Erişilebilirlik

‘İngiltere’nin AB’yle Müzakereleri Türkiye İçin Bir Geçiş Modeli Olabilir’


‘İngiltere’nin AB’yle Müzakereleri Türkiye İçin Bir Geçiş Modeli Olabilir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

İngiltere’de milyonlarca seçmenin oylarıyla Avrupa Birliği’nden çıkma kararının alınmasının ardından, AB’nin nasıl bir yapıya bürüneceği ve bu kararın Türkiye’yi nasıl etkileyeceği konusu tartışılmaya başlandı.

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının Türkiye’ye etkilerini ve bu kararın altında yatan nedenlerini yorumlayan Bahçeşehir Üniversitesi Avrupa Birliği İlişkileri Uzmanı Doç. Dr. Selcen Öner Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almasını Türkiye açısından olumsuz bir durum olarak değerlendiren Doç. Dr. Selcen Öner, buna gerekçe olarak şu sebepleri gösterdi:

“İngiltere başından beri Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen bir ülkeydi ve Türkiye en büyük destekçilerinden birini kaybetti. Her ne kadar David Cameron kampanyasının son aşmasında ‘Türkiye 3000 yılında AB üyesi olacak’ gibi çıkışta bulunsa da aslında İngiltere AB üyeleri arasında Türkiye’nin AB üyeliğini en fazla destekleyen ülkelerden bir tanesiydi.”

İngiltere’de yapılan referandumdan AB’den ayrılma kararının çıkması altında belli başlı nedenler olduğunu söyleyen Avrupa Birliği Uzmanı Öner, bu nedenleri şöyle sıralıyor:

“Paris saldırısı, Brüksel saldırısı, terörizmin Avrupa’da yansımaları, aşırı sağın yükselişi, islamofobinin yükselişi, güvenlik kaygılarının öne çıkması gibi konular Avrupa Birliğinin geleceğini ve bu referandumun da sonucunu etkileyen unsurlar oldu.”

İngiltere’nin ciddi bir mülteci akını korkusunun olduğunu ve bu düşüncenin de referandum sonucunu etkilediğini dile getiren Doç. Dr. Selcen Öner’e göre, Avrupa Birliği son zamanlarda mülteci konusunda bir ciddi dayanışma sorunu yaşıyor:

“AB aslında bir dayanışma projesidir fakat AB bu temel değerlerinden son yıllarda uzaklaştı ve bu durum AB’nin geleceğini sorgulatır hale getirdi.”

Türkiye’nin AB üyeliği için, son yıllarda değişik formül arayışları içerisinde olunduğu ve bu konunun uzmanlarca tartışıldığına vurgu yapan Selcen, sözlerine şöyle devam etti:

“Son zamanlarda Türkiye’nin AB üyeliğinin, İngiltere tipi bir AB üyeliği olup olmayacağı, Türkiye’nin Euro’nun kullanılmadığı, Schengen Bölgesi’nde olunmayan bir üyelik modeline dahil edilmesi tartışılırken, İngiltere’nin referandum kararının ardından böyle bir model şimdilik rafa kaldırılmış oldu.”

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararınınTürkiye için yeni bir model oluşturabileceğini belirten Doç. Dr. Selcen’e göre:

“İngiltere, Avrupa Birliği’nden ayrılırken bu durumu AB üyesi ülkelerle bir şekilde müzakere edecek ve bundan sonra AB ile nasıl bir ilişki kuracağını belirleyecek. Bu ilişki modeli de Türkiye için belki bir geçiş modeli olabilir.”

XS
SM
MD
LG