Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Paris'te, Ukrayna'ya desteklerini yinelerken, Kiev yönetiminin ısrarla istediği tank desteği konusunda net bir sinyal göndermediler. Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya tank yardımı konusunda, "danışmalar devam ediyor, ortak bir kararı tercih ediyoruz" derken, Macron, "Hiçbir olasılığı hariç tutmuyoruz" dedi. Paris ve Berlin hükümetleri, "Gerektiği sürece Ukrayna'ya ihtiyacı olan tüm desteği sağlamaya devam edeceğiz" ortak sözünü verdi.
Macron ve Scholz, Charles de Gaulle ve Konrad Adenauer tarafından, "en amansız düşmanları, en yakın dost yapan" Elysee Antlaşması'nın imzalanmasından tam 60 yıl sonra, Paris'e bir araya geldi. Fransa-Alman ortak bakanlar kurulu toplantısının da yapıldığı buluşmada, ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Macron, konuklarını Sorbonne Üniversitesi'nde düzenlenen törenle ağırladı.
Uzun süredir pek çok uluslararası ve ekonomik konuda görüş ayrılığı yaşayan Paris ve Berlin, yılbaşından önce yapılması planlanan ortak bakanlar kurulu toplantısını, 60'ıncı yıldönümün kutlanacağı Ocak ayına ertelemişti.
Sorbonne Üniversitesi'nde söz alan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna Savaşı'nın zayıflattığı Fransa-Alman ilişkileri hakkında, işbirliğinin her alanda süreceğinin garantisini verdi. Rusya'nın işgali nedeniyle Avrupa Birliği'nin "saklanmadığı veya bölünmediğine" dikkat çeken Macron, her iki ülkenin de Ukrayna'ya yönelik "eksiksiz desteğinin her alanda devam edeceğini" söyledi; iki ülkenin "Avrupa'nın yeniden kuruluşunun öncüleri" olacağını dile getirdi.
AB'nin iki büyük ülkesi "Fransız-Alman lokomotifinin" bundan 60 yıl önce, Avrupa'yı dönüştüren bir anlaşmaya vardığını belirten Scholz, "Geçmiş gibi gelecekte de, birleşik bir Avrupa'nın geleceği, AB'nin lokomotifi olan iki ülkenin işbirliğine bağlıdır" dedi.
Scholz ve Macron, savunma ve sanayiye daha fazla yatırım yapacak daha "egemen" bir Avrupa hedefini paylaştıklarını açıkladı.
Ukrayna'ya tank desteği
Toplantıların ardından Scholz ve Macron, Elysee Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard-2 tankları verip vermeyeceği tartışmaları sürerken düzenlenen basın toplantısının ilk sorusu da, Almanya'nın bu konuda "yeşil ışık yakıp yakmayacağı" sorusu oldu.
Kiev'in ve bazı Avrupa başkentlerinin baskısı altında kalan Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'nın ısrarlı taleplerine rağmen bu konuda net bir açıklama yapmaktan kaçındı. Scholz, Almanya ve Fransa'nın Ukrayna'ya her zaman silah desteği de dahil her türlü yardımı yaptığını ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğini söyledi. Scholz, "Geçmişte de, bugün de, her zaman dostlarımız ve müttefiklerimizle yakından işbirliği ile hareket ettik. Somut duruma göre hareket etmeye devam edeceğiz. Bu konuda ortak bir karardan yanayız" dedi.
Macron : "Leclerc tankı göndermeyi tartışıyoruz"
Emmanuel Macron da, Fransa'nın Rusya'ya karşı savaşında Ukrayna'yı desteklemek için Leclerc ağır muharebe tanklarını Ukrayna'ya gönderme olasılığını reddetmediğini belirterek, "Hiç bir olasılığı hariç tutmuyoruz. Savunma Bakanımızdan, Leclerc tankları konusunu çalışmasını istedim. Önümüzdeki gün ve haftalarda bu konuyu ele alacağız" diye konuştu.
Fransız-Alman bakanlar kurulunun ardından yayınlanan ortak basın açıklamasında da, hem Paris, hem de Berlin'in Ukrayna'yı "gerekli olduğu sürece" desteklemeye devam edecekleri belirtildi.
Kiev ve özellikle Polonya gibi tankları elinde bulunduran birkaç Avrupa ülkesi; Leopard 2 tanklarının teslimatının anahtarını elinde tutan Almanya'dan onay vermesi baskı yapıyor.
Hidrojen boru hattı Almanya'ya genişletildi
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, basın toplantısında ayrıca, Avrupa'da hidrojen kullanımını geliştirmeyi amaçlayan Avrupa hidrojen boru hattı projesi H2Med'in güneybatı Avrupa ülkelerinden Almanya'ya kadar genişletileceğini de açıkladı. Macron, "Avrupa finansmanı sayesinde Portekiz, İspanya ve Fransa'yı birbirine bağlayan altyapı stratejisi H2Med projesini, Almanya'yı da kapsayacak şekilde genişletmeye karar verdik" dedi.
Macron, Fransa ve Almanya'nın Washington yönetiminin, enerji geçişi için Amerikan sanayisine dev sübvansiyonlar getiren Enflasyon Düşürme Yasası'na (IRA) karşı, Avrupa'nın bu girişime "iddialı ve hızlı bir Avrupa tepkisi vermesi" konusunda ortak görüş birliğine vardıklarını da açıkladı.