Erişilebilirlik

ABD'de Aşı İçin Geri Sayım


Corona virüsüyle mücadelede neredeyse bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken salgının kontrol altına alınması için gözler ilaç firmalarının geliştirdikleri aşılara ilgili kurumlardan gelecek onaya çevrildi.

ABD'de Aşı İçin Geri Sayım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Pfizer ve BiONTech ortaklığında geliştirilen aşının ardından; Moderna şirketi de geliştirdiği aşı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alma başvurusunda bulundu.

Gözler FDA toplantısında

ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA Danışma Kurulu 10 Aralık’ta Pfizer’in; 17 Aralık’ta da Moderna’nın başvurusunu değerlendirecek. Her iki ilaç firmasının geliştirdiği aşıların klinik deneylerde yüzde 95 etkili olduğu görüldü.

İngiltere Pfizer’in aşısına onay verdi. Pfizer ve Moderna’nın geliştirdiği aşılara ilişkin çalışmalarda ham verileri değerlendiren FDA’in de bu aşıların kullanılmasına onay vermesi halinde, öncelikli olarak belirlenen gruplar aşılanacak.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, aşılama sürecine ilişkin, "Bu sabah İngiltere’nin Pfizer’in aşısına onay verdiğini öğrendik. FDA incelemesini sürdürürken, bir başka bağımsız kurumun aşıya verdiği onay Amerikalılar’a böyle bir aşının kalitesi konusunda güven vermeli. Her şey yolunda giderse, bu ay içinde eyaletlere ilk aşı sevkiyatını yapabiliriz'' diye konuştu.

Öncelikli gruplar hangileri?

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Danışma Kurulu toplantısında alınan karar uyarınca, ilk olarak sağlık çalışanları ve bakım evlerindekiler aşılanacak.

FDA onayının gelmesinin ardından 31 Aralık’a kadar ilk doz aşının yapılması olası.

Trump yönetiminin virüse karşı aşı geliştirme projesi olan Işık Hızı Ötesi Operasyonu Başdanışmanı Dr. Moncef Slaoui, "Şubat ayı sonunda 100 milyon kişiyi aşılamış olacağız. Bu da aşağı yukarı 65 yaş üstü, sağlık çalışanları ve zaruri alanlarda hizmet verenleri kapsıyor” dedi.

ABD’de aşı dağıtımı sürecini Savunma Bakanlığı ve Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezleri yani CDC yönetiyor. CDC'nin aldığı karar uyarınca, aşılama süreci gruplara göre şu şekilde ilerleyecek:

Birinci aşama

21 Milyon sağlık çalışanı

3 milyon bakım evi sakini

İkinci aşama

Zaruri çalışanlar (Polis, itfaiye, okul, ulaşım, gıda ve tarım sektörleri)

Üçüncü aşama

Yüksek risk grubunda olanlar ve 65 yaş üstü

Geliştirilen aşılar çok düşük derecelerde muhafaza edilmesi gerektiği için dağıtım süreci zorlu olabilir. California eyaletinin Los Angeles kentinde bulunan Cedars-Sinai Tıp Merkezi, aşı dağıtım sürecinde yer alacak merkezlerden biri.

Cedars-Sinai Tıp Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Jeff Smith, “Sağlık bakanlığı belirli bir miktar aşıyı tahsis edecek. Bu aşılar doğrudan bize gönderilecek. Aşılar buz dolu konteynırların içinden çıkarılarak güvenli yerde tutulan alarmlı buzdolaplarına yerleştirilecek. Aşıların tutulduğu derece yakından takip edilecek. Sağlık bakanlığı da aşının önce kimlere yapılması gerektiğini söyleyecek'' sözleriyle süreci anlattı.

''Nisan ayından itibaren genel nüfus aşılanabilir''

ABD’li yetkililere göre, aşının Nisan ayından itibaren eczane, klinik ve doktorlarda genel nüfusun kullanımı için hazır olması bekleniyor. Aşı malzemeleri şırıngalarıyla birlikte, FDA onayı gelir gelmez uygulanmak üzere, gizli bir depoda tutuluyor. Malzemelerin tutulduğu deponun başında silahlı korumalar bekliyor.

ABD'de resmi olmayan sonuçlara göre başkanlık seçimlerini kazanan Demokrat lider Joe Biden eşi Jill Biden’la birlikte Şükran Günü öncesinde Amerikalılar’a seyahat etmemeleri ve Şükran Günü kutlamalarında kişi sayısını sınırlı tutmaları çağrısında bulunmuştu.

Ancak Amerikalılar uyarıları dinlemedi. Olağan bir Şükran Günü tatilindeki kadar olmasa da, yolcular havaalanlarına akın etti. Uzmanlar ve yetkililer aşıdan önce Amerika’yı karanlık bir kışın beklediği uyarısını yineliyor.

ABD’de yalnızca Kasım ayında görülen yeni vaka sayısı 4 milyon. Ekim ayında bu rakam 1.9 milyondu.

Hastanelerde doluluk oranı sınıra dayandı

Vaka sayısının getirdiği yükle boğuşan hastaneler, hemşire ve doktorları emekli olmamaları için ikna etmeye çalışıyor, yeni mezunları işe alıyor ve personel sorununu aşmak için astronomik ücretler teklif ediyor.

Wisconsin ve Nebraska gibi eyaletlerde valilik emekliye ayrılan hemşirelerin göreve dönmelerini kolaylaştıracak adımlar atıyor. Iowa eyaleti de yeni hemşireler için geçici acil durum lisansı verme uygulamasını başlatıyor.

Minnesota’daki bazı hastanelerse personel sıkıntısını aşabilmek için hemşirelik öğrencilerine kış dönemi staj imkanı veriyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG