Vizesi ve pasaportu olmayan ya da yeterli ekonomik güce sahip olmadığı için ABD’ye karayoluyla ulaşmaya çalışan göçmenlerin, Güney Amerika ülkesi Kolombiya’dan Orta Amerika’daki Panama’ya geçmek için aşması gereken tehlikeli Darien Ormanı’nı kullanan göçmen sayısı, resmi verilere göre 244 bin 200’e ulaştı.
Bataklığa saplanma, vahşi hayvan saldırısına uğrama, boğulma ya da bölgede faaliyet gösteren suç örgütlerinin eline düşme gibi risklerden dolayı “Yeşil Cehennem” olarak da bilinen geçitte, Panama Kamu Güvenliği Bakanlığı verilerine göre bu yıl en az 45 kişi yaşamını kaybetti. 90 kişiden ise haber alınamıyor.
Göçmenlere yardım eden Fe y Alegria Göçmen Servisi Koordinatörü Elias Cornejo, bu yıl göçmen sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 31 daha düşük olduğunu, Panama’nın göçmen politikasını değiştirmesinin ardından Temmuz ayından bu yana 452 kişinin ülkesine geri gönderildiğini belirtiyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Cornejo, “Göçmen sayısının azalmasında Panama’da Darien Geçidi üzerinden giriş yapılabilecek beş noktanın kapatılması ve yeni hükümetin göçmen politikası etkili oldu. Ancak bize göre insanlar ülkelerini terk etmeden önce göçmenlerin büyük çoğunluğunun çıkış noktası olan Venezuela’daki siyasi krizin ve ABD’deki başkanlık seçiminin nasıl sonuçlanacağını bekliyor” dedi.
Göçmen sayısı azalsa da hala günde yaklaşık 700 kişinin Darien Ormanı’nı geçtiğini söyleyen Cornejo, göç ile mücadelenin en etkili yolunun, göç etmeyi düşünenlere kendi ülkelerinde yapılacak yardımlar olduğunun altını çiziyor.
Göçmenlerin yüzde 21’i çocuk
Panama Göçmenlik Dairesi verilerine göre Darien Ormanı’nı kullanan düzensiz göçmenlerin yüzde 66’sını Venezuelalılar oluşturuyor. Bu yıl göçmen sayıları 10 bini aşan diğer ülkelerse Kolombiya, Ekvador, Çin ve Haiti. Darien Ormanı’nı geçtikten sonra kayıt altına alınan göçmenlerin yüzde 21’i çocuklardan, yüzde 28’iyse kadınlardan oluşuyor.
Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, bu yıl başta Çin ve Nepalliler olmak üzere Asyalı düzensiz göçmen sayısında kaydadeğer bir artış yaşandığını belirtiyor. Mulino, insan kaçakçılarının başta Çinliler’e yönelik olmak üzere, 6 ila 8 bin dolara “VIP rota” diye adlandırdıkları, daha kısa ve daha az tehlike içeren paketler sunmalarının etkili olduğunu kaydediyor.
“Suç örgütü göçmen başına 125 dolar alıyor”
Kolombiya’dan başlayan ve toplamda 3 ila 10 gün arasında değişen yolculuk, insan kaçakçılığı yapan organize suç örgütleri için de ciddi bir gelir kaynağına dönüşmüş durumda.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) raporları, göçmen başına 125 dolar geçiş parası alan Clan de Golfo kartelinin, geçen yıl yaklaşık 65 milyon dolar gelir elde ettiğini ortaya koyuyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü verilerine göreyse geçen yıl Darien Ormanı’nı geçen 676 kadın, cinsel şiddet ve istismara uğradığı için tedavi gördü. Bu rakamın yılın ilk çeyreğinde 328 olarak kaydedildiği bildirildi.
Panamalı yetkililer bu yıl Darien Ormanı’ndan 320 bin kişinin geçmesini öngörüyor.
Forum