suriye ve Irak'ta, terör örgütü olarak gördüğü, ABD ve Avrupa Birliği’nin de terör listesinde yer alan PKK ile bağlantılı olduğunu düşündüğü hedeflere operasyonlar düzenliyor.

PKK'nın kuzey Irak'ın yarı özerk Kürt bölgesinde üsleri bulunuyor. Türkiye son aylarda kuzey Irak'a asker yığdı ve PKK güçlerini sınır bölgesinden temizlemek için saldırı tehdidinde bulundu.

Bağdat, saldırıların egemenliğinin ihlali anlamına geldiğinden şikayet ederken, son aylarda PKK'ya karşı daha sert bir tutum takındı.

Geçtiğimiz hafta, yerel bir Kürt yayın organında çalışan iki kadın gazetecinin, kuzey Irak'ın yarı özerk Kürt bölgesinde arabalarına isabet eden bir Türk hava saldırısında öldüğü haberi protestolara yol açmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG