Erişilebilirlik

İsrail ile Hamas arasında yeni bir geçici ateşkes yakın mı?


İsrail ile Hamas arasındaki yeni ateşkes anlaşmasıyla Hamas'ın elindeki İsraillilerin serbest bırakılması hedefleniyor.
İsrail ile Hamas arasındaki yeni ateşkes anlaşmasıyla Hamas'ın elindeki İsraillilerin serbest bırakılması hedefleniyor.

ABD, Katar ve Mısır, İsrail ile Hamas arasında yeni bir ateşkes sağlanması için görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor.

Hamas dün, ABD ve İsrail istihbarat şeflerinin Mısırlı ve Katarlı yetkililerle geçen haftalarda Paris'te yaptığı toplantıda hazırladıkları çerçeveye yanıt verdi. Ancak Hamas’ın verdiği yanıtın detayları bilinmiyor.

Hamas dün yaptığı açıklamada, "Kapsamlı ve tam bir ateşkes sağlayarak, halkımıza yönelik saldırıyı sona erdirerek, yardım, barınma ve yeniden inşayı sağlayarak, Gazze Şeridi üzerindeki kuşatmayı kaldırarak ve esir takası gerçekleştirerek teklife olumlu karşılık verdiğini” bildirdi.

Ortadoğu'da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün yapacağı İsrail temaslarında Hamas'ın cevabını İsrailli yetkililerle görüşeceğini söyledi.

Blinken Doha'da yaptığı açıklamada, "Daha yapılacak çok iş var. Ancak bir anlaşmanın mümkün ve hatta gerekli olduğuna inanmaya devam ediyoruz" dedi.

Katar, Hamas'ın yanıtını genel olarak olumlu bulurken, Mısırlı güvenlik kaynakları Reuters'a Hamas'ın esneklik gösterdiğini söyledi.

Mısır Enformasyon Servisi Başkanı Diaa Rashwan, "Nihai formül üzerinde mümkün olan en kısa sürede anlaşmaya varmak için önerilen çerçevenin tüm ayrıntılarını ilgili taraflarla görüşeceğiz" dedi.

Ateşkesin en az 40 gün sürmesi hedefleniyor

Görüşmelerin detaylarını bilen kaynaklar ateşkesin en az 40 gün süreceğini ve bu süre zarfında Hamas’ın elindeki sivilleri serbest bırakacağını söyledi. Olası anlaşma, İsrail'de tutuklu bulunan Filistinliler’in serbest bırakılması karşılığında askerlerin ve rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesini de içeriyor. Ateşkesle aynı zamanda Gazze'de açlık ile karşı karşıya olan sivillere gıda yardımını da artacak.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Hamas yetkilisi dün Reuters'a yaptığı açıklamada, örgütün savaşın sona ereceği ve İsrail güçlerinin Gazze'yi terk edeceği garantisi olmadan rehinelerin serbest bırakılmasına izin vermeyeceğini yineledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise İsrail'in, Hamas ortadan kaldırılana kadar Gazze operasyonunu sürdüreceğini ve bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini söylüyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın ABD'ye, Doğu Kudüs ile 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti tanınmadıkça ve İsrail'in Gazze'deki saldırganlığı durmadıkça İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacağı yönündeki tutumunu sürdürdüğü belirtildi. Riyad, çatışmaların başladığı Ekim 2023’te İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini askıya almıştı.

İsrail'de tepkiler büyüyor

İsrail’de, Hamas’ın rehin tuttuğu kişilerin bir an önce serbest bırakılması için çaba gösterilmesi talepleri büyüyor.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, Gazze'de kalan rehinelerden 31'inin öldüğünü duyurdu.

Kasım ayı sonunda İsrail ile Hamas arasında bir hafta süren geçici ateşkeste Hamas, elindeki 110 rehineyi serbest bırakmıştı. İsrail ise bunun karşılığında 240 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı. Tel Aviv, bu takasın ardından Hamas’ın elinde 136 rehinenin daha bulunduğunu açıklamıştı.

Wall Street Journal gazetesi, İsrail’in Amerikalı ve Mısırlı yetkililerle paylaştığı bir değerlendirmeye atıfta bulunarak, yaklaşık 50 rehinenin ölmüş olabileceğini, yaklaşık 80 rehinenin ise hayatta olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Hamas, geçen yıl 7 Ekim’de İsrail sınırını aşarak 1200 kişiyi öldürmüş, 253 kişiyi de rehin almıştı. İsrail’in bu saldırının ardından Gazze Şeridi’ne başlattığı askeri operasyonda ise Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de bulunan sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 27 bin 585 Filistinli öldü.

Forum

XS
SM
MD
LG