Erişilebilirlik

Guterres: “Gazze’deki toplu mezar iddialarını araştırmak için bağımsız uluslararası uzmanlara derhal erişim izni verilmeli” 


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, toplu mezar iddialarıyla ilgili haberlerden derin endişe duyduğunu kaydetti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, toplu mezar iddialarıyla ilgili haberlerden derin endişe duyduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'nin farklı yerlerinde toplu mezarların bulunduğuyla ilgili iddiaların araştırılması için bağımsız uluslararası adli tıp uzmanlarının bu alanlara derhal erişimlerinin sağlanması için çağrıda bulundu.

Guterres, BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, toplu mezar iddialarıyla ilgili haberlerden derin endişe duyduğunu kaydetti.

Toplu mezarlara gömülenlerden bazılarının hukuka aykırı şekilde öldürüldüğüne dair ciddi iddiaların yanısıra, konuyla ilgili birbiriyle çelişen farklı iddia ve söylemlerin de olduğuna dikkat çeken Guterres, “Yüzlerce Filistinli’nin yaşamını yitirip gömüldüğü koşulların net olarak belirlenmesi için, adli tıp uzmanlığına sahip bağımsız uluslararası araştırmacıların bu toplu mezarların bulunduğu alanlara derhal erişmelerine izin verilmesi gerekiyor” dedi.

“İsrail’in üzerinde nüfuzu olan ülkeler Refah konusunda baskı yapmalı”

BM Genel Sekreteri Guterres, Refah’a yapılacak bir askeri operasyonun, binlerce sivilin daha ölümüne neden olacağını ve yüzbinlerce kişiyi kaçmaya zorlayacağını, bu durumun işgal altındaki Batı Şeria'da ve daha geniş bölgede ciddi yansımalarının olacağını vurguladı.

Guterres, “Geçtiğimiz haftalarda Refah bölgesine hava saldırıları yaşandı. Refah'a yapılacak bir askeri saldırı, binlerce sivilin daha ölmesine ve yüz binlercesinin kaçmaya zorlanmasına neden olacak, dayanılmaz bir gerilime yol açacaktır. Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleriyle diğer birçok hükümet böyle bir askeri operasyona karşı olduklarını açıkça söyledi. İsrail üzerinde nüfuzu olan herkesi bunu önlemek için ellerinden geleni yapmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Guterres, 1,2 milyondan fazla kişinin saldırılardan kaçıp Refah’a sığındığını, bu kişilerin yiyeceklerinin çok az, tıbbi bakıma erişimlerinin ise hiç olmadığını belirterek, kıtlığı önlemek için elden gelen her şeyin yapılması gerektiğinin altını çizdi. Guterres, “Gazze genelinde UNRWA (BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu) da dahil insani yardım kuruluş ve çalışanlarına güvenli, hızlı ve engelsiz erişim izni verilmesi ve insani yardımı çalışmalarının kolaylaştırılması için bir kez daha çağrıda bulunuyorum” dedi.

İsrail ve Hamas yönetimine ‘anlaşın’ çağrısı

Guterres, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının kurbanları, rehineler, aileleri ve arkadaşlarına yönelik dayanışma mesajlarını yinelerken, ancak bu olayın üzerinden geçen yedi ayda Gazze'deki insanların durumunun her geçen gün daha da kötüleştiğini kaydetti.

İnsani ateşkes ilanı ve insani yardımın artması, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması için sürekli çağrılarını yinelediğini belirten Guterres, “Ne yazık ki bu çağrılarım henüz karşılık bulmadı. Gazze halkının, rehinelerin ve ailelerinin iyiliği için, bölgenin ve dünyanın iyiliği için, İsrail hükümetiyle Hamas yönetimini hemen bir anlaşmaya varmaya davet ediyorum. Anlaşma olmadan, savaşın hem Gazze'de hem de bölgede katlanarak kötüleşeceğinden endişe ediyorum’’ dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, ABD’de çeşitli üniversitelerde yaşanan protesto olaylarıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de, “Öncelikle ifade özgürlüğünün ve barışçı gösteri özgürlüğünün her koşulda güvence altına alınması gerektiğini düşünüyorum. Tanık olduğumuz gibi durumları doğru bir şekilde yönetme bilgeliğine sahip olmanın üniversite yetkililerine bağlı olduğuna inanıyorum’’ diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG