Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Avrupalı üyeleri, barışçı protesto eylemlerini şiddet kullanarak bastıran Suriye’yi kınayan bir karar tasarısı hazırladı.
İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz, karar tasarısını dün konseyin New York’taki gizli oturumunda sundu. Taslak metne Amerika da destek veriyor.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vitali Çurkin, taslak metnin diyalogu teşvik etmediği ve şiddet olaylarına son vermeye yardımcı olmadığını, bu nedenle destek vermeyeceklerini bildirdi.
Güvenlik Konseyi üyeleri, şu ana kadar Suriye’yi kınamayı amaçlayan bir karar üzerinde anlaşmayı başaramadı. Yeni taslak metin, şiddet olaylarına derhal son verilmesi ve Şam hükümetinin insani yardım gruplarına erişim sağlaması çağrısında bulunuyor. Metin ayrıca Suriye hükümetini siyasi reformlar yapma konusunda daha içten davranmaya çağırıyor.
Öte yandan dün Suriye sınırından Türkiye’ye 160 kişinin daha girmesiyle sığınmacıların sayısı 350’yi aşmış bulunuyor. Binlerce kişi, Suriye ordusunun büyük bir operasyon düzenlemeyi planladığı Cisr eş Şuğur kasabasından kaçmaya çalışıyor.
Suriye hükümeti hafta başında kasabada 120 güvenlik görevlisinin öldürülmesinden “silahlı çeteleri” sorumlu tuttu ve sorumluları en sert şekilde cezalandıracağını bildirdi. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın küçük kardeşi Mahir’e bağlı özel kuvvetler, dün Cisr eş Şuğur’un kuzeyindeki mevzilerini kuvvetlendirdi.
Kasaba sakinleri ve insan hakları grupları, ölen güvenlik görevlilerinin kendi aralarında çatışmaya girdiğini ve bazı askerlerin halka karşı silah kullanmayı reddettiği için taraf değiştirdiğini savunuyor.
Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye girişine izin veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esad rejimini sivillere karşı daha hoşgörülü davranmaya çağırdı.
İnsan hakları grupları Suriye’de Mart ayında başlayan demokrasi yanlısı gösterilere hükümetin sert müdahalede bulunması yüzünden en az bin 100 kişinin öldüğünü, 10 bini aşkın kişinin de gözaltına alındığını bildiriyor.