Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi İsrail'in İran'a saldırısını görüşecek


BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in İran'a düzenlediği misilleme saldırılarını görüşmek üzere Pazartesi günü acil olarak toplanıyor.
BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in İran'a düzenlediği misilleme saldırılarını görüşmek üzere Pazartesi günü acil olarak toplanıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in İran'a misilleme saldırılarının ardından Ortadoğu'daki durumu görüşmek üzere Pazartesi günü acil toplantı düzenliyor.

Konsey Başkanı İsviçre, İran'ın Cezayir, Çin ve Rusya'nın desteğiyle toplantı talebinde bulunduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Cumartesi günü 15 üyeli Konsey’e gönderdiği mektupta, “İsrail rejiminin eylemleri uluslararası barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve zaten kırılgan olan bölgeyi daha da istikrarsızlaştırıyor” demişti.

Arakçi, “İran İslam Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda ve uluslararası hukukta yer alan ilkelerle uyumlu olarak, suç oluşturan bu saldırılara uygun zamanda yasal ve meşru karşılık verme hakkını saklı tutuyor” diye yazmıştı.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, Pazar günü yaptığı açıklamada İran'ın Birleşmiş Milletler nezdindeki şikayetini reddederek İran'ın “İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiği gibi saçma bir iddiayla diplomatik arenada İsrail’e karşı hareket etmeye çalıştığını” söyledi.

Danon, “Defalarca ifade ettiğimiz gibi, kendimizi savunma hakkımız ve görevimiz var. İsrail vatandaşlarını korumak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız” dedi.

Cumartesi günü erken saatlerde İsrail jetleri, İran'ın füze fabrikalarını hedef alan birkaç saldırı yaptı. Saldırı, İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'da İran'ın desteklediği Hamas ve Hizbullah ile yürüttüğü savaşlar sırasında İran'ın İsrail'e 1 Ekim’de yaklaşık 200 balistik füze fırlatmasından birkaç hafta sonra düzenlendi.

İsrail “hedefe ulaştık” dedi, İran misilleme çağrısı yapmadı

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail saldırılarının “ne abartılması ne de küçümsenmesi gerektiğini” söylerken, misilleme çağrısında bulunmaktan kaçındı. Bu, İsrail'in İran'a yönelik ilk açık saldırısıydı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, saldırıların İsrail'in İran'ın savunma kabiliyetlerini ve füze üretme yeteneğini baltalama hedeflerine ulaştığını söyledi.

Pazartesi günkü BM Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde Irak, İsrail'in İran'a yönelik saldırıda Irak hava sahasını kullanmasına ilişkin bir şikayet mektubunu BM'ye sundu.

Irak hükümet sözcüsü, mektubun İsrail'in Irak'ın hava sahasını ve egemenliğini ihlal etmesini kınadığını söyledi.

İsrail güçleri Pazartesi günü Lübnan'ın güneyinde yeni hava saldırıları düzenlerken Lübnanlı sağlık yetkilileri, Sur kentinde en az beş kişinin öldüğünü bildirdi.

Mısır’dan yeni ateşkes önerisi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Pazar günü Gazze'deki İsrail-Hamas savaşında, militan grubun çatışmaların durması sırasında dört rehineyi serbest bırakmasını da içeren iki günlük bir ateşkes önerisinde bulundu.

Aylardır ABD ve Katar'la birlikte çatışmaların durması için arabuluculuk yapmaya çalışan Sisi'nin ilk önerisi olan plana ne İsrail ne de Hamas hemen bir yanıt verdi.

Kahire'de konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, planın Gazze'de açlık çeken Filistinliler'e daha fazla insani yardım yapılmasını da öngördüğünü söyledi.

Önerinin “mevcut durumda ilerleme sağlamayı” amaçladığını söyleyen Sisi, iki günlük ateşkes anlaşmasının kabul edilmesi halinde bunun kalıcı hale getirilmesi için müzakerelerin devam edeceğini belirtti.

Geçen Kasım ayında çatışmalara bir hafta verilen arada yapılan rehine ve esir değişiminden bu yana herhangi bir ateşkes sağlanamadı.

Bu arada İsrail istihbarat dairesi Mossad'ın Başkanı David Barnea, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman El Sani ve ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'in Başkanı William Burns ile görüşmek üzere Pazar günü Doha'ya gitti.

ABD, Hamas ve Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanımlıyor.

Bölgedeki son çatışma Hamas’ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırılardada 1200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla başlamıştı. İsrail, Hamas'ın elinde hala 101 rehine olduğuna inandığını ve bunlardan 35'inin öldüğünü kaydediyor.

İsrail'in Gazze'ye karşı saldırısında yaklaşık 43 bin Filistinli hayatını kaybetti. Bölgedeki sağlık yetkilierine göre bu sayı savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmıyor.

Associated Press, Agence France-Presse ve Reuters haber ajanslarından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG