Erişilebilirlik

Hindistan’da sağlık görevlilerinin grevi ve protestolar sürüyor


Hindistan'da haftasonundan bu yana iş bırakan doktorlar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.
Hindistan'da haftasonundan bu yana iş bırakan doktorlar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Hindistan’da bir stajyer doktorun tecavüz edilerek öldürülmesinin ardından ülkede başlayan protestolar ve doktorların iş bırakma eylemleri devam ediyor.

Ülkenin doğusundaki Kalküta şehrinde 9 Ağustos’ta bir devlet hastanesinde 31 yaşındaki kadın doctor tecavüz edilerek, öldürüldü. Olayla ilgili bir polis gönüllüsü gözaltına alındı. Doktorun öldürülmesi ülke genelinde infiale yol açtı.

Doktorlar geçen haftasonu acil olmayan hastalara bakmama kararı almıştı. Hükümet, sağlık çalışanlarının iş güvenliğini arttırmak için bir komisyon kurarken, doktorları görevlerinin başına dönmeye çağırdı. Ancak doktorlar bu çağrıyı reddediyor.

"Süresiz iş bırakma eylemimiz sürecek"

Olayın yaşandığı R.G. Kar Tıp Koleji ve Hastanesi’ndeki genç doktorların sözcüsü Dr. Aniket Mahata, "Süresiz iş bırakma ve oturma eylemimiz, taleplerimiz karşılanana kadar devam edecek" dedi.

Doktorlarla dayanışma içinde olan Batı Bengal eyaletinin en büyük iki futbol kulübünün binlerce taraftarı da dün akşam Kalküta sokaklarında "Adalet istiyoruz" sloganlarıyla yürüdü.

Hindistan'da doktorlar daha güvenli çalışma koşulları talep ediyor.
Hindistan'da doktorlar daha güvenli çalışma koşulları talep ediyor.

Komşu Odisha eyaletindeki, başkent Yeni Delhi'deki ve batıdaki Gujarat eyaletindeki genç doktorları temsil eden gruplar da protestolarının devam edeceğini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, Hindistan'ın Business Standard gazetesine verdiği demeçte, işyeri güvenliğinin ülkenin 2022-2023 mali yılında yüzde 37 olan kadın işgücüne katılım oranını yükseltmek için önemli olduğunu söyledi.

Gopinath röportajında, "Kadınların işgücüne katılımını, güvenliği sağlamadan arttıramazsınız. Bu kesinlikle kritik önem taşıyor” dedi.

Türk Tabipleri Birliği'nden Hintli meslektaşlarına destek

Bu arada, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Hindistan’da Dr. Moumita Debnath’ın cinsel saldırıya maruz bırakılıp öldürülmesi üzerine başlayan eylemler kapsamında iş bırakma kararı alan Hindistan Tabipleri Birliği’ne bir dayanışma mektubu gönderdi.

Dr. Moumita Debnath’ın yaşamını yitirmesi nedeniyle ailesine, yakınlarına ve sağlık camiasına başsağlığı mesajının paylaşıldığı mektupta, TTB’nin, kadınlara ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı yapılan her türlü eylemin yanında olduğu, bu bağlamda Hindistan Tabipleri Birliği’nin iş bırakma eylemi ile dayanışma içinde olunduğu belirtildi.

Mektupta hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşam ve sağlık haklarına yönelik kapsamlı önlemler alınması için ulusal ve uluslararası sağlık otoritelerine acil çağrı da yapıldı.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG