Erişilebilirlik

Haniye suikastının ardından Hamas, Yahya Sinvar’ı yeni siyasi lideri olarak seçti 


Sinvar, 2017'de Hamas'ın Gazze lideri seçildi. 
Sinvar, 2017'de Hamas'ın Gazze lideri seçildi. 

Hamas, Salı günü yaptığı açıklamada, geçen hafta Tahran'da suikasta uğrayan eski siyasi lideri İsmail Haniye'nin yerine Gazze lideri Yahya Sinvar'ı atadığını duyurdu. Bu karar, Hamas’ın İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırısından bu yana izlediği radikal çizgiyi daha da güçlendirdi.

İsrail'e karşı son yıllarda gerçekleştirilen en yıkıcı saldırının mimarı olan Sinvar, savaşın başından bu yana İsrail'in kendisini öldürme girişimlerine karşı koyarak Gazze'de saklanıyor.

Sinvar’ın liderliğini duyuran açıklamada Hamas, "İslami Direniş Hareketi Hamas, şehit Komutan İsmail Haniye'nin yerine hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ın seçildiğini duyuruyor" denildi.

Sinvar’ın atanma haberi, kuşatma altındaki bölgede İsrail askerlerine karşı savaşan militan grupların Gazze'den attığı roketlerle kutlandı.

Yetişkin hayatının yarısını İsrail hapishanelerinde geçiren Sinvar, İran'ın sert misilleme sözü vermesiyle bölgeyi daha geniş bir bölgesel çatışmanın eşiğine getiren Haniye suikastının ardından yaşayan en güçlü Hamas lideri.

İsrail Haniye suikastını üstlenmedi. Öte yandan İsrail, üst düzey Hamas liderlerinden bazılarını öldürdüğünü açıkladı. Bu isimler arasında, Beyrut’ta öldürülen üst düzey Hamas yöneticisi Salih el Aruri ve hareketin askeri komutanı Muhammed Daif de yer alıyor.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki bir mülteci kampında doğan 61 yaşındaki Sinvar, acımasız bir infazcı ve İsrail'in amansız düşmanı olarak adını duyurduktan sonra 2017'de Hamas'ın Gazze lideri seçildi.

Hapse atılmadan ve Gazze’de liderliğe geçmeden önce Sinvar, İsrail gizli servisiyle işbirliği yaptıkları iddiasıyla Filistinliler’i takip eden, öldüren ve cezalandıran El Mecid güvenlik teşkilatının başındaydı.

İsrail'in askeri sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari, 7 Ekim'deki saldırıdan Sinvar'ı sorumlu tuttu ve İsrail'in onu takip etmeye devam edeceğini söyledi.

İsrail ordusu tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, El Arabiya televizyonuna konuşan Hagari, "Yahya Sinvar için tek bir yer var ve o da Muhammed Deif ve 7 Ekim teröristlerinin geri kalanının yanı" dedi.

Hagari, "Onun için hazırladığımız ve niyet ettiğimiz tek yer burası" diye ekledi.

Hamas’ın Sinvar'ın seçimi konusunda birleştiğinin bir işareti olarak, hareketin içinden üst düzey kaynaklar tarafından, Haniye'nin olası halefi olarak görülen eski liderlerden Halid Meşal'in "Mescid-i Aksa Tufanı'na karşı savaşan Gazze ve halkına sadakatle" Sinvar'ı desteklediği söylendi.

İsrail açısından bu atama, Hamas'ın yok edilmesi gereken bir düşman olduğunu teyit ediyor.

Aynı zamanda bu kararın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, İsrail'in Gazze'deki operasyonunu sonuna kadar sürdürmesi gerektiği yönündeki ısrarını pekiştirmesi de muhtemel.

7 Ekim sabahının erken saatlerinde binlerce Hamas militanının Gazze Şeridi çevresindeki İsrail yerleşimlerine düzenlediği ani saldırının üzerinden 10 ay geçti.

Savaş, Ortadoğu'yu altüst etti ve daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme tehlikesi yarattı.

Saldırıda yaklaşık 1200 İsrailli ve başka ülkelerin vatandaşları öldürüldü ve 250'den fazla kişi Gazze'ye götürülerek rehin alındı.

Buna karşılık İsrail, şimdiye kadar yaklaşık 40 bin Filistinli’nin öldüğü ve yoğun nüfusa sahip Gazze’yi harabeye çeviren amansız bir harekat başlattı.

Gazze’de son durum

İsrail ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze'de son bir günde 45 Filistinli savaşçıyı öldürdüğünü duyurdu. Açıklama, Hamas'ın Refah kenti yakınlarında bir pusuda iki zırhlı personel taşıyıcıyı imha ettiğini bildirdiği şiddetli çatışmaların ardından geldi.

İsrail ordusu, Hamas'ın kaçakçılık operasyonlarından sorumlu yetkilisinin de öldürülenler arasında olduğunu ve ölümünün Hamas’ın kuşatma altındaki bölgeye silah ve askeri teçhizat getirme kabiliyetlerini önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Sağlık görevlileri, Salı günü Gazze Şeridi'nin merkezindeki El Bureyc kampında düzenlenen hava saldırılarında beş Filistinli’nin hayatını kaybettiğini, Mısır'la Gazze'nin güney sınırına yakın Rafah'ta düzenlenen ayrı bir hava saldırısında ise iki kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.

Sağlık görevlileri, Salı günü ilerleyen saatlerde İsrail'in Refah'ta düzenlediği saldırıda iki Filistinli’nin hayatını kaybettiğini, Han Yunus'ta düzenlenen başka bir saldırıda ise yerel gazeteci Muhammed Ebu Saada dahil beş kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.

Hamas'a bağlı Gazze hükümetinin medya ofisi, Ebu Saada'nın ölümüyle birlikte 7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından öldürülen Filistinli gazeteci sayısının 166'ya çıktığını bildirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG