Erişilebilirlik

Google DeepMind binlerce yeni verinin potansiyelini ortaya çıkarıyor


Yeni verilerin güvenirliliğini anlamak için yapay zekayı kullanan DeepMind, şimdi odak noktasını bunların laboratuvarda ne kadar kolay sentezlenebileceğini anlamaya çevireceğini kaydetti. 
Yeni verilerin güvenirliliğini anlamak için yapay zekayı kullanan DeepMind, şimdi odak noktasını bunların laboratuvarda ne kadar kolay sentezlenebileceğini anlamaya çevireceğini kaydetti. 

Google DeepMind, 2 milyondan fazla yeni verinin yapısını anlamak üzere yapay zeka (AI) kullandı ve bu buluşun yakında gerçek dünya teknolojilerini geliştirmek için kullanılabileceğini açıkladı.

Bilim dergisi Nature'da bugün yayınlanan bir araştırma makalesinde, Alphabet'in sahip olduğu AI firması, varsayımsal veri tasarımlarının yaklaşık 400 bininin yakında laboratuvar koşullarında üretilebileceğini söyledi.

Araştırmanın potansiyel uygulamaları arasında daha iyi performans gösteren pillerin, güneş panellerinin ve bilgisayar çiplerinin üretimi yer alıyor.

Yeni verilerin keşfi ve sentezi maliyetli ve zaman alıcı bir süreç olabiliyor. Örneğin, bugün telefon ve dizüstü bilgisayarlardan elektrikli araçlara kadar birçok şeye güç sağlamak için kullanılan lityum-iyon pillerin ticari olarak kullanıma sunulması için yaklaşık yirmi yıllık bir araştırma yapılması gerekmişti.

DeepMind'da araştırmacı bilimadamı Ekin Doğuş Çubuk, "Deney, otonom sentez ve makine öğrenimi modellerindeki büyük gelişmelerin, bu 10 ila 20 yıllık zaman çizelgesini önemli ölçüde kısaltarak çok daha yönetilebilir bir hale getireceğini umuyoruz" dedi.

DeepMind'ın yapay zekası, 2011 yılında Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda kurulan ve halihazırda bilinen yaklaşık 50 bin malzemenin mevcut araştırmalarından oluşan uluslararası araştırma grubundan elde edilen veriler üzerinde eğitildi.

Şirket, veri keşfinde daha ileri atılımları hızlandırmak umuduyla verilerini artık araştırma topluluğuyla paylaşacağını söyledi.

Veri Projesi’nin yöneticisi Kristin Persson, "Endüstri, maliyet artışları söz konusu olduğunda biraz riskten kaçınma eğilimindedir ve yeni verilerin uygun maliyetli hale gelmesi genellikle biraz zaman alır" dedi.

Persson, "Eğer bu süreyi biraz daha kısaltabilirsek, bu gerçek bir atılım olacaktır" dedi.

Bu yeni verilerin güvenirliliğini anlamak için yapay zekayı kullanan DeepMind, şimdi odak noktasını bunların laboratuvarda ne kadar kolay sentezlenebileceğini anlamaya çevireceğini kaydetti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG