Erişilebilirlik

Haziran’da Gıda Fiyatları Düşüşünü Sürdürdü 


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarının Haziran ayında art arda üçüncü ay düştüğünü ancak hala Mart ayındaki rekor seviyelere yakın olduğunu açıkladı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) gıda fiyat endeksi, dünya çapında en çok ticareti yapılan gıda emtialarını takip ediyor. Mayıs ayı için revize edilmiş 157,9 fiyat endeksi Haziran’da ortalama 154,2 puan olarak tespit edildi. Mayıs endeksi daha önce 157,4 olarak belirlenmişti.

Aylık düşüşe rağmen Haziran endeksi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, olumsuz hava koşullarına ilişkin endişelerin, güçlü küresel talebin ve yüksek üretim ve nakliye maliyetlerinin etkisiyle bir önceki yıla göre hala yüzde 23,1 daha yüksek.

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero Cullen, "Küresel fiyatları başlangıçta yükselten faktörler hala geçerli" dedi.

Ayrı hububat arzı ve talebi tahminlerinde, FAO daha önce 2,784 milyar ton olan 2022 için küresel tahıl üretimi tahminini 2,792 milyar tona yükseltti. Bu, 2021'deki dünya üretiminin hala yüzde 0,6 gerisinde.

FAO'nun tahıl endeksi Mayıs ayına göre yüzde 4,1 düştü ancak yine de yıllık artış yüzde 27,6 oldu. FAO, Haziran ayındaki düşüşün kuzey yarım kürede mevsim itibarıyla yeni hasatların olmasından, bazı büyük üretici ülkelerdeki iyileştirilmiş mahsul koşulları ve Rusya'daki daha yüksek üretim beklentilerinden kaynaklandığını belirtti.

Bitkisel yağ fiyat endeksi, başlıca üretici ülkelerin mevsimsel olarak artan üretimi ve Endonezya'dan artan arz beklentileri nedeniyle aylık yüzde 7,6 düştü.

Şeker endeksi, yavaşlayan küresel ekonomik büyümenin talebe baskı yapmasıyla Mayıs ayına göre yüzde 2,6 düştü.

Et endeksi Haziran ayında yüzde 1,7 artarak yeni bir rekor kırdı. Süt ürünleri endeksi ise aylık yüzde 4,1 artarken, dünya süt tozu fiyatları da güçlü ithalat talebi ve devam eden küresel arz darlığı nedeniyle arttı.

FAO, tahıl üretimine ilişkin artan tahmininin büyük ölçüde, iri taneli tahıl üretim tahmininde yapılan 6,4 milyon tonluk yukarı yönlü revizyondan kaynaklandığını söyledi.

2022-2023'te dünya tahıl kullanımı tahmini de 9,2 milyon ton artarak 2,797 milyar tona yükseltildi. Ancak bu yine de 2021-2022 seviyelerine göre yüzde 0,1'lik bir düşüşü temsil ediyor ve çoğunlukla daha düşük tohum kullanımına ilişkin beklentileri yansıtıyor.

FAO, 2023'te sezon kapanışında dünya tahıl stoklarının geçen ayki tahmine göre 7,6 milyon ton artışla toplam 854 milyon ton olacağını ancak yine de yıllık yüzde 0,6'lık bir düşüş olacağını tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG