Erişilebilirlik

Hane halkının beklentisi yüksek olsa da İstanbul’da enflasyon düşüyor


İstanbul Geçinme Endeksi, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin yapıldığı 2023 yılının Mayıs ayından bu yana ilk kez aylık bazda yüzde ikinin altında kaldı.
İstanbul Geçinme Endeksi, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin yapıldığı 2023 yılının Mayıs ayından bu yana ilk kez aylık bazda yüzde ikinin altında kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Eylül’de açıklayacağı enflasyon verisinin öncü göstergesi olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul Geçinme Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,73 artış gösterse de yıllık enflasyon Temmuz ayına göre 11 puandan fazla düşerek yüzde 61,57’ye geriledi.

İstanbul enflasyonu olarak da kabul edilen İTO endeksi, bu yıl en yüksek seviyesini yüzde 82,20 ile Mayıs ayında görmüştü.

İstanbul Geçinme Endeksi, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin yapıldığı 2023 yılının Mayıs ayından bu yana ilk kez aylık bazda yüzde ikinin altında kaldı.

Son dönemde enflasyon beklentileri konusunda reel sektör ve piyasa arasındaki makasın açıldığına dikkat çeken Merkez Bankası’nın eski başekonomistlerinden Hakan Kara, İTO verisindeki yıllık enflasyondaki düşüşün sebebi sadece baz etkisi kaynaklanmadığını söylerken 2018 sonrasının en düşük ikinci Ağustos enflasyonu verisinin geldiğini de vurguladı.


Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38

TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon İTO’nun endeksinde olduğu gibi geçtiğimiz Mayıs ayında yüzde 75,45’le tepe noktasını gördükten sonra Temmuz ayında yüzde 61,78 olarak ölçüldü.

Geçtiğimiz yılın Ağustos’un aylık enflasyon yüzde 9,09 olması nedeniyle ekonomi yönetimi 3 Eylül itibariyle yıllık yüzde 50’lilere inmesini bekliyor.

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “Eylül enflasyonu çıktığında yüzde 50 enflasyon oranının altını göreceğiz”

Dün İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılış resepsiyonunda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da dezenflasyon sürecinin Ağustos verilerinin açıklanmasıyla netleşmiş olacağını söyledi.

Yılmaz, “Baz etkisi ve program etkisiyle yüzde 50’ye yakın bir oran çıkacak. Eylül enflasyonu çıktığında yüzde 50 enflasyon oranının altını göreceğiz. Yıl sonu itibarıyla da Merkez Bankamızın ortaya koyduğu bant çerçevesinde bir sonuç bekliyoruz. Güncel Orta Vadeli Programımızda tüm bu makro rakamlarda daha kesin tahminlerimizi ve beklentilerimizi ortaya koymuş olacağız” dedi.


KONDA-Koç Üniversitesi’nden enflasyon araştırması: Hane halkına göre Ağustos ayı enflasyonu yüzde 113

Ancak hane halkının enflasyon algısı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le birlikte mevcut ekonomik programın iki yürütücüsünden biri olarak kabul edilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan farklı.

Hafta içinde Koç Üniversitesi ile ortaklaşa hazırladıkları Türkiye Hane Halkı Enflasyon Beklenti Anketi Sonuçları’nı açıklayan KONDA Araştırma, Ağustos ayı itibariyle yıllık enflasyon algısı yüzde 113, yıl sonu enflasyon beklentisinin de yüzde 96 olduğunu duyurdu.

Araştırma 15-19 Ağustos tarihlerinde 75 ilde 2953 ile telefon görüşmesi ile gerçekleştirildi.

Eski İYİ Partili Yılmaz: “Merkez Bankası’nın bir iki iyi atamayla halkın enflasyon beklentisini aşağıya çekmesi mümkün değil”

Yerel seçimlerinden sonra İYİ Parti’den istifa eden eski Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Bilge Yılmaz da enflasyonun kalıcı olarak düşmesini mümkün görmeyen iktisatçılardan.

Bugün X hesabından değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, “Kimsenin inanmadığı TÜİK enflasyonu ve piyasa katılımcıları anketi ile yol alan Merkez Bankası’nın bir iki iyi atamayla halkın enflasyon beklentisini aşağıya çekmesi mümkün değil. Bu yüzden TCMB’nin uyguladığı yüksek faiz politikası istenilen sonucu vermiyor. Zaten para politikası doğru maliye, tarım ve sanayi politikalarıyla desteklenmediği için elde faizi arttırmak kalıyor. Sadece faiz politikaları ile talebi azaltarak enflasyonu düşürme çabası geniş halk kesimlerini fakirliğe, yoksulluğa ve mutsuzluğa hapsetmekten başka bir işe yaramadığı gibi, enflasyonun da beklenilen seviyelere düşmesini sağlamaz” ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG