Erişilebilirlik

Hunter Biden’ın uyuşturucu etkisi altındayken silah satın almakla suçlandığı federal dava jüri seçimiyle başladı


ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, Delaware eyaletinin Wilmington kentinde silah suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk gününde eşi Melissa Cohen Biden ile birlikte federal mahkemeye geldi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, Delaware eyaletinin Wilmington kentinde silah suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk gününde eşi Melissa Cohen Biden ile birlikte federal mahkemeye geldi.

Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter'a karşı açılan federal silah davasında jüri seçimi, Pazartesi günü başladı. Hunter Biden’ın iddia makamıyla anlaşmaya varamamasının ardından açılan dava, 2024 başkanlık seçimlerine az bir süre kala görülecek.

First Lady Jill Biden, Hunter Biden'a destek vermek üzere mahkemeye geldi.
First Lady Jill Biden, Hunter Biden'a destek vermek üzere mahkemeye geldi.

Biden jüri seçimi için mahkemeye geldi. First Lady Jill Biden da Hunter Biden'a destek vermek amacıyla kısa bir süre sonra adliyeye giriş yaptı ve mahkeme salonunun ön sırasında yerini aldı.

Başkan Biden ise yaptığı açıklamada bir baba olarak “oğluma karşı sınırsız sevgi, güven ve gücüne saygı duyuyorum” dedi.

Hunter Biden’ın uyuşturucu etkisi altındayken silah satın almakla suçlandığı federal dava jüri seçimiyle başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

“Ben Başkanım ama aynı zamanda bir babayım” diyen Başkan, davayla ilgili daha fazla yorum yapmayacağını da sözlerine ekledi ve “Jill ve ben oğlumuzu çok seviyoruz ve onun bugün geldiği noktayla gurur duyuyoruz” dedi.

Delaware eyaletindeki mahkemede yapılan ankete “evet” cevabı veren jüri adayları, adil ve tarafsız olup olamayacaklarını belirlemek için Yargıç Maryellen Noreika tarafından tek tek sorgulandı. Olası jüri adaylarının teker teker elenmesiyle havuzdaki jüri üyelerinin sayısı azaldı.

Sorular; jüri adaylarının dava hakkındaki bildikleri, silah sahibi olma hakkındaki düşüncelerini, kendilerinin ya da yakınlarından birinin madde bağımlılığıyla mücadele edip etmediği ya da hiç silah sahibi olup olmadığına ilişkindi. Diğer sorular ise Hunter Biden'a yöneltilen suçlamalarda siyasetin oynamış olabileceği role odaklandı.

Haftasonunu babası Başkan Joe Biden ile birlikte geçiren Hunter Biden hakkında, yayınlanan anılarına göre uyuşturucu bağımlılığının pençesindeyken 2018'de Delaware eyaletinde bir ateşli silah satın almasından kaynaklanan üç ağır iddia var. Biden, federal ruhsatlı bir silah satıcısına yalan söylemekle, uyuşturucu kullanıcısı olmadığını söylediğinde ateşli silah başvurularını taramak için kullanılan başvuruda yanlış beyanda bulunmakla ve silahı 11 gün boyunca yasadışı olarak bulundurmakla suçlanıyor.

Suçsuz olduğunu savunan Hunter Biden,Cumhuriyetçiler’in, savcılarla arasında artık feshedilmiş olan anlaşmayı Başkan Biden’ın oğluna özel muamele olarak nitelendirmesinin ardından Adalet Bakanlığı tarafından haksız yere hedef alındığını savunuyor.

Dava, Cumhuriyetçiler’in 2024'teki muhtemel başkan adayı Donald Trump'ın New York'ta 34 ağır suçtan hüküm giymesinden birkaç gün sonra görülüyor. Jüri eski Başkan Trump’ı geçen hafta, 2016 başkanlık kampanyasına zarar gelmesini önlemek için porno yıldızı Stormy Daniels’a sus payı ödemesini örtbas etme planından suçlu bulmuştu. Birbiriyle ilgisi olmasa da iki ceza davasının art arda görülmesi, 2024 başkanlık seçimi kampanyası sırasında ceza mahkemelerinin nasıl ön plana çıktığına işaret ediyor.

Hunter Biden ayrıca Eylül ayında California'da 1 milyon 400 bin dolarlık vergi borcunu ödememek suçlamasıyla ayrı bir davayla karşı karşıya. Her iki davanın da geçtiğimiz Temmuz ayında savcılarla yapılan anlaşma ile çözüme kavuşturulması bekleniyordu.

Yakınları, davanın, hayattaki tek oğlu Hunter’ın sağlık durumundan uzun zamandır endişe duyan Başkan Biden’ı olumsuz etkilemesinden korkuyor. Hunter Biden’ın geçmişte yaptığı hatalar, şimdi dava kapsamında kamuoyunun gözü önüne serilebilir. Haftasonunu birlikte geçiren Hunter Biden ve Başkan Biden, birlikte bisiklete bindi ve kiliseye gitti.

Yakınları ayrıca Başkan'ın anketlerdeki düşük kamouyu destek oranıyla kampanya yürütmeye çalışması ve dava devam ederken yaklaşan tartışma programına hazırlanması nedeniyle davanın dikkat dağıtıcı bir unsur haline gelmesinden endişe ediyor.

Savcılar Hunter Biden'ın silahı satın aldığında uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve bu nedenle formlarda yalan beyanda bulunduğunu ispatlamayı umuyor. Biden'ın yayınlanmış anılarını kanıt olarak kullanmayı planladıklayan iddia makamı, Hunter Biden’ın Delaware'deki bir tamirhanede bıraktığı ve bir daha geri alamadığı bir dizüstü bilgisayarın içeriğini de sunabileceklerini söylemişti. Bilgisayarın içerikleri 2020'de Cumhuriyetçiler’e ulaşmış ve kamuoyuna sızdırılarak, çıplak olduğunun ve uyuşturucu kullandığının görüldüğü kişisel fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

Hunter Biden'a karşı açılan dava, kendisinin de kabul ettiği üzere, uyuşturucu bağımlısı olduğu döneme dayanıyor. Kardeşi Beau Biden'ın 2015 yılında beyin kanserinden ölümünü sonrasında uyuşturucu ve alkole yönelen Hunter Biden, Ekim 2018'de 11 gün boyunca ateşli silah sahibi olmuş ve silah satın alması için doldurduğu formda uyuşturucu kullanmadığını belirtmiştir.

Hunter Biden her iki davada da suçsuz olduğunu savunuyor.

Bu arada savcılar Hunter Biden'ın eski eşini ve romantik bir ilişki yaşadığı kardeşinin dul eşi Hallie'yi de tanık olarak çağırmayı planlıyor.

Hunter Biden suçlu bulunması halinde 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ancak ilk kez suç işleyenlerin en ağır cezayı alması olasılığı son derece düşük. Suçlu bulunması halinde yargıcın Hunter Biden’ı hapis cezasına çarptırıp çarptırmayacağı da net değil.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG