Milyonlarca Suriyeli mülteci, her şeylerini geride bırakarak gittikleri ülkelerde ekonomik zorluklarla boğuşmak zorunda kalıyor.
Kimi ülkesinde işletme sahibi olan, kimi değişik deneyimlere sahip olmalarına rağmen karşılaştıkları çeşitli zorluklar nedeniyle çalışamayan binlerce mülteci için Habitat Derneği “İMECE Programı” başlattı.
Habibat Derneği ile Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü önderliğinde yürütülen projede binlerce sığınmacının bulundukları ülkelerin ekonomisine katkıda bulunması hedefleniyor.
Habitat Derneği Genel Koordinatörü Başak Saral, Suriyeliler için yürütülen projenin ayrıntılarını Amerika’nın Sesi'ne anlattı:
Suriye’den Türkiye’ye gelen ve çeşitli becerilere sahip Suriyeliler için inşa edilen bu programın hedefinin, becerilerin ekonomiye dönüştürülmesi olduğunu ifade eden Saral, dernek olarak bunun için yönlendirmelerde ve danışmanlıkta bulunduklarını belirtti.
Başak Saral, hedef kitlelerinin daha önce iş deneyimleri olan ve bu deneyimlerini Türkiye’ye taşımak isteyenler ya da daha önce kendi ülkelerinde çalışmış olup Türkiye’de henüz istihdam edilemeyenler veya kendi becerilerinin çok daha altında çalıştırılan Suriyeliler olduğunu ve bunlar için yönlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.
Program duyulmaya başlandıkça farklı ilgilerle karşılaştıklarını söyleyen Habitat Derneği Genel Koordinatörü Başak Saral, kendilerine ulaşan Suriyeliler’in ya kendi ülkelerinde işletmesi olup benzer işi Türkiye’de yapmak isteyenler; Suriyeliler’in Türkiye’deki sıkıntılarını fark edip buna çözüm bulmak için işletme kurmak isteyenler; ya da gönüllü olarak kendi becerilerini bu programa katmak isteyenler olduğunu anlattı:
Çoğunlukla Suriyeli olan sığınmacıların Türkiye’de ekonomik hayata katılamamalarının en önemli sebebinin dil problemi olduğuna dikkat çeken Saral, aslında Suriyeliler için Türkiye’de çeşitli hakların ve hizmetlerin sağlandığını ancak Suriyelilerin bunlara ulaşmada sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Saral, işletme kurmak için kendilerine ulaşan Suriyelilerin en çok sorun yaşadıkları ve yardım talep ettikleri konuları şöyle özetledi:
“İşletmesini kurmak isteyen Suriyeli girişimciler, çalışma izniyle ilgili bilgiye erişemeyebiliyorlar. Çalışma izinlerini alma konusunda çok zorluk yaşıyorlar. Bunun dışında iş kurma sürecinde, ilgili kamu kurumlarında kendi dillerini anlayan personelin olmamasından veya ilgili danışmanlık hizmetlerinin konuya uzak olmasından dolayı çok zorluklar çekiyorlar.”
Saral, yaşanan bu sıkıntıların giderilmesi için program kapsamında, SGK, noter ve ilgili bütün kamusal süreçleri anlatan bir simülasyon yapılandırdıklarını ve bir işletmenin nasıl kurulacağıyla ilgili süreçlerde yönlendirme yaptıklarını anlattı.
İşletme kurmak isteyen Suriyelilerin, genelde dil probleminden ötürü sadece Suriyelileri müşteri olarak gördükleri işletmeler açabildiklerine değinen Habitat Derneği Genel Koordinatörü Saral, özellikle iş Türkçesi konusunda kendilerine başvuran Suriyelileri ilgili yerlere yönlendirdiklerini ve İngilizce dil becerilerinden ötürü daha global işletmeler kurmaları için onları teşvik ettiklerini belirtti.
Kendilerine başvuran kadın, erkek her Suriyeliyi teknoloji, liderlik, kendilerine güven konusunda ve finansal beceriler doğrultusunda desteklediklerini belirten Saral, onların kayıtlı ekonominin bir parçası olmaları için gerekli yardımlarda bulunduklarını kaydetti.
Habitat Derneği'nin önderlik ettiği bu programa katılan herkesin dahil olduğu bir mezunlar grubu oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Saral, amaçlarının 300 yeni işletmenin açılması ve mevcut 300 işletmenin de büyümesi için çalışmalar yapmak olduğunu sözlerine ekledi.