Erişilebilirlik

İlk ticari uzay yürüyüşünü yaptı: Milyarder işadamı ne kadar ödediğini açıklamadı


12 Eylül 2024 - ABD'li milyarder Jared Isaacman, Crew Dragon aracının “Skywalker” adı verilen bir kapağından uzaya bakarken görülüyor.
12 Eylül 2024 - ABD'li milyarder Jared Isaacman, Crew Dragon aracının “Skywalker” adı verilen bir kapağından uzaya bakarken görülüyor.

Teknoloji milyarderi Jared Isaacman, özel bir şirketin düzenlediği yüksek riskli ilk uzay yürüyüşünü Perşembe günü Dünya'dan yüzlerce kilometre uzakta başarıyla tamamladı. Şimdiye kadarki uzay yürüyüşlerinin tamamı profesyonel astronotlar tarafından yapılmıştı.

Girişimci Isaacman ve beraberindekiler, uzay seyahatinde SpaceX’in yeni uzay giysilerini de test etti. Isaacman güvenli bir şekilde uzay aracı Crew Dragon’un içine girdikten sonra, SpaceX mühendisi Sarah Gillis de aracın dışına çıktı.

Özel bir şirket tarafından ilk kez yapılan ve iki saatten az sürede tamamlanan uzay yürüyüşü, NASA’nın yürüttüğü uzun süreli çalışmalara kıyasla basit ve hızlıydı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların onarım için sık sık istasyonun dışına çıkmaları, uzay yürüyüşlerini güvenlik açısından her zaman ikili olarak yapmaları ve istasyonun dışına teçhizat taşımaları gerekiyor. İstasyondaki uzay yürüyüşleri yedi ila sekiz saat sürebiliyor.

Crew Dragon’un kapağından çıkan ilk kişi olan Jared Isaacman, kapsül Büyük Okyanus’un güneyinin üzerinden geçerken, “Dünyada hepimizin yapacak çok işi var. Ancak buradan bakınca mükemmel bir dünya gibi görünüyor” dedi.

Uzay aracındaki kameralar Isaacman'ın siluetini, bel hizasındaki kapakta, altındaki mavi Dünya ile birlikte yakaladı.

Isaacman ve Elon Musk'ın şirketi SpaceX tarafından finanse edilen beş günlük uçuşun ana odağı olan uzay yürüyüşü, Mars'a ve diğer gezegenlere yerleşmeye yönelik yıllardır süren çalışmaların sonucuydu.

Salı günü Florida’dan fırlartılan Crew Dragon aracındaki dört kişi, uzay boşluğundan korunmak için yeni uzay yürüyüşü kıyafetlerini giydi. Ekip, NASA'nın Ay misyonlarından bu yana Dünya'dan en uzak noktaya ulaştı. Uzay yürüyüşü için belirlenen yörünge yarı yarıya azaltılarak 740 kilometreye indirildi.

Özel bir şirketin düzenlediği bu ilk uzay yürüyüşü denemesi, uzayda yürümekten çok esnemeyi içerdi. Isaacman, yeni uzay giysisinin dayanıklılığını denemek için kollarını ve bacaklarını esnetirken bir elini ya da ayağını sürekli olarak araca bağlı tuttu. Uzay aracının kapağında ilave destek için yürüteç benzeri bir yapı kullanıldı.

Dışarıda yaklaşık 10 dakika kaldıktan sonra Isaacman'ın yerine aynı hareketleri yapması için SpaceX mühendisi Sarah Gillis geçti. Gillis, kapsülün dışında dizlerinden daha yüksek olmayan ağırlıksız ortamda aşağı yukarı sallanırken, kollarını büktü ve yeryüzündeki kontrol merkezine raporlar gönderdi.

Mürettebattaki dört kişi 3,6 metre uzunluğunda bağlarla uzay aracına sabitlendi. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların rutin olarak çok daha düşük bir yörüngede yaptıkları uzay yürüyüşlerinin aksine Crew Dragon ekibi, bu bağları açmadı.

Isaacman uzay yolculuğu için ne kadar ödeme yaptığını açıklamadı

Yerçekimsiz ortamı deneyimlemek için özel şirketlere ait roketlere binmek üzere büyük miktarda ödeme yapan zenginlerin sayısı artıyor. Bazıları ise uzayda günlerce hatta haftalarca kalmak için on milyonlarca dolar harcıyor.

Bugünkü yürüyüş, bir pilot ve elektronik ödeme şirketi Shift4'ün kurucusu olan Isaacman tarafından finanse edilen üç uçuştan ilki.

Isaacman, ne kadar ödeme yaptığını söylemeyi reddetti, ancak Crew Dragon'un diğer uçuşlar için koltuk başına yaklaşık 55 milyon dolar fiyatı göz önüne alındığında, ödemenin yüz milyonlarca dolara mal olduğunu tahmin ediliyor.

Crew Dragon aracının ilk kez bir uzay yürüyüşünde kullanılması, yeni uzay giysilerinin denenmesi ve kapsülün tamamının uzay boşluğuna maruz kalması, misyonu riskli kılan unsurlardı.

Isaacman, Crew Dragon’un kapağını bir düğmeye basmak yerine elle çekerek açmak zorunda kaldı. Sarah Gillis ise kapak contasında kabartılar olduğunu rapor etti.

Eski Hava Kuvvetleri pilotu Scott “Kidd” Poteet ve SpaceX mühendisi Anna Menon, misyon sırasında koltuklarına bağlı kaldı.

California'daki SpaceX merkezinden uçuş kontrolörleri, uzay yürüyüşünün bir saat 46 dakika sonra tamamlandığını duyurdu.

Perşembe gününe kadar 12 ülkeyi temsilen sadece 263 kişi uzay yürüyüşü gerçekleştirmişti. Sovyetler Birliği'nden Aleksey Leonov 1965'te ilk uzay yürüyüiünü yapmış, onu birkaç ay sonra NASA'dan Ed White takip etmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG