Erişilebilirlik

İhsanoğlu İsmi CHP'de Muhalefeti Birleştirdi


Ekmeleddin İhsanoğlu
Ekmeleddin İhsanoğlu

Ulusal politikada birleştirici bir rol oynayacağı gerekçesiyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin Milliyetçi Hareket Partisi'yle birlikte Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday göstermesi, CHP içindeki muhalif grupları birleştirdi

MHP ile birlikte dün Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi için Ekmeleddin İhsanoğlu ismini açıklayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ilk günden parti içinde "Hayır" oyu cephesiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye'deki kutuplaşma eğilimine karşın birleştirici rol oynayacağı iddiasıyla önerilen İhsanoğlu, bir anlamda CHP içerisinde ulusalcı, sosyalist, Baykal'cı gibi adlandırılan parti içi muhalifleri birleştirmiş oldu.

Kılıçdaroğlu'nun, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile İhsanoğlu adını kamuoyuna dünkü basın toplantısıyla açıklamadan önce CHP içinde paylaşmaması ana muhalefet partisini karıştırdı.

TBMM'de bugün CHP Grup Toplantısı vardı ancak İhsanoğlu ismine tepkisini dünden itibaren seslendirmeye başlayan CHP'li milletvekilleri toplantıya katılmadı. Kılıçdaroğlu'nun kürsüde konuştuğu dakikalarda uzun süredir parti içi muhalif kesimleri oluşturan isimler ise, TBMM'deki vekil odalarında gruplar halinde toplantılar düzenledi.

Yarından itibaren CHP içerisinde Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi gibi toplantılar gerçekleştirilecek dolayısıyla da İhsanoğlu'na yönelik eleştiriler doğrudan Kılıçdaroğlu'na iletilecek. Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu aşamadan sonra İhsanoğlu isminden geri adım atması ise öngörülmüyor.

Amerika'nın Sesi'nin edindiği bilgilere göre, CHP Eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın 'ulusalcı cephe' olarak adlandırılan laiklik ve CHP'nin kuruluşundaki 6 ilkeye bağlılığı savunan vekillerle bir araya geldiği öğrenildi. Baykal'ın öncülüğündeki görüşmede, Antalya milletvekilleri Arif Bulut, Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Gürkut Acar'ın da bulunduğu iddia edildi. Ulusalcı kimliğiyle tanınmış Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, İstanbul Milletvekili Nur Serter'in toplantıya katıldığı ise teyit edildi. Sol kimliği ön planda olan Adana Milletvekili Ümit Özgümüş ile Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in de değerlendirmelerde bulunduğu öğrenildi. Baykal'ın bulunduğu toplantıya Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün de katıldığı ifade edildi.

'Aleviler yok sayılıyor'

Aygün'ün görüşmelerde, CHP'ye oy vermiş Alevi kimliğini yok sayarak İhsanoğlu'nun aday gösterildiğini belirttiği ve Aleviler'den bu adaya oy verilmeyeceğini dile getirdiği kaydedildi.

Görüşmelerde, CHP'nin tabanındaki ciddi bir kesimi oluşturan Aleviler'in kendini ihanete uğramış hissettiği vurgulanarak, CHP'nin 2015'te gerçekleştirilmesi planlanan Genel Seçimler'de ciddi oy kaybı yaşayabileceği de konuşuldu.

Batum: İhsanoğlu 'siyasal İslam' projesinin adayı

CHP'deki gelişmelerle ilgili olarak Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Süheyl Batum, CHP Grup Toplantısı'na katılmamaları konusunda başka görüşmeleri olduğu ve zorunluluk bulunmaması nedeniyle katılmaya gerek duymadığını söyledi.

Şimdilik toplantılara katılanlar adına ortak bir açıklama öngörülmediğini ve siyasette bir cadı avı başlatılmaması için de isimleri de açıklayamayacağını kaydeden Batum, İhsanoğlu ismine neden karşı olduklarını şöyle açıkladı:

''CHP'yi ayakta tutan en önemli ideal ve ilkelerin laik hukuk bir cumhuriyet devleti olduğunu düşünüyorum. Uzlaşmaz gibi gördüğümüz görüşler nedir diye baktığımızda şunu görüyorsunuz CHP'yi bir araya getiren nedir, demokratik sosyal laik devlet anlayışı. Bu nedenle şimdi bir devletin üst tabakasına siyasal islam kimliğine sahip birinin getirilmesine 'hayır' diyeceğiz. İlk baştan CHP Genel Merkezi'nin böyle bir adayı gösterirken örgütlerden, bizlerden tepki geleceğini hesaplamadan hareket ettiğini düşünüyoruz. CHP'nin bundan vazgeçeceğini düşünüyorum. CHP yönetimi, bunu bilerek siyasal islamcıyı gösterelim diye hareket etmemiştir. Zaten Sayın Kılıçdaroğlu da zarif bir insan olduğundan söz etti. Ancak biz ona diyoruz ki şimdi CHP'nin 90 yılını biz yanlış yaptık diyerek kendimizi yeniden tanımlamaya karar vermedi isek eğer bu adaydan vazgeçileceğini düşünüyorum.''

''AKP seçmeni niye taklide oy versin?''

Türkiye'de solun ve CHP'nin oy almamasına gerekçe olarak Anadolu'nun tercihi gibi bahaneler üretildiğini kaydeden Batum, ''Anadolu ile barışma hareketi diye yutturulmak istendiği gibi AKP'den oy alınacağını iddia etmek yanlıştır. Malesef insan aklı unutmaya eğilimlidir ancak daha yeni 1 haziran'da bazı yerlerde seçimler yaşandı. AKP seçmeni Erdoğan ismi üzerinde hem fikir görünüyor. Şimdi
AKP kendine oy vermeyecek bize oy verecek düşüncesi çocuk ovutma hikayesidir.
Dolayısıyla AKP'ye karşı iki siyasal islamcı arasında AKP'li seçmen benim gösterdiğim taklide neden oy versin?'' dedi.

Gündemdeki 'CHP-MHP ezberi bozdu' iddiasını da değerlendiren Batum, ''Ezberi bozdunuz zaten çocuk ovutma oyunudur bu bizim üstümüzde, CHP üzerinde oynanan bir yazardır diyorlar ki yeni CHP. Yani AKP diyor ki bize taş atmayan CHP.. Şimdi bu oyun Cumhurbaşkanlığı yani devletin başının seçiminde oynanıyor. Sen Türkiye Cumhuriyeti'ne diyorsun ki 90 yıldır bir arpa boyu gidemedin ve sen kendi içinden laik birini getiremedin, siyasal islamcı getirdin. Alevi vatandaşlarımız hep bundan kaçmışken şimdi sağdan oy alalım diye CHP içinde MHP içinde herkesin oy verebileceği bir tablo..'' diye konuştu.

20 vekil başka aday gösterecek mi?

Öncelikle İhsanoğlu ismi kararlaştırılırken 'parti içi demokrasi çalışmalıydı' diyen Batum, eğer Kılıçdaroğlu belirlenen bu isimden geri adım atmazsa 20 vekil imza toplayıp başka bir aday gösterip göstermeyecekleri yönündeki sorumuzu şöyle yanıtladı:

''Rahatlıkla 20 vekil imza toplayabiliriz ama amacımız bu değil. Amacımız seçmenlerimiz bir üzüntü ve şaşkınlık içerisinde ve şimdi beklenti içerisinde
parti bu raydan artık tamamen çıktı mı diye korkuyor. CHP'nin bu adayın resmiyet kazanmasından vazgeçilmesi sağlanmalı. En azından 90 yıldır yolumuzun yanlış olmadığını söyleyelim.''
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG