Erişilebilirlik

İngiltere’de Corona Yasakları Artıyor


İngiltere’de ülke genelinde pubların ve diğer sosyalleşme mekanlarının geçici olarak kapatılmasının ardından Başbakan Boris Johnson, restoranlar, kafeler, sinemalar ve spor salonlarının da en az iki hafta boyunca kapanacağını, duruma göre bu sürenin uzatılacağını açıkladı.

Maliye Bakanı Rishi Sunak da ekonomik tedbir paketi kapsamında maaşların yüzde 80’inin hazine kaynakları tarafından ödeneceğini açıkladı.

Tıpkı kapanan mekanlar gibi, evden çıkmayın tavsiyesi nedeniyle işleri kesilen sektörlerin çalışanları,maaşlarını işverenler yerine devletten alacak. Oran yüzde 80, limit 2 bin 500 Sterlin olarak açıklandı.

Bu iki başlık İngiliz basınının Cumartesi manşetleri oldu. Sosyal mesafe tedbirleri kapsamında gelen Pub’ların kapanmasına 'sokağa çıkma yasağı getirilmedi ama sokakta gidecek yer de kalmadı, yorumları yapılıyor.

İngiltere Eve Kapandı


Kısa adı Pub olan Public House’lar yani halk evleri, spor salonları, yeme içme mekanları, alışveriş merkezleri, okul ve üniversitelerle aynı gün kapanmış oldu. Artık herkes evde. Bir restorana oturmak yasak ama eve servis için mutfakları açık kalabilir, dendi. Süpermarket ve pazarlar ise hala açık. Sokağa çıkma yasağı gelmediği için raflara hücum durdu. Televizyonlar, evde neler yapılabilir, önerileriyle ilgili haberler veriyor. Komşulara ziyaret yerine çevrimiçi görüntülü sohbetler, temassız sosyalleşmenin ortak yöntemi. Sağlıklı yaşam için spora evde devam edilsin, ya da parklara gidecekler ayrı ayrı, mesafeli koşsun; deniyor.

Temassız Sosyalleşmede Sohbetler Kiralar ve Geçim Üzerine


Herkes radyo, televizyon başında canlı yayınlanan programlardan bilgi almaya çalışıyor. Tarım ve Gıda Bakanı George Eustice televizyon başındakilere, gereğinden fazla yiyeceğimiz var, marketlerde panik yapmayın, dedi. Ulusal Sağlık Sistemi NHS’in yöneticisi Stephen Powis, raflarda sağlık çalışanlarına da bir şeyler bırakın uyarısında bulundu ve istifçileri işaret ederek; açıkçası, hepimiz utanmalıyız, dedi.

Bilim kurulu virüsün etkisini azaltmak sosyal mesafe tedbirlerinin en az bir yıl süreyle uygulanması gerektiğini açıklarken İngilizler’in kafasındaki ortak soru, "işim ne olacak, kiramı kim ödeyecek?"

Maliye Bakanı Rishi Sunak, Corona virüsü yüzünden işleri bozulanlara ‘maaşlar devletten’ demişti ama ya serbest meslek sahipleri hala merakta. Artan soru işaretlerine yenilerini ekleyen açıklama, Maliye Bakanlığı Baş Sekreteri Steven Barclay’den geldi: “İşsizlik maaşına başvurmaya hakları var.”

Şimdiki tartışma, devlet çalışanların 2 bin 500 Sterlin’e kadar maaşını üstlenirken, serbest mesleğe neden 300 ila 600 sterlinlik bir geliri yeterli gördü, şeklinde. Faizsiz kredi önerileri, KDV ertelemeleri,mortgage ya da kira ödeyenleri tatmin etmiş gibi görünmüyor.

Corona virüsü ekonomisine bütçeden ayrılan350 milyar sterlin, bir yıllık bütçenin yüzde 15’ine denk geliyor.

Corona’ya bağışıklık kazananlar İngilizlerin kurtuluş umudu

Parasal tedbirler dışında İngiltere, Corona virüsüyle mücadelede hala diğer ülkelerden farklı çizgide tedbirlerle gündemde. Başbakan Boris Johnson gazetelere manşet olan sözlerini yineledi. ‘Virüsü 12 haftada defedebiliriz’ dedi. Haziran sonunda vaka sayısının artma hızının düşebileceğini, Corona’ya bağışıklık kazananları tespite yarayan teste de çok yaklaşıldığını anlattı. Başbakanın umudu ‘Corona dokunulmazlığı’ olanlarda. Böyle kişiler tespit edilirse mücadele ön saflarda görev alacak.

XS
SM
MD
LG