Cumhurbaşkanı Abdullah Gül BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada örgütün görevinin insanlığın güvenliğini ve refahını korumak olduğunu söyledi.
Güvenlik Konseyi’nde geçici üyelikle Türkiye'ye büyük bir sorumluluk verdiğini belirten Gül; dünya uluslarının barış, güvenlik ve refahına katkıda bulunmak için tarafsız, yoğun ve etkin bir şekilde çalıştıklarını belirtti.
Gül şöyle dedi:
“Günümüzün dünyasında karşılaştığımız risklerden biri kitle imha silahlarının yayılmasıdır. Aralarında nükleer güce sahip olanların da bulunduğu bütün üye ülkeler, söz konusu politikalarında adil ve prensipli bir yaklaşım sergilemeden bu sorunun üstesinden gelemeyiz. Dünyanın en hassas bölgelerinde elinde nükleer silah bulunduran bazı ülkeleri görmezden gelirken, küresel silahların yayılmasının önlenmesini sağlayacak güvenilir bir sistemi benimsemekte başarılı olamayız. Bu bağlamda bütün üye ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi’nin 687 sayılı kararı ve Genel Kurul’un da onayı uyarınca, “Orta Doğu’yu Kitle İmha Silahından Arındırılmış Bir Bölge” yapma konusunda çalışmaya davet ediyorum.”
Konuşmasında İran’ın nükleer enerji programına da değinen Gül, anlaşmazlığın giderilmesini amaçlayan uluslararası çabalara Türkiye’nin katkısının süreceğini belirti ve şunları söyledi:
“Bu sorun ancak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu kuralları ve Nükleer Silahların Yayılmasının önlenmesi yönündeki yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile çözülebilir. Bunu yaparken nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması hakkına da saygılı olunmalıdır. Bu çerçevede Tahran Deklarasyonu ve Temmuz ayında İstanbul’da yapılan toplantı yakalanması gereken bir fırsat kapısı aralamıştır. Türkiye olarak diplomasinin başka bir alternatifi olduğuna inanmıyoruz.”