Yeni geliştirilen bir cihaz, saniyeler içerisinde, içme suyundaki kirlilik oranını ölçebiliyor.
Duo Fluor isimli cihaz, 30 saniye içerisinde, suyun içerisinde organik materyallerin, bakterilerin ve kolera ile dizanteri gibi hastalıklara da yol açan patojenlerin olup-olmadığını saptayabiliyor.
İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nden John Bridgeman, bu cihazı geliştiren ekibin başında. Bridgeman, cihazın herhangi bir kimyasal madde kullanmadan suyun kalitesini ölçebildiğini belirtiyor.
Cihaz, önce, suyun içine yüksek frekansta bir ışık gönderiyor. Eğer suda mikroplar varsa, mikroplar ışıktaki fotonları emiyor ve zayıf bir ışık yayıyor. İnce optik bir LED cihaz, zayıf ışık dalgalarını belirliyor ve bütün bilgiler bilgisayarda işleme dökülüyor.
Bu yöntem, özellikle dışkı partiküllerini kolaylıkla keşfediyor ve neredeyse anında sonuçları açıklıyor. Günümüzde, laboratuvarlarda yapılan içme suyu analizleri 12 saat sürüyor.
Birleşmiş Milletler’e göre dünyada 663 milyon kişinin temiz içme suyuna erişimi yok ve yeni cihaz bu konu açısından oldukça önemli.
İçme suyu olsa da, 2.4 milyar kişinin de yeteri kadar dezenfekte edilmiş suya erişimi yok.
Birleşmiş Millitler’in Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerinden biri 2030 yılına kadar, dünyadaki bütün insanların temiz içme suyuna erişmiş olması.
John Bridgeman, Duo Fluor isimli cihazın, Birleşmiş Milletler’e bu konuda yardımcı olmasını umduğunu belirtti.
Bu cihaz, çabuk olduğu kadar da ucuz ve oldukça küçük bir boyutta.
Bridgeman, cihazın doğal afetler sonrası ve mülteci kamplarında da kullanılabileceğini belirtiyor.
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Birmingham Üniversitesi ekibine, bu cihazın tanıtımı ve kullanımının yaygınlaşması konusunda yardımcı oluyor.