Erişilebilirlik

Güney Kore, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki stratejik anlaşma sonrası Rusya Büyükelçisi’ne nota verdi


Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ile Kuzey Kore lideri Kim arasındaki anlaşmayı protesto etmek için Rusya Büyükelçisi Georgi Zinoviev'i çağırdı ve Moskova'nın Pyongyang ile imzalanan askeri işbirliğini derhal durdurması gerektiğini kaydetti.
Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ile Kuzey Kore lideri Kim arasındaki anlaşmayı protesto etmek için Rusya Büyükelçisi Georgi Zinoviev'i çağırdı ve Moskova'nın Pyongyang ile imzalanan askeri işbirliğini derhal durdurması gerektiğini kaydetti.

Güney Kore Cuma günü Rusya Büyükelçisi’ni çağırarak Kuzey Kore ile Rusya’nın yaptığı yeni savunma anlaşmasını protesto etmek için nota verdi.

Bu gelişme, Moskova ve Pyongyang'ın saldırıya uğramaları halinde karşılıklı savunma yardımı sözü veren anlaşmaya varmalarından iki gün sonra, Güney Kore’nin başkenti Seul’ün Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'ya silah sağlamayı değerlendireceğini açıklamasından ise bir gün sonra gerçekleşti.

Cuma günü erken saatlerde, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un nüfuz sahibi kız kardeşi, Güney Koreli aktivistlerin sınır boyunca Pyongyang karşıtı propaganda broşürleri taşıyan balonlar uçurmasının ardından misilleme tehdidinde bulundu.

Güney Kore ordusu, bu ay üçüncü kez kara sınırını kısa süreliğine geçen Kuzey Kore askerlerini püskürtmek için önceki gün uyarı ateşi açtığını bildirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Hong Kyun, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki anlaşmayı protesto etmek için Rusya Büyükelçisi Georgi Zinoviev'i çağırdı ve Moskova'yı Pyongyang ile imzalanan askeri işbirliğinin derhal durdurması gerektiğini kaydetti.

Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim, Kuzey Kore'nin askeri becerilerini geliştirmesine doğrudan ya da dolaylı olarak yardımcı olacak herhangi bir işbirliğinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edeceğini ve Güney Kore'nin güvenliği için tehdit oluşturacağını vurguladı. Kim, Seul'ün Moskova ile ilişkilerine yönelik sonuçlar konusunda uyarıda bulundu.

Bakanlık, Rusya’nın Güney Kore Büyükelçisi Zinoviev'in Seul'ün endişelerini Moskova'daki üstlerine ileteceğini söyledi.

Sınırda eylemler sürüyor

Güney Koreli sivil aktivistlerin son haftalarda yaptığı broşür kampanyaları, Kore sınırı boyunca Soğuk Savaş tarzı psikolojik savaşın yeniden başlamasına neden oldu.

Kuzey Kore'den ayrılan Park Sang-hak liderliğindeki Güney Koreli sivil aktivistler, Perşembe gecesi Güney Kore'nin sınır kasabası Paju'dan 300 bin propaganda broşürü taşıyan 20 balon, Güney Kore pop şarkıları ve TV dizileri içeren 5000 USB bellek ve 3000 ABD doları gönderdiklerini söyledi.

Analistler, Pyongyang'ın bu tür materyallerin cephedeki askerlerin ve halkın moralini bozarak Kim Jong Un'un iktidarını zayıflatmasından korktuğunu söylüyor.

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkez Haber Ajansı tarafından yapılan bir açıklamada, üst düzey dış politika yetkililerinden Kim Yo Jong, aktivistleri "sığınmacı pislikler" olarak nitelendirdi ve misilleme tehdidi nitelikli bir açıklama yaptı.

Güney Koreli aktivistlerin daha önceki bildirilerinin ardından Kuzey Kore, Güney Kore'ye içinde tonlarca çöp bulunan binden fazla balon göndermiş, balonların içindeki çöpler çatı kiremitleri ve pencereleri kırmış, maddi hasara neden olmuştu.

Kim Yo Jong daha önce balonların Kuzey Kore'nin bildiri dağıtma eylemlerine standart yanıtı haline gelebileceğini ima etmiş ve Kuzey'in "üzerimize saçılandan onlarca kat daha fazla çöp saçarak" yanıt vereceğini söylemişti.

Sınırda psikolojik savaş sürerken diplomaside tehditler gündemde

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un nükleer silah ve füze geliştirme çabalarını hızlandırması ve ABD liderliğindeki Batı'ya karşı Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile aynı hizaya gelerek bölgesel temelini güçlendirmeye çalışması nedeniyle Kore Yarımadası’nda gerginlikler son yılların en yüksek seviyesine tırmandı.

Putin Perşembe günü Vietnam'ın Hanoi kentinde gazetecilere verdiği demeçte, Güney Kore’nin Ukrayna'ya silah sağlamasının "çok büyük bir hata" olacağını söyledi ve Pyongyang'a karşı saldırganlık planlamadığı takdirde anlaşma hakkında "endişelenmemesi gerektiğini" söyledi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Bakan Cho Tae-yul'un Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa telefon görüşmeleri yaparak Rusya ve Kuzey Kore arasındaki yeni anlaşmayı ele aldığını bildirdi.

Bakanlık, yaptığı açıklamada, ABD ve Japonya dışişleri bakanlarıyla anlaşmanın bölgede barış ve istikrar için ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda hemfikir olduklarını ve Moskova ile Pyongyang arasındaki uyumun yarattığı zorluklarla başa çıkmak için üçlü eşgüdümü güçlendirme sözü verdiklerini belirtti.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG