İnsanların atmosfere saldıkları karbondioksit, metan ve benzeri gazların hızlı bir şekilde artması sonucu oluşan sera etkisi yeryüzünün daha fazla ısınmasına, iklim değişikliğine yol açıyor. İklim değişikliği; kuraklığın artmasına, buzulların hızla erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olan bir olay.
Tema Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum çalışmalarını, istatiksel olarak ne durumda olduğunu ve atılması gereken adımları Amerika’nın Sesi’ne anlattı:
“Türkiye’nin iklim değişikliğine adaptasyonu ile ilgili yapması gereken çok şey var” diyen Karapınar şöyle devam ediyor: “Bunun en temel nedeni, Türkiye’nin Akdeniz çanağında yer alması sebebiyle iklim değişikliğinden etkilenecek en kırılgan bölgede olmasıdır. Türkiye iklim değişikliğinden hali hazırda etkileniyor. Yağışlar azalıyor, sıcaklıklar artıyor. Sel, kuraklık gibi aşırı iklim olaylarının yoğunlukları ve sıklıkları artıyor. Bu durum tarım sektörünü doğrudan etkiliyor. Bu nedenle Türkiye’nin bir an önce adaptasyon konusunda yoğun çalışması gerekiyor.“
Dünya genelinde sıcaklıkların ortalama bir derece artmasının tarımda önemli değişikliklere yol açtığını söyleyen Karapınar, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada tarımda %20-25’lik bir verim azalışının söz konusu olduğuna dikkat çekti. Karapınar, tarımda verim azalışının yanı sıra, yağışların azalmasına bağlı olarak susuzluk probleminin de çok sık yaşanacağını düşündüğünü belirtiyor.
Karapınar, Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda atması gereken adımları “iki boyutlu” diye niteliyor:
“Bunlardan ilki iklim değişikliği ile mücadele yani biz bu sorunu ortadan kaldıracak adımlar atmalıyız. Burada uluslararası toplum olarak sorumluluklarımız var, ülke olarak, hükümet olarak ve bireysel olarak sorumluluklarımız var. İkinci olarak da, iklim değişikliğiyle ne kadar mücadele etsek de yaşandığı için bu duruma adapte olmalıyız ve uyum aşamasında çok şey yapmalıyız.”
Tarım veriminde düşüşün gıda fiyatlarını arttırdığına değinen Karapınar, bu durumun en çok yoksul haneleri etkilediğini sözlerine ekliyor.
Karapınar, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda insanların çok şey yapabileceklerini söylüyor ve geri dönüşüm, insanların toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri, evlerde gereksiz enerji harcamalarının kısıtlanması, güneş enerjisinde faydalanma ve benzeri uygulamaların iklim değişikliğiyle mücadelede önemli olduğunu vurguluyor.
Önümüzdeki günlerde Paris’te yapılacak olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda bazı ülkelerin atmosfere salınacak sera gazlarında indirim yapacaklarını belirttiklerini söyleyen Karapınar, iklim değişikliğinden önemli ölçüde etkilenen Türkiye’nin, sera gazlarında küçük ölçüde bir indirim yapabileceğini beyan ettiğini ifade ettiğini belirtti.