Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer 31 Mart’ta yüzde 59,52 oranında oy alarak yeniden seçildi.
Büyükşehir belediyelerinde CHP adına Ankara’dan sonra en yüksek oyu alan Seçer, bir önceki yerel seçime göre kendi oyunu da yaklaşık 15 puan artırmış oldu. Mersin'de daha önce bu oranla seçilen bir başkan olmamıştı.
Peki Seçer bunu nasıl başardı? Aldığı oyun ne kadarını kendi hanesine yazıyor? Yerel seçimdeki başarı CHP için bir iktidar yürüyüşüne dönüşebilir mi? Seçer VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı.
VOA Türkçe: 31 Mart seçimlerinde rekor oy oranına ulaştınız. Neye bağlıyorsunuz, nasıl oldu bu?
Vahap Seçer: Hizmet. Vatandaşla iletişim. Herkese dokunma, her kesime dokunma. Bizden önce milliyetçi muhafazakr bir başkan vardı. İnsanları farklı gören, hatta aşağıda gören, ötekileştiren, bölen bir bakış açısıyla bu kent yönetiliyordu. Bizimle beraber farklı bir iklim geldi. Bir de belediye başkanı şehirle örtüşen bir frekans tutturmalı. Sadece hizmet oyu değil, gönül bağı kurma oyu da var burada. Biz yaptığımız programlarda, yatırım programlarında nereye nasıl dokunacağız, bunları kamuoyu yoklamalarıyla alıyoruz, ölçümler yapıyoruz.
VOA Türkçe: Sizce alınan oyun ne kadarı Vahap Seçer’in oyu?
V.S: Solun buradaki oy oranı yüzde 40'lı rakamlardır. Üstü de sağ seçmendir. Hesap bu kadar basit, ortada bir durum. Yani yaklaşık 17-18 puanlık bir sağ seçmen var burada. Onların da konjonktürel olanı vardır. Belki dikkate alınacak miktar da olmasa da, genel anlamda beş yıllık hizmet oyudur. Bu tartışılmaz.
"DEM Parti destek oldu; bunu gizleyecek durumda değiliz”
VOA Türkçe: Mersin, DEM Parti’yle kent uzlaşısı yapılan yerlerden biriydi. Kazanmanızda bu uzlaşı ne kadar belirleyici oldu bu? DEM Parti ile ilişkilerinizi ve onların kent yönetimindeki rolünü nasıl tanımlarsınız?
V.S: DEM Parti burada aday çıkarmadı. DEM ya da 2019'daki ismiyle HDP seçmeni zaten tarafıma oy vermişti. Ve halk memnuniyeti, yani HDP'ye oy veren seçmen memnuniyeti had safhadadır Mersin'de. Oy verdi, hangi saikle verdi? Dedi ki “Ben demokrasi güçlerini destekliyorum. Vahap Başkan da CHP'nin adayıdır. Ben onun iyi bir yönetim sergileyeceğine eminim, verdim.” Ve hizmet aldı. “Benim başkanım” diyecek bir başkanları olduğunu gördü.
Burası çok kozmopolit bir kenttir. Çok heterojen bir demografisi vardır. Bu insanların yaşadığı bölgeler, yani varoşlar, yıllar yılı hep ikinci plana atılmış. Altyapısı yok. Belediye hizmeti yok. “Vahap Başkan”la beraber bunun değiştiğini gördü. Mersin'de bir huzur ortam var, bir istikrar var. Kendisi hizmet de alıyor. Vahap Seçer'e destek oldu. Bunu da gizleyecek durumda değiliz.
VOA Türkçe: Seçimden bir gün sonra yaptığınız konuşmada emanet oylara vurgu yaptınız. Nasıl kalıcı olabilir o oylar? Ne planlıyorsunuz?
V.S: Çeyrek asırlık bir iktidar var. Kendi taraftarları dahil, topluma “yeter artık!” dedirten bir durum var. Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin getirdiği, dünyanın hiçbir tarafında olmayan, hiçbir demokratik toplumunda olmayan, bir kişinin kararları doğrultusunda ortaya konan antidemokratik uygulamalar. Bütün bunların yansımaları sandıkta bana göre itiraz olarak karşımıza çıktı. Bunu nasıl koruyacağız? Şikâyet ettiğimiz şeyleri yapmayarak koruyacağız. Biz adaleti getirmek için buradayız ve getirdik. Adaletten şikâyet eden bir partinin mensubu olarak, belediye başkanı olarak nasıl adaletsizlik yapabilirim? Bunu söylemlerimizde kullanıyoruz ama eylemlerimizde de böyle yapıyoruz.
“Yerel iktidar genel iktidarın hazırlayıcısıdır”
VOA Türkçe: Yerel seçim sonrasında bir iktidar yürüyüşünden bahsettiniz, “CHP'li belediyeler başarılı olurlarsa iktidar kaçınılmaz olur” dediniz. CHP’li belediyeler başarılı olmak için ne yapmalı sizce?
V.S: Mayıs 2023 seçimlerinde umudu kuruttuk. Şimdi tekrar yeşerttik. Kabul etsinler etmesinler, iktidar için söylüyorum, toplumda bir keyif, bir mutluluk havası hakim. Oy veren de memnun, vermeyen de memnun. Şimdi bu havayı sürdürmek lazım. Bu hava nasıl sürer? Biz genel iktidarda değiliz. Yani emeklilerin sorununu birebir biz çözemeyiz. Yoksulluğu birebir biz ortadan kaldıramayız. İktidar bütün bu alanlarda çok açık veriyor, çok gedik bırakıyor. İşte biz o açığı, gediği kapattığımız sürece; emekliye, doğrudan emekli maaşlarına müdahil olamıyoruz ama onlara bazı imkanlar sağlayarak ya da öğrencilere doğrudan imkanlar sağlayamıyoruz, makro politikalar yapamıyoruz ama en azından ulaşımına, yemesine, içmesine, ders çalışacağı ortama, barınacağı yurda katkı sağlayarak bunu çoğaltabiliriz.
VOA Türkçe: Yani sosyal politikalar?
V.S: Tabii, yani vatandaşın hükümetten şikâyet konusu olan sorun alanlarına girecek belediyeler. Bugüne kadar böyle oldu. Pandemide belediyeler yok muydu? Neden bunu soruyorum? Çünkü kurumlar arasında en organize olanlar belediyeler. Hem insan kaynağı hem araç kaynağı açısından son derece zenginler. Ve hareket etme hızları çok farklı diğer kurumlara göre. Manevra kabiliyeti yüksek. Onun için yerel iktidar zaten genel iktidarın hazırlayıcısıdır. Hani bir fragman niteliğinde. Biz şu anda iktidara geldiğimizde uygulayacağımız politikaların bir fragmanını vatandaşla paylaşıyoruz. Ses getiren başkanların ve belediyelerin uygulamaları devam eder, daha da tahkim edilir, daha da zenginleştirilir. Bunun yanında yeni kazanılan belediyeler aynı yolda gider, vatandaş memnuniyetini kazanırsa biz yapılacak ilk seçimlerde iktidarın adayı oluruz.
VOA Türkçe: Böyle bir senaryoda siz nerede yer almak istersiniz?
V.S: Partimin dünya görüşünün iktidar olması, onun dünya görüşünden bir cumhurbaşkanı adayının seçilmesi için taşın altına elimizi koyarız. Hiç gözümüzü kırpmadan. Yeter ki sonuç olumlu olsun, emeklerimiz zayi olmasın. Biz her türlü meşakkate katlanırız.
VOA Türkçe: En çok hangi konuda katkı verebileceğinizi düşünüyorsunuz? “Ben Mersin'de kalırım” mı diyorsunuz, “iktidarın içinde başka bir yerde kendimce planlarım var” mı diyorsunuz?
V.S: Benim planımdan ziyade biz bir takımız, bir partiyiz, bir kurumuz, bir mücadele ekibiyiz. İnsanlar mutlaka çok daha yüksek makamlarda görev almak ister. O insanın hasletinde var. Siyasetçinin zaten var, yoksa siyasetçi olmaz. Ben şu anda Mersin halkının yüzde 60 oyunu almış bir belediye başkanıyım. Demokrasilerde bu oran da çok önemlidir, çok değerlidir. Şimdi biz bu görevimizi yapacağız. Bunu en layıkıyla yapacağız. Burada layıkıyla yaptığımız görev de işte bize iktidarın kapılarını aralayacak. Hani “Ne yaparsınız, ne yapmak istersiniz?” İşte bunu yapacağız. İktidarın kapısı böyle aralanacak.
“Adaylığım konusunda soru işareti oluşmadı”
VOA Türkçe: Partinizde değişim süreci yaşanırken bir yandan da yerel seçim çalışmaları yapılıyordu ve sizin adaylığınızın açıklanması biraz gecikti. Aklınızda soru işaretleri oluştu mu o zaman?
V.S: Adaylığım konusunda hiç oluşmadı. Bekletilme konusu; onu da size bırakayım artık. Ama adaylığım konusunda olmadı. Öyle takdir edildi genel merkez yönetimi tarafından. Buradaki karşılığımız ya da memnuniyet oranı ortadaydı. Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nde hiçbir yöneticinin bile bile partiyi sıkıntıya sokacak, başarısız olmasını sağlayacak bir tercih ortaya koyacağını düşünmüyorum. O nedenle doğru olanı yaptılar. Zaten Sayın Özgür Özel yeni tanıdığımız bir insan değil. Milletvekilliği dönemimizden beraber çalıştığımız mesai arkadaşımız. Şimdi Sayın Genel Başkanımızdır. Doğaldır, onun da tercihleri vardır. Ama CHP içerisinde kimin değer olduğunu, kimin belki de oraya uygun olmadığını bilecek kadar deneyimi olan, geçmişi olan bir siyasetçidir.
VOA Türkçe: Seçimlerden sonra belediye meclisi aritmetiği de değişti. Artık çoğunluk sizde. Nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? İlk etkilerini nerede göreceğiz?
V.S: Hep benim için borçlanma etkisi almak bir çileydi. Yalvarırdım, “lütfen bunu verin, hemen kullanmayacağım” [derdim]. Hatta bir yıl, mahkeme kararıyla borçlanma yetkisi aldım. Mahkeme kararıyla meclisin kararının yanlış olduğunu ispatladım. O yıl örneğin, birdenbire faizler artmıştı. Kullanmamıştım. Şimdi geçtiğimiz meclis toplantısında komisyona sevk ettim borçlanma yetkisini. Mayıs meclisine sunacağım. Kabul edilecek. İlk kez bunun rahatlığını yaşayacağım.
Forum