Erişilebilirlik

'İklim Değişikliği Gıda Güvenliği İçin Tehdit'


Uzmanlara göre iklim değişikliği gıda güvenliği için tehdit oluşturuyor; atmosferdeki karbon dioksit oranının artması bitkilerin besin değerini düşürüyor. 2014 Ulusal İklim Değerlendirme Raporu’na göre giderek daha da şiddetlenecek olan iklim değişikliğine bağlı doğal afetler, tarım üretimini de etkileyecek. Tarım üretiminin etkilenmesi dünyada gıda sıkıntısına yolaçabilir. Bu durum sadece tarım ürünlerindeki üretimin azalması değil, iklimsel değişikliklerin tarım ürünlerinin işlenmesi, depolanması, nakliyesi ve satılmasını da etkilemesi anlamına geliyor.

Önlem alınmadığı taktirde, iklim değişikliğinin pirinç, mısır, soya, bezelye ve darı gibi temel tahıl ürünlerindeki çinko ve demir oranlarını 2050 yılına kadar büyük ölçüde azaltması bekleniyor.

Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan yaklaşık 3 milyar kişi, bu gerekli besin ve minerallerin %70’e yakınını buğday, pirinç ve bakliyatlardan alıyor.

Harvard Üniversitesi Çevre Sağlığı Araştırma Fakültesi araştırmacısı Samuel Myers, karbon dioksit seviyesinin önümüzdeki 40 yıl içinde tahmin edilen orana erişmesiyle, halk sağlığı için önem taşıyan besin ve minerallerde azalma görüleceğini söylüyor.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çinkonun gerekli olduğunu belirten Myers’a göre, ishal, zatürre ve kızamık gibi hastalıklara karşı mücadelede çinkonun önemli bir yeri var. Myers, aynı şekilde demir eksikliğinin kansızlığın yanısıra çocuklarda düşük IQ’ya neden olduğunu belirtiyor. Aşırı derecede kansızlık yaşayan annelerin hayati riski bulunuyor.

Dünyada iki milyar kişi, çinko ve demir eksikliği çekiyor, bu da her yıl 63 milyon hayat yılına yani hastalık veya sakatlık nedeniyle kaybedilen yıllara mal oluyor.

Araştırmada karbon dioksit oranı yapay olarak yükseltilmiş ortamdaki bitkiler, doğal olanlarla karşılaştırılmış.

41 farklı bitki türünün kullanıldığı araştırmada, Japonya, Avustralya ve Amerika’nın yedi farklı bölgesinde karbon dioksit deneyleri yapılmış.

Deney sonucunda karbon dioksitin yoğun olduğu ortamda yetişen buğday, pirinç ve baklagillerde ciddi ölçüde çinko ve demir azalmasına rastlanmış. Uzmanlar, bazı bitkilerin protein kapasitelerinde de azalma gözlemlemiş.

Myers, atmosferde giderek artan karbon dioksite rağmen, gazın zararlı etkilerine dayanabilecek bitkiler yetiştirilmesinin mümkün olabileceğini söylüyor.

Araştırmacı Myers, sanayi bitkilerindeki çinko ve demir eksikliğiyle mücadelede en iyi yöntem olarak karbon dioksit oranlarını sabitleyerek, karbon dioksitten etkilenmeyen tahıllar yetiştirme yoluna gitmeyi öneriyor.
XS
SM
MD
LG