Amerika’da önde gelen teknoloji şirketleri, sanal korsanlıkla mücadele amacıyla Kongre’de görüşülen yasa tasarılarını protesto için web sitelerini kararttı, ya da geçici olarak erişime kapattı.
İnternet ansiklopedisi olarak bilinen Vikipedi, İngilizce sitesi Wikipedia’yı geceyarısından itibaren 24 saatliğine erişime kapattı, anasayfasını da kararttı. Aynı uygulamaya Boing Boing adlı blog sitesi de giderken, Reddit adlı sosyal haber sitesi bir günlüğüne kısmen kapalı kalacağını duyurdu. İnternet arama motoru Google ise anasayfasının tepesindeki logoyu siyah sansür bandıyla örttü.
Amerikan Temsilciler Meclisi, kısaca SOPA adıyla bilinen internet korsanlığıyla mücadele ve Senato’da IP adreslerinin korunmasını amaçlayan yasa tasarılarını görüşüyor. İki yasa da Amerikan ürünlerinin korsan sürümlerinin dışarıda satılmasının önünü kesmeyi amaçlıyor. Temsilciler Meclisi’nde görüşülen tasarı ayrıca korsan ürün pazarlayan yabancı İnternet sitelerini kara listeye almayı da hedefliyor.
Yasa tasarılarına özellikle ürünleri izinsiz bir şekilde satılan müzik ve film şirketleri destek veriyor. İki endüstri de bu yasaların, hem telif haklarını hem de kişilerin işlerini korumak için gerekli olduğunu savunuyor.
Buna karşı Google, Yahoo ve Twitter gibi önde gelen teknoloji şirketleri, bu yasaların hem teknoloji sektörünü etkileyeceği, hem de ifade özgürlüğünü engelleyeceği görüşünde.
Obama yönetimi de geçen hafta yabancı sitelerden kaynaklanan internet korsanlığının ciddi bir sorun olduğunu ve yasal müdahale gerektirdiğini açıkladı. Ancak Beyaz Saray, “ifade özgürlüğünü kısacak, sanal güvenlik tehlikesini arttıracak ve küresel internetin dinamik ve yenilikçi yapısını bozacak” bir yasaya destek vermeyeceğini bildirdi.