BATI ŞERİA - Hz. İsa’nın doğum yeri olarak kabul edilen Beytüllahim Noel arifesinde hayalet bir kasabayı andırıyor. İsrail-Hamas savaşı nedeniyle kutlamaların iptal edildiği kentin geçmiş yıllardaki ışıltısından eser yok.
Beytüllahim’de normalde Manger Meydanı'nı süsleyen ışıklar ve Noel ağacının yanı sıra her yıl Noel kutlaması için toplanan çok sayıda yabancı turist kalabalığından eser yok. Onun yerine Filistinli güvenlik güçleri boş meydanda devriye geziyor.
Noel arifesinde sadece birkaç hediyelik eşya dükkanı açıldı; ancak çok az ziyaretçi vardı.
"Bu yıl sadece karanlık var"
Altı yıldır Kudüs'te yaşayan Vietnamlı rahip John Vinh, "Bu yıl Noel ağacı ve ışıklar yok, sadece karanlık var" diyor.
Beytüllahim'deki kilisesinin mihrabında revize edilmiş bir doğum sahnesi sergileniyor. Filistin kefiyesine sarılmış bir bebek İsa figürü bir moloz yığınının üzerinde. Bebek, Filistinliler için kararlılığın sembolü olan bir zeytin ağacının altında yatıyor.
Sahnenin etrafı dikenli tellerle çevrili. Gri molozlar normalde Noel sezonunda meydanı dolduran neşeli ışıklardan ve renk cümbüşünden hiçbirini yansıtmıyor.
Meydandan birkaç adım ötede bir restoranı işleten Ala'a Salameh, “Gazzelilerin gidecek bir evleri bile yokken, bir ağaç koymayı ve normal bir şekilde kutlamayı yapamayız" diyor.
Noel kutlamalarının iptali kent ekonomisine darbe vurdu
"Normalde oturacak tek bir sandalye bile bulamazsınız, sabahtan gece yarısına kadar doluyuz" diyen Salameh, bu yıl sadece bir masanın yağmurdan kaçan gazeteciler tarafından kullanıldığını söylüyor.
Salameh, restoranın yüzde 15 kapasite ile çalışabildiğini ve bu nedenle işletme maliyetlerini karşılayamadığını söylüyor. Salameh, savaş bittikten sonra bile turizmin Beytüllahim'de normale dönmesinin bir yılı aşacağını tahmin ediyor.
Noel kutlamalarının iptal edilmesi kent ekonomisi için ciddi bir darbe. Turizm, Beytüllahim'in gelirinin tahminen %70'ini oluşturuyor ve bunun neredeyse tamamı Noel sezonunda gerçekleşiyor.
Birçok büyük havayolu şirketinin İsrail'e uçuşlarını iptal etmesi nedeniyle çok az yabancı ziyaret ediyor. Yerel yetkililer Beytüllahim'de 70'in üzerinde otelin kapanmak zorunda kaldığını ve binlerce kişinin işsiz kaldığını söylüyor.
Gazze'deki çatışmalar Batı Şeria'daki yaşamı da etkiledi. İsrail işgali altındaki bölgede 7 Ekim'den bu yana Beytüllahim'e ve diğer Filistin kasabalarına erişim zorlaştı, askeri kontrol noktalarından geçmek için uzun araç kuyrukları oluştu.
Kısıtlamalar 10 binlerce Filistinlinin İsrail'de çalışmak üzere bölgeden çıkışını da engelledi.
İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği ve militanların çoğu sivil yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğü ve 240'tan fazla kişiyi rehin aldığı saldırının ardından Gazze’ye harekat başlatmıştı.
İsrail'in Hamas’ın kontrolündeki Gazze'ye yönelik operasyonlarında Filistinli yetkililere göre 20 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti ve 50 binden fazlası yaralandı. 2.3 milyonluk bölge nüfusunun yaklaşık %85'i ise yerinden edildi.
Forum