Erişilebilirlik

11 Eylül saldırısının Guantanamo'daki üç şüphelisi itirafçı olmayı kabul etti


11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan, Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki ABD askeri hapishanesinde tutulan Halid Şeyh Muhammed
11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan, Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki ABD askeri hapishanesinde tutulan Halid Şeyh Muhammed

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan ve Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki ABD askeri hapishanesinde tutulan Halid Şeyh Muhammed ve iki suç ortağının suçlarını kabul ettiklerini söyledi.

Pentagon, sanıkların savunmasıyla ilgili anlaşmalar hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Reuters haber ajansına göre, adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir ABD'li yetkili, itiraf anlaşmalarının, neredeyse kesin olarak, ölüm cezasının masadan kaldırılması karşılığında suçların kabul edilmesini içerdiğini söyledi.


Yetkili, anlaşmanın şartlarının kamuya açıklanmadığını ancak ömür boyu hapis cezasının mümkün olduğunu söyledi.

Muhammed, 11 Eylül 2001'de ABD'ye yapılan saldırıların ardından, yabancı militan şüphelilerin gözetim altında tutulması için 2002 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından kurulan Guantanamo Körfezi'ndeki gözaltı merkezinin en tanınmış mahkumu.

Tartışmalara da neden olan cezaevindeki tutuklu sayısı bir dönem 800 mahkûma ulaştı. Bugün ise 30 mahkum var.

Muhammed, kaçırılan ticari yolcu uçaklarını New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne ve Pentagon'a uçurma planını yönetmekle suçlanıyor.


11 Eylül saldırıları yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne yol açmış ve ABD'yi Afganistan'da 20 yıl sürecek bir savaşa sürüklemişti.

Muhammed’in sorgulanması da uzun süredir inceleme konusu. Senato İstihbarat Komitesi'nin, CIA'in ‘waterboarding’ adı verilen suyla işkence türü ve diğer "gelişmiş sorgulama teknikleri" kullanımına ilişkin 2014 tarihli raporunda Muhammed'e en az 183 kez ‘waterboarding’ uygulandığı belirtilmişti.

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre, diğer iki tutuklu Velid Bin Attaş ve Mustafa Ahmed Adem el-Havsavi de itirafçı oldu.


Açıklamaya göre bu üç kişi ilk olarak 5 Haziran 2008'de aynı anda suçlanarak mahkemeye çıkarılmış, daha sonra yine toplu olarak suçlanmış ve 5 Mayıs 2012'de ikinci kez mahkemeye çıkarılmıştı.

ABD Senatosu Cumhuriyetçi Lideri Mitch McConnell, 11 Eylül’ün mimarları olarak görülen zanlılarla koşullu anlaşma yapılmasını kınadı.

McConnell yaptığı açıklamada, "Teröristlerle pazarlık yapmaktan daha kötü olan tek şey, onlarla gözaltına alındıktan sonra pazarlık yapmaktır" dedi ve Demokrat Başkan Joe Biden yönetimini "terör karşısında korkaklıkla" suçladı.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG