Erişilebilirlik

HÜDA PAR Genel Başkanı ve Erbakan TBMM'de


Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan

Türkiye'de 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra milletvekilliği seçimi de vardı. Resmi olmayan sonuçlara göre, meclis aritmetiğinde çok büyük değişiklik yaşanmazken, daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) olmayan bazı isimlerin milletvekili seçilmesi dikkat çekti.

Siyasi partiler listelerinde dikkat çekici isimlere yer vermişti. Bu adaylardan bazıları Meclis’e girerken, bazılarıysa meclis dışı kaldı.

AK Parti listelerinden seçime giren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi.

CHP listelerinden seçime giren Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül ise Erzincan milletvekili oldu. Necmettin Erbakan’ın oğlu Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise İstanbul milletvekili olarak Meclis’te görev yapacak.

Destici seçilemedi, Cevizoğlu Meclis'te

Seçimlere kendi logosuyla girme kararı alan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ise milletvekili seçilemedi.

CHP Ankara 1. Bölgeden aday gösterilmesi tartışmalara neden olan eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin milletvekili oldu. AK Parti İzmir milletvekili adayı olan gazeteci Şebnem Bursalı ile İstanbul milletvekili adayı gazeteci Hulki Cevizoğlu da Meclis’e girdi.

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek de aday gösterildiği AK Parti 2. Bölgeden milletvekili seçildi.

Merak edilen birçok isim TBMM'ye girdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:49 0:00

Türkeş’in çocukları Meclis’te

MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in çocukları Yıldırım Tuğrul Türkeş AK Parti’den, Ayyüce Türkeş ise İYİ Parti’den aday gösterilmişti. Yıldırım Tuğrul Türkeş Ankara, Ayyüce Türkeş ise Adana milletvekili olarak Meclis’e girdi.

Güneydoğu’da tanınan Ensarioğlu ailesinden ise üç isim seçime girdi. AK Parti Galip Ensarioğlu’nu, İYİ Parti ise Vecdin Ensarioğlu’nu Diyarbakır’dan aday göstermişti. Galip Ensarioğlu Meclis’e girerken, Vecdin Ensarioğlu seçilemedi. Salim Ensarioğlu ise İYİ Parti İstanbul milletvekilli olarak Meclis’e girdi.

Özdağ seçilemedi

Gaziantep birinci sıradan milletvekili adayı olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise milletvekili seçilemedi.

AK Parti’nin 6, CHP’nin 64 ilde oyları arttı

Resmi olmayan verilere göre Meclis aritmetiğinde çok büyük değişiklik olmadığı görülüyor.

Anadolu Ajansı verilerine göre milletvekili seçiminde Pazartesi sabahı itibariyle oyların yüzde 98,72’si sayıldı. Buna göre AK Parti Türkiye genelinde oyların yüzde 35,42’sini alarak 266 milletvekili, CHP oyların yüzde 25,40’ını alarak 168 milletvekili, MHP oyların yüzde 10,05’ini alarak 51 milletvekili, İYİ Parti oyların yüzde 9,8’ini alarak 44 milletvekili, Yeşil Sol Parti oyların yüzde 8,79’unu alarak 62 milletvekili, Yeniden Refah Partisi oyların yüzde 2,84’ünü alarak 5 milletvekili, Türkiye İşçi Partisi oyların yüzde 1,72’sini alarak 4 milletvekili çıkardı.

Bir önceki seçime göre AK Parti’nin oylarının 75 ilde düştüğü, 6 ilde arttığı görülürken, MHP’nin oyları ise 45 ilde düştü, 36 ilde ise arttı.

CHP’nin oyları 17 ilde düşerken, 64 ilde arttı. İYİ Parti'nin oyları ise 48 ilde düştü, 33 ilde arttı.

XS
SM
MD
LG