Erişilebilirlik

Hunter Biden’ın ceza davasında iddia makamından jüriye “Hiç kimse hukukun üzerinde değil” mesajı


ABD Bölge Yargıcı Maryellen Noreika'nın baktığı dava, görevdeki bir ABD başkanının çocuğunun yargılandığı ilk dava olma özelliğini taşıyor.
ABD Bölge Yargıcı Maryellen Noreika'nın baktığı dava, görevdeki bir ABD başkanının çocuğunun yargılandığı ilk dava olma özelliğini taşıyor.

Başkan Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden'ın silah suçlamasıyla yargılandığı tarihi ceza davasında Salı günü iddia makamı, jüri üyelerine, oğul Biden’ın geçmişte tabanca satın almak için doldurduğu evraklarda yalan beyanda bulunan bir uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve “hiç kimsenin kanunun üstünde olmadığını” söyledi.

Delaware'deki federal mahkemede jüri üyeleri, FBI ajanı olan ilk tanığın ifadesinden önce savcılık ve savunma avukatlarının açılış konuşmalarını dinledi. Savunma avukatı Abbe Lowell jüriye, duruşmada sunulan kanıtların 54 yaşındaki Hunter Biden'ın yasaları bilerek ihlal etmediğini göstereceğini söyledi.

ABD Bölge Yargıcı Maryellen Noreika'nın baktığı dava, görevdeki bir ABD başkanının çocuğunun yargılandığı ilk dava olma özelliğini taşıyor.

Donald Trump da geçtiğimiz hafta bir suçtan hüküm giyen ilk eski ABD başkanı olmuştu.

ABD Adalet Bakanlığı avukatı Derek Hines jüri üyelerine, savcıların Hunter Biden'ın silah satın alırken uyuşturucu kullanımı konusunda özgeçmiş taramasında yalan beyanda bulunduğunu söylediği Ekim 2018'de yaşanan olayları anlattı.

Hunter Biden’ın silah satın alma süreci hakkında jüriye hitaben “Yasadışıydı çünkü uyuşturucu kullanıyordu ve bir uyuşturucu bağımlısıydı” diyen Derek Hines, “Hiç kimse yasaların üstünde değil” şeklinde devam etti.

Colt Cobra marka .38 kalibrelik bir tabanca satın aldığında yasadışı uyuşturucu kullandığını açıklamamak ve Ekim 2018'de 11 gün boyunca silahı yasadışı olarak bulundurmakla suçlanan Hunter Biden, hakkındaki üç iddiayı kabul etmedi.

Jüri üyelerini, sunulacak kanıtları dikkatle dinlemeye çağıran savunma avukatı Abbe Lowell, silah satın alma formunda Hunter Biden'a sadece şu anda bağımlı olup olmadığının sorulduğunu, geçmişte uyuşturucu kullanıp kullanmadığının sorulmadığını söyledi ve müvekkilinin “aldatma niyeti” olmadığını ekledi.

Biden ailesinin memleketi Wilmington'daki federal mahkemede görülen dava, Trump ve Kongre'deki müttefiklerinin Adalet Bakanlığı'nı, Trump hakkında siyasi bir kovuşturma yürütmekle suçlamaya devam ettiği bir dönemde görülüyor.

First Lady Jill Biden, Hunter Biden'ın Delaware eyaletinin Wilmington kentinde devam eden ceza davasının ikinci gününde de mahkemede hazır bulundu.
First Lady Jill Biden, Hunter Biden'ın Delaware eyaletinin Wilmington kentinde devam eden ceza davasının ikinci gününde de mahkemede hazır bulundu.

Trump tarafından atanan ve Hunter Biden'a karşı davayı açan özel yetkili savcı David Weiss, Salı günü mahkeme salonunda hazır bulundu. Weiss ayrıca Hunter Biden'a karşı California'da da federal vergi suçlamalarında bulunmuştu.

Duruşma sırasında Hunter Biden'ın uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla yıllarca süren mücadelesinden kesitler aktarılması bekleniyor.

ABD Adalet Bakanlığı avukatı Hines'ın jüri üyelerinin göreceğini söylediği bir kısa mesajda Hunter Biden, Wilmington'daki bir ikinci lig beyzbol stadyumunun arkasında “Mookie adında bir uyuşturucu satıcısını beklediğini” yazmış. Hines jüri üyelerine ayrıca Hunter Biden'ın silahı satın aldığında bağımlı olduğunu bildiğini gösteren fotoğrafları ve banka kayıtlarını da göreceklerini söyledi. Savcıların Hunter Biden hakkında mahkumiyet kararı alabilmeleri için bunu kanıtlamaları gerekiyor.

Hunter Biden geçen yılki bir duruşmada Yargıç Maryallen Noreika'ya 2019'un ortasından beri uyuşturucu kullanmadığını söylemişti.

FBI ajanı Erika Jensen, Hunter Biden'ın uyuşturucu kullanımıyla ilgili mesaj ve yazıları hakkında ifade vermek üzere Salı günkü duruşmada savcılığın ilk tanığı olarak kürsüye çağrıldı.

ABD Adalet Bakanlığı avukatı Hines, Jensen'e, Hunter Biden'ın 2021 yılında yazdığı ve uyuşturucuya başlamasını belgeleyen “Beautiful Things” adlı otobiyografisini sordu. Hines, Biden'ın kitabın sesli versiyonunudan yaklaşık 30 dakika dinletti. Hunter Biden, otobiyografisinin bu kısmında sürekli uyuşturucu arayışını ve “her zaman, her yerde kokain bulmak” şeklinde tanımladığı “süper gücüyle” ilgili ayrıntılar aktarıyor.

Hines, savcıların Hunter Biden'ın 2017'deki boşanma davasında kendisini uyuşturucu, alkol ve fuhuşa para harcamakla suçlayan eski eşi Kathleen Buhle'yi tanık olarak çağıracağını söyledi. Hunter Biden’ın 2015 yılında kanserden ölen kardeşi Beau Biden'ın dul eşi Hallie Biden'ın da mahkemede ifade vermesi bekleniyor.

ABD Adalet Bakanlığı'na göre, Delaware davasındaki tüm suçlamalardan suçlu bulunması halinde Hunter Biden 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir, ancak sanıklar benzer durumlarda genellikle daha kısa cezalar alıyor.

İfade vermesi gerekmeyen Hunter Biden'ın kürsüye çıkıp çıkmayacağı da belli değil. Donald Trump da sus payı davasında ifade vermemişti. Sanıkların ifade vermesi, savcıların çapraz sorgusuna maruz kalmaları anlamına geldiği için riskli olarak değerlendiriliyor.

Trump, geçtiğimiz Perşembe günü New York’ta jüri tarafından 2016 ABD seçimlerinden kısa bir süre önce bir seks skandalını önlemek için porno yıldızı Stormy Daniels’a ödenen sus payını örtbas etmek amacıyla belgelerde tahrifat yapmaktan 34 kez suçlu bulunmasının ardından 11 Temmuz'da hüküm giyecek.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG