2020 yılında ana gündemi Corona virüsü salgını işgal etse de, iklim değişikliği krizi de durmadı. Geçtiğimiz bir yıl boyunca çevre felaketleri tüm dünyayı etkisi altına aldı.
Yıl boyunca California’dan Sibirya’ya kadar büyük orman yangınları yaşandı. Kasırgalar Atlas Okyanusu kıyılarını vurdu.
2020’nin aynı zamanda kayda geçmiş en sıcak ya da ikinci sıcak yıl olması bekleniyor.
Yılın başlarında dünya Corona virüsüyle tanıştı. Pandemiye dönüşen salgın, motorlu araç trafiğinin ve hava ulaşımının durmasına yol açtı. Bu durum küresel ısınmaya yol açan karbon gazı salımını yüzde 7 azalttı ama Dünya Kaynakları Enstitüsü direktörü Dan Lashof, sevinilecek bir şey olmadığını söylüyor: “Corona salgını yüzünden 2020’de gördüğümüz azalma, karbon salımının azaltılması için izlenmesi gereken doğru yol değil. Çünkü ekonomi toparlar toparlamaz tüm bunlar potansiyel olarak eski haline dönecek.”
Hukuk profesörü Michael Gerrard’a göre dünyada iklim değişikliğiyle ilgili kökten değişimler yaşanmak zorunda ve bazı ülkeler bu konuda çabalarını arttırdı:
“İklim politikaları konusunda son bir yılın en önemli olayı Çin Devlet Başkanı Xi’nin karbon salımı oranını 2060 yılına kadar sıfıra indirme sözü oldu. Avrupa’daki birçok ülke de iklim konusundaki çıtalarını yükseltti. Dünyanın geri kalanı bu yönde ilerlemeyi sürdürüyor.”
Ancak uzman, Donald Trump’ın liderliğindeki Amerika’nın geri adım attığına, denetimleri gevşetip fosil yakıt kullanmayı teşvik ettiğine dikkati çekiyor.
Gerrard’a göre Joe Biden’ın başkanlığı döneminde Amerika yeni bir yön izleyecek: “Seçilmiş Başkan Biden’ın, Trump’ın yaptığının 180 derece aksini yapacağı kuşku götürmez bir gerçek.”
Biden, iklim değişikliğiyle mücadeleyi öncelik haline getirdi. Bununla birlikte Kongre’deki bölünme bu hedefe ulaşmasını zorlaştırabilir.
Ancak eyaletler bu konuda kendi adımlarını atma özgürlüğüne sahip. California valisi 2035’e kadar fosil yakıtla çalışan otomobil satışlarını durdurma kararı aldı.
Bankalar ve yatırımcılar da fosil yakıttan uzaklaşıyor. Önde gelen bankalar, Kuzey Kutbu’nda petrol ve doğal gaz arama projelerine yatırım yapmamaya karar verdi. Amerika Merkez Bankası bile ilk kez iklim değişikliğiyle mücadele çağrısı yaptı.
Dünya Kaynakları Enstitüsü Direktörü Dan Lashof, “İklim değişikliğinin Amerikan mali sistemine ciddi tehdit oluşturduğu gerçeğini artık herkes kabullendi. 2020’de de bu düşünceye destek kesilmedi” ifadesini kullandı.
2020, Birleşmiş Milletler Paris İklim Anlaşması’nın beşinci yıldönümüydü. Ancak beş yıl sonra küresel ısınmayla mücadele hedeflerinin yakınına bile gelinebilmiş değil.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Paris’te verilen sözler bizi hedeflere yeterince taşıyamadı; bu sözler tutulmadı” dedi.
2020’de dünyanın ateşi yükselmeye devam etti. Uzmanlar zamanında davranılmazsa bu ateşi söndürmek için çok geç kalınabileceği uyarısı yapıyor.