Erişilebilirlik

Gıda İsrafı Enerjiye Dönüştürülebilir mi?


Gıda İsrafı Enerjiye Dönüştürülebilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Birleşmiş Milletler’e göre dünyada üretilen toplam gıdanın neredeyse üçte biri çöpe gidiyor. Küresel çaplı gıda israfı açlığa neden olmanın yanısıra iklim değişikliğini de körüklüyor. Tarım ve ormancılık, tüm dünyada salınan sera gazlarının neredeyse dörtte birinden sorumlu. Paris’te düzenlenen Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde gıda israfının enerjiye dönüştürülmesi konusu da ele alındı.

Çevreye en duyarlı restoranlar bile gıda israfı yapıyor. Günde bir ton gıda, çöpe gidiyor. İki yıl önce kurulan Moulinot Komposto ve Biyolojik Gaz adlı şirket, çöpe atılan gıdaları işliyor.

Stephane Martinez, iklim konferansının çöpçüsü.

Martinez, “İklim konferansı sırasında çıkan biyolojik atıkları topluyoruz. İlk kez böylesine büyük çaplı bir etkinlikte görev alıyoruz” diyor.

Aslında restoran sektöründen gelen Martinez’in Paris’te üç restoranı var.

Martinez, gıda atıklarını kullanılır hale getirmekten memnun: “Atıkları kullanılır hale getirmek benim için önemli. Biyolojik atıkların yüzde 80’i su. Bu atıkları çöp fırınında yakmanız gerekmiyor.”

Martinez, biyolojik atıkları yakmak yerine Paris yakınlarındaki bir tesise gönderiyor. Atıklar burada mayalanıp elektrik üretilen metan gazına dönüştürülüyor.

Tesisin sahibi Bionerval şirketinin başkanı Serge Verdier, gıda atıklarının büyük enerji kapasitesine sahip olduğunu söylüyor: “Gıda üretimi sırasında ortaya çıkan atıklar ve her yemekte tabağımızda bıraktığımız parçaları biraraya getirdiğinizde dizüstü bilgisayarınızı iki saat boyunca çalıştırmaya yetecek kadar elektrik üretebilirsiniz.”

Sera gazı salınımını azaltmayı planlayan Fransa, gıda atığı kaynaklı elektrik üretimini arttırmak istiyor.

Fransa’da önümüzdeki yıldan itibaren günde 200’den fazla müşteriye hizmet veren her restorana gıda atığı kısıtlaması getiriliyor.

Bu da restoranların mutfak ekibine daha çok iş düşeceği anlamına geliyor.

Martinez, “Biyolojik atıkları ayrıştırmadan önce sadece tek çöp konteyneri kullanıyorduk. Şimdi biri gıda atıkları için biri de başka çöpler için olmak üzere iki farklı konteynerimiz var” diyor.

Martinez, atık dönüşümünün önemini anlayan ekibin ek işleri yapmaktan kaçınmadığını söylüyor. Ancak bulaşıkçıdan şefe kadar herkesin bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Christian Opigez, “Gıdasal olmayan atıklar da var. Organik atıklar gezegenimizi korumak için geri dönüştürülüyor” diyor.

Restoranlar için gıda atıklarının miktarını azaltmak, elektrik üretmek ve böylece çevreyle dost olmak artık çok daha kolay.

XS
SM
MD
LG