Dünyanın en tanınmış müzik ödülü Grammy’leri veren Kayıt Akademisi, sektörde yapay zeka kullanımını engellemek için yeni bir adım attı. Akademi, Grammy ödülleri için, "sadece insanlar başvurabilir" dedi.
Akademi'nin güncellenen kurallar rehberine göre, sadece yapay zekaya dayalı çalışmalar yasaklandı; "İnsan üretimini içermeyen bir çalışma hiçbir kategoride uygun değildir" denildi. Ancak yapay zeka yardımıyla oluşturulan bazı müziklerin, belirli kategorilerde ödül almaya hak kazanabileceği kaydedildi.
Müzisyenler artık Grammy adaylığı kazanmak için bir albümün en az yüzde 20'sine katkıda bulunmak zorunda. Geçmişte, bir albümdeki herhangi bir yapımcı, söz yazarı, mühendis veya albümün konuk sanatçısı, küçük bir katkısı olsa bile yılın albümü için adaylık kazanabiliyordu.
OpenAI firmasının Microsoft tarafından desteklenen ve basit girdilere dayanarak insan benzeri diyaloglar oluşturabilen ücretsiz sohbet robotu ChatGPT'nin piyasaya sürüldüğü Kasım ayından bu yana yapay zeka kullanımı hızla yayıldı.
Yapay zeka uygulamaları mantar gibi çoğaldı ve kullanıcıların fotoğrafları canlandırmasına, filmlerde avatarlar yaratmasına, şarkılar, denemeler ve makaleler yazmasına olanak tanıyarak birçok sektörde, insanların yerini alma tehdidini gündeme taşıdı.
Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ve Sinema Oyuncuları Birliği (SAG-AFTRA) de senaryo yazarlığı ve oyunculuk gibi yaratıcı alanlarda yapay zekanın kullanımıyla mücadele ediyor.
WGA, senaryo yazımında yapay zeka kullanımını engellemek istiyor. SAG aktörleri de üyelerinin dijital kişiliklerinin kullanımını kontrol edebilmelerini ve makul bir ödeme alabilmelerini sağlamak istiyor.
WGA yazarları Mayıs ayı başında greve gittiler ve diğer konuların yanısıra yapay zekanın kullanımı konusunda stüdyolarla henüz anlaşamadılar.
SAG-AFTRA da benzer kaygılar nedeniyle bir anlaşmaya varamazsa, oyuncular da greve gidebilir.