Erişilebilirlik

İnce’nin çekilmesi seçimin birinci turda bitmesini sağlar mı?


Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce

14 Mayıs Seçimlerine üç gün kala, Cumhurbaşkanı adaylarından Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilme kararı alması, seçim hesaplarının yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.

“İnce’nin Çekilmesi Seçimin Birinci Turda Bitmesinin Önünü Açabilir”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00


Memleket Partisi lideri, “Ben üçüncü bir seçenek önerdim. ‘Ne Cumhur ne Millet, tek yok Memleket’ dedim. ‘Ne sağdan, ne soldan, Atatürk’ün yolundan’ dedim. Bir kanal açmaya çalıştım. Bu kanalı başaramadık. Bahaneleri kalmasın. Yoksa seçimi kaybettiklerinde bütün suçu bize atacaklar. Hiçbir bahaneleri kalmasın” sözleriyle adaylıktan çekilirken seçmenine, cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayı işaret etmedi.

Kimi çevreler bugün Ankara’da Millet İttifakı’nın yapacağı mitinge, Muharrem İnce’nin de katılması beklentisi olduğunu dile getirirken 3 Mayıs tarihinde Sözcü TV’de “Babacan ve Davutoğlu ittifaktan çıksın o zaman destekleyeceğim. Cumhurbaşkanı yardımcılığı filan istemiyorum” diyen Memleket Partisi liderinin, Gelecek Partisi ve Deva Partisi liderleriyle aynı sahnede yer alması pek kolay gözükmüyor.

Mitingden yaklaşık iki saat önce sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Muharrem İnce, “Her evden bir oy Memleket Partisi'ne, Atatürkçüler Meclis'e!” demekle yetindi ve mitinge dair bir mesaj vermedi.


Bu seçim ilk turda biter mi?

Yalnız Türkiye değil, 21 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yönetilen ülkeyi uzaktan takip edenler de “İnce’nin adaylıktan çekilmesi seçimin ilk turda bitmesinin önünü açar mı?” sorusuna yanıt arıyor.

Her seçimde yaptığı gibi bu kez de seçimden önceki Perşembe günü son anket sonucunu kamuoyuyla paylaşan KONDA Araştırma, Kılıçdaroğlu’nun yüzde 49,3 oy oranıyla Erdoğan’ın 5,6 puan önünde olduğunu duyurdu.

35 ilde 3480 kişiyle yüz yüzde yapılan araştırma, yüzde 2,2 hata payı içinde olduğundan bu sonuç, istatistiki olarak birinci turda Kılıçdaroğlu’nun kazanmasının da Erdoğan’ın farkı 1,5 puana indirmesinin de mümkün olduğunu ortaya koyuyor.


Aydın Erdem: “İnce’nin çekilmesi seçimin birinci turda bitmesinin önünü açabilir”

KONDA Genel Müdürü Aydın Erdem, her ne kadar CHP’nin 2018 yılındaki Cumhurbaşkanı adayı olsa da İnce’nin seçmeninin bütünüyle Kılıçdaroğlu’na yönelmesinin söz konusu olmadığını söylüyor.

VOA Türkçe’nin görüştüğü Erdem, “Muharrem İnce yok diye, Muharrem İnce aday değil diye ona destek veren genç seçmenin hepsinin Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelmesini beklemek yanlış olur. Bir kısmı da sandığa gitmeyebilir. Çünkü kendilerinin temsil edilmeyeceğini düşüneceklerdir. Tamam onlar da Erdoğan karşıtı bir profil ama kesinlikle sandığa giderler ve Kılıçdaroğlu’na atarlar diyebilmek zor bir iddia. İnce’nin seçilmesi seçimin birinci turda bitmesinin önünü açabilir. Gerçek fiili durum bizim araştırmamıza benziyorsa aradaki fark çok küçük olduğu için İnce’den az bir oy gitse bile Kılıçdaroğlu’nun o eşiği geçmesini sağlayabilir tabii. Ama çok hızlı gelişen dinamiklerle karşı karşıyayız. Normal bir seçim sürecinde aylara yayılan durumlar, olaylar 40-45 gün içerisinde gelişebiliyor. Dünden bugüne bile kritik bir gelişme gerçekleşti. Yarın da öbür gün de siyasi aktörlerin masaya neler getireceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla aradaki farkın çok az olması nedeniyle çok net tahminler çok zor bu seçimde. İnce’nin ayrılmasının Kılıçdaroğlu’na artı bir durumu vardır ama tamamen İnce’nin bütün potansiyelinin Kılıçdaroğlu’na akacağını düşünmek yanlış olur” dedi.

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce
Memleket Partisi lideri Muharrem İnce

“Sinan Oğan’ın seçimi ikinci tura taşıması zor”

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu dışında cumhurbaşkanlığı yarışında kalan ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, son anketlerde İnce’nin aksine istikrarlı bir şekilde yükseliyordu. Peki Oğan’ın artan performansı seçimi ikinci tura taşıyabilir mi? KONDA Genel Müdürü, böyle bir durumun kolay olmayacağını söylüyor:

Erdem, “Zor. Oğan’ın bizim ölçtüğümüzün iki katına kadar çıkartması lazım oyunu. Yani yüzde 7’lere 8’lere. Sinan Oğan’ın düşüşünü görmedik. Ümit Özdağ’ın yükselip düşüşünü gördük, İnce’nin yükselip düştüğünü gördük ama Sinan Oğan’ın şimdilik yükseldiğini görmüş durumdayız. O seçime kadar düşer mi? Ya da artar mı? Artmasını ben çok tahmin etmem açıkçası. Bizim anketteki oyunu alma ihtimali vardır. Yani bizim anketteki oyunu alma ihtimalini kendi adıma görüyorum. Daha da arttırması şaşırtıcı olur. İnce’den kayan seçmenin oransal olarak çok az miktarda olacağını oransal olarak tahmin ediyorum. Yani Oğan’ın ikinci tura götürecek bir potansiyele ulaşması ihtimaller arasındadır ama düşük bir ihtimaldedir” dedi.

Özer Sencar: “İnce’nin çekilmesi seçimin birinci turda bitmesi için yeterli değil, aslolan sandık güvenliği”

KONDA gibi uzun yıllardır Türkiye seçimlerini, anketleri ile takip eden Metropoll Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar da dün İnce’nin adaylıktan çekilmesi sonrası yayımladığı bir ankette, Memleket Partisi liderinin oyunun yarısının Kılıçdaroğlu’na gideceği tahminini verilerle paylaştı.


VOA Türkçe’nin ulaştığı Özer Sencar, “Bizim son ölçümlerde gördüğümüz Muharrem İnce’nin oyu yüzde 1,2 puan civarındaydı. Bu oyun yaklaşık yarısı Kemal Kılıçdaroğlu’na, üçte biri gibi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gidiyor. Sadece Muharrem Bey’in oyuyla seçimin birinci turda bitmesine yeterli olmaz. Etkili olur ama yeterli olmaz. Seçimin ikinci tura kalmamasını sağlayacak şey şu andan itibaren sandık güvenliğinin maksimum sağlanmasıdır. CHP, son yerel seçimde Ankara’nın dış bölgelerinde dahi sandık güvenliği sorunu yaşamıştı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu işi becerebilecek mi? Bu sorunun yanıtını hep birlikte göreceğiz. Sicilinin başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim. Ayrıca deprem bölgelerinden ayrılan seçmenlerin nasıl ve nerede oy kullanacağı hala belirsiz. Özet olarak İnce’nin serbest bıraktığı seçmen, bütünüyle Kılıçdaroğlu’na yönelmez. Atılan oylar kadar o oyların sayılması ve kayda geçmesi de önemlidir. Seçimin birinci turda bitmesi sandığa giren oyların güvenli çıkmasıyla alakalıdır” dedi.

Birçok seçim anketinde geride görülen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde kampanyasına hız verdi.

“Cumartesi akşamı Ayasofya’da namaz kılmak Erdoğan’a oy getirmez”

Dün TRT’de gençlerle birlikte bir programa katılan ve eleştirel sorular da alan Cumhurbaşkanı, bugün de İstanbul Levent’te yeni yapılan Barbaros Hayrettin Paşa camiinde Cuma namazını kıldıktan sonra yarın akşam, Ayasofya Cami’nde akşam namazı kılarak propaganda çalışmalarına son verecek. Profesör Sencar, Erdoğan’ın son iki günkü atağının seçim sonucu üzerinde bir etkisi olmayacağı kanaatinde.

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan
Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan

Sencar, “Bakın Erzurum’da yaşanan taşlama olayı CHP’ye üç puan kazandırdı. Bizim son iki raporumuzda oluşan farkı izah edecek başka bir olay olmadı. Erdoğan son dönemde güvenlik temalı konuşmalar yapıyor. Bunun tek amacı olabilir kendi seçmenini konsolide etmek. Başka parti seçmenlerine etkili olmaz, sadece kararsızlar içindeki Ak Parti seçmenine etki eder. Cumartesi akşamı Ayasofya’da namaz kılmak da Erdoğan’a oy getirmez. Çünkü onu çok önemli gören seçmen zaten halihazırda Ak Parti’de. Çok büyük sonuçlar doğurmazsa son günlerdeki söz, gelişme ve kampanyaların çok etkili olacağını düşünmüyorum” değerlendirmesini yaptı.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG