Erişilebilirlik

“7 Haziran’dan Sonra Darbe Girişimi Oldu”


HDP Meclis Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de bir sivil darbe girişimi olduğunu iddia etti. HDP’li Buldan, 1 Kasım seçimlerinde sonra da bu ihtimalin olabileceğini savunurken bazı yazarlar seçimler sonrası ortaya çıkması muhtemel koalisyonun engellenmesi halinde askeri darbenin de seçenek olabileceğini öne sürüyor.

‘‘Türkiye’de darbe girişimi her zaman vardır. Türkiye darbe tehlikesiyle sürekli karşı karşıya kalan bir ülkedir. Ben 7 Haziran seçimlerinden hemen sonra da Türkiye’de bir darbe girişimi olduğunu düşünüyorum.” Bu sözler HDP’nin İmralı Heyeti üyesi Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’a ait.

Buldan: Cumhurbaşkanı’nın içinde olduğu bir ekip var

Aynı zamanda HDP Meclis Grup Başkan Vekili de olan Buldan, dün akşam Hayat TV’de katıldığı programda gazetecilerin soruları üzerine “Partimizin bu kadar halkı sakinleştiren söylemleri olmasa Türkiye çoktan bir darbeyle karşı karşıya kalmış olacaktı. Cumhurbaşkanı’nın içinde olduğu bir ekip var. Bunun dışında bir ekip daha var. Cumhurbaşkanı’na yakın ekip, onun her dediğine onay veriyor, onun arzularının gerçekleşmesi için yapmayacakları hiçbir şey yok. Bunlar bir güç. Karşı tarafta da Cumhurbaşkanı’na karşı olan bir güç var,’’ dedi.

Hükümetin orduya hakim olduğunu savunan Pervin Buldan, Türk siyasetine 1 Kasım seçimlerinden sonra sivil darbe yapılabileceğini belirtti.

Buldan, darbe sözcüğünü son dönemde ilk kullanan kişi değil. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat gibi çeşitli veçhelerde darbelerle karşı karşıya kalan Türkiye’de darbe sözü seçim yaklaştıkça sıkça zikredilir oldu.

Sarısözen de darbe ihtimali olduğunu iddia etti

Darbe ihtimalini köşesine ilk taşıyan isim HDP’ye yakın Özgür Gündem gazetesi yazarı Veysi Sarısözen oldu. Sarısözen, 10 Ekim’de Ankara’da düzenlenen bombalı saldırıdan bir gün önce yayınlanan köşe yazısında YSK’nın “sandık taşıma” başvurusunu reddetmesinin ardından iktidar blokunun oy güvenliği olmadığını gerekçe göstererek seçim sonuçlarını iptal etmeye gidebileceğini savundu.

‘‘Eğer AKP yine azınlıkta kalırsa, seçimlerin tümüyle iptalinin gündeme gelebileceği görülüyor. Böylece, Erdoğan ve AKP, mevcut hükümetle yeni bir seçime kadar iktidarda kalmayı hesaplıyor. Bu hükümetle yürüttüğü savaşı sürdürebileceğini düşünüyor. AKP ve Saray böyle bir ‘seçim oyunu’ oynarsa ne olur? Yalnızca iki ihtimal kalır: Ya ülke ‘İslamcı-Türkçü faşist diktatörlüğe’ sürüklenir. Ya da ‘unutmayız’ diyenler darbe yapar.’’

Sarısözen, 12 Ekim’de kaleme aldığı yazısında görüşünü biraz daha netleştirdi.

‘‘Ortalık karışırsa, AKP bilmeli ki sonu Mursi’nin partisinden farklı olmaz. Türk ordusu NATO ordusudur. Mısır ordusundan bile farklıdır. Düğmesi Pentagon’dadır. Düğmeye basarlar.’’

Özgür Gündem yazarı, bu ihtimalin yaşanmaması için AKP-CHP ve HDP’den oluşan bir koalisyonun Öcalan’la müzakere etmesi gerektiğimi savundu.

Nazlı Ilıcak: AKP 276’yı yakalarsa iç savaş mı çıkar yoksa askeri müdahale mi kestiremiyorum

Son dönemde hükümete en muhalif yazarlardan biri haline gelen AKP’nin 2011 yılı seçimlerindeki aday adayı Nazlı Ilıcak da askeri müdahale ihtimalini konu etti. Bugün gazetesi köşe yazarı 15 Ekim’de kaleme aldığı yazısında ‘‘Çok ufak bir ihtimal olmakla birlikte AK Parti, 276 milletvekilliğiyle salt çoğunluğu yakalarsa, zulüm ve adaletsizlik devam edecek ve hepimiz duvara toslayacağız. Herkes, keyfiliğe dayanan böyle bir sistemin sonsuza kadar devam edemeyeceğini bilsin. Artık iç savaş mı çıkar? Asker müdahale mi eder? Kestiremiyorum… Ve bundan dolayı çok korkuyorum,’’ dedi.

Bu yazıya hükümete yakın isimlerden sert yanıt geldi. Star gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, Ilıcak’ı totaliterleşmenin en beteri askeri darbeyi savunmakla suçlarken Yeni Şafak’tan Tamer Korkmaz aynı yazarı “kışkırtıcılıkla” itham etti.

GEAP: Seçimler koalisyon üretemezse ordu ülkeye düzen getirmekte tereddüt etmez

Son zamanlarda kabuğuna çekildiği gözlemlenen ve bu tartışmalara kendisini muhatap görmeyen Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilgili bir yorum da Küresel Avrupa Bülteni’nde dile getirildi. Türkiye, bu yorumu Cumhuriyet gazetesi yazarı Ergin Yıldızoğlu, 20 Ekim’de kaleme aldığı yazısında gördü.

‘‘Avrupa’da öngörüleriyle büyük saygınlığı olan GEAP’ın (Küresel Avrupa Beklentiler Bülteni) 16 Ekim sayısındaki Türkiye bölümü: ‘Dört yıldır Erdoğan’ın politikaları, anlaşılamaz hale geldi, tutarsızlaştı. Türkiye kendini ekonomik, sosyal, siyasi jeopolitik bir uçurumun kenarında buldu. Her an çökebilir... Kimse Türkiye’nin, Libya’nın ya da Irak’ı yolundan gitmesini istemediğine göre, Kasım seçimleri ülkenin yolunu bulmasına olanak verecek bir koalisyonu yine üretemezse, ordu ülkeye düzen getirmekte tereddüt etmeyecektir.”

Sarısözen’in fitilini ateşlediği, Pervin Buldan’ın güncellediği darbe meselesi ile ilgili hükümetten ya da TSK’dan henüz bir açıklama gelmedi.

XS
SM
MD
LG