Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Gönül Tol’a göre, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aldığı sonuç büyük bir başarı ancak “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim başarısı sadece ekonomiye bağlanmamalı”. 12 Haziran seçim sonuçlarını Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Gönül Tol, başarıyı Başbakan Erdoğan’ın halka sunduğu kültür paketinin etkinliğine bağlıyor.
Gönül Tol, Cumhuriyet Halk Partisi’nin oy oranını arttırmış olmasını da başarı olarak niteliyor ve “Bence bunu doğru okumak gerekiyor” diyor. Tol’a göre, “Seçmen şunu demeye çalışıyor: Yeni CHP söylemini destekliyorum ama daha fazlasını yapman gerekiyor.” Gönül Tol şunları söylüyor:
"AKP’nin projeler ve vaadlerle çıktığı bir seçim kampanyasında CHP’nin geleneksel rejim tartışmaları üzerinden oy toplamaya çalışmaması bence çok başarılı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun laiklik vurgusu yapmaması da doğru bir karar çünkü sonuç itibariyle Türkiye dün kurulmuş bir demokrasi değil. O Baykal CHP’sinin sürekli rejim üzerinden skor yapma çabası şimdiye kadar CHP’yi proje üretmeyen, siyaset üretmeyen bir parti haline getirdi. Oysa bugün Türkiye’nin insan haklarına, Kürt meselesine dair, Ortadoğu’ya dair, Avrupa Birliği’ne dair politikalar üreten bir muhalefete ihtiyacı var. Fakat diğer taraftan gerçekten şuna inanıyorum. Kılıçdaroğlu yeni bir soluk getirdi CHP’ye fakat aynı zamanda ciddi çelişkiler de içerdi. Seçim bildirgesinde demokratikleşmeye çok ciddi bir önem verirken diğer taraftan Ergenekon sanıklarını listebaşı yaparak inandırıcılığını yitirdi. Dolayısıyla bir yıl öncesine nazaran CHP politika üretme açısından bugün çok daha iyi bir noktada fakat bir Türkiye partisi olma noktasında hala alması gereken önemli bir mesafe olduğunu düşünüyorum.”
Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Gönül Tol, şöyle konuştu:
“Türk demokrasisi önemli bir dönemeçte ve sivil anayasa çalışmaları sırasında bütün grupların seslendirilmesi, görüşlerine yer verilmesi gerekiyor. Türk seçmeni şöyle bir mesaj verdi: Biz Kürt meselesinin çözümünü destekliyoruz fakat bunun demokratik çerçevede yapılmasını istiyoruz.”
“Yüzde 10’luk baraj demokratik değil” diyen Gönül Tol, MHP ve BDP'nin yanısıra diğer küçük partilerin de meclise girebilmeleri gerektiğini, bunun Türk demokrasisi için yararlı olacağına inandığını da söyledi.
Gönül Tol'la yeni anayasa ve Kürt meselesinin çözümünü de konuştuğumuz söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.