40 ülkeden 82 takımın katıldığı ve genç mucitlerin projelerini yarıştırdığı “First Lego League Open International Turkey” görkemli bir törenle başladı. Ülkelerinin dev bayraklarını taşıyan ve turnuvaya özel kıyafetler giyen gençler, alkışlar ve tezahüratlarla karşılandı.
Bu yılki teması “Into Orbit – Uzay Serüveni” olarak belirlenen yarışmada, geleceğin bilim adamları uzay çalışmalarında karşılaşılan sorunlara çözüm üreten projeler geliştirdi. Açılış törenine canlı olarak bağlanan NASA’nın Türk astrofizikçisi Dr. Umut Yıldız “Uzay son derece pahalı ancak çok eğlenceli bir hobi. Bu tür yarışlar sizler için çok faydalı. Uzay hakkında birçok şey öğreniyorsunuz, değişik insanlarla tanışıyorsunuz. Aslında takım olarak çalışınca zorlukların üstesinden gelmek çok daha kolay oluyor. Fikirleriniz ileride çok işe yarayacak” diye konuştu.
FIRST Vakfı ile LEGO firmasının ortak çalışması olan etkinlik, ilk kez 1998 yılında Amerika’da pilot uygulama olarak hayata geçirildi. Amacı çocuklara bilim ve teknolojiyi sevdirirken birlikte çözüm üretme becerilerini geliştirmek. Turnuvalarda bugüne kadar 98 ülkede 40 bin takım ve 320 bine yakın çocuk yarıştı.
“Amaç geleceğin problemlerine çözüm üretmek”
Organizasyonun Türkiye ayağını Bilim Kahramanları Derneği düzenliyor. VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan dernek başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir “Amacımız, öğrencilerimizin bilimi, teknolojiyi, matematiği, mühendisliği tanıması, bilimle ilgili projeler geliştirerek geleceğin problemlerine çözüm üretmek için çalışması. Her yıl farklı bir tema seçiliyor. Bu yıl öğrenciler üç-dört ay boyunca uzayla ilgili araştırmalar yaptı, uzay çalışmalarındaki birçok sorunu öğrendi, bu sorunlarla ilgili çözümler üretti. Bu süreçte 21. yüzyılın gerektirdiği kazanımlar geliştirdi. Bu kazanımlar, takım çalışması, kritik düşünme, araştırma ve birlikte zevkle, dostça yarışmak” diye konuştu.
“Umut bilimde” ve “bilim birleştirir” sloganlarıyla düzenlenen etkinlikte her ekip kendi açtığı stantta ziyaretçilere kendi projelerini tanıttı. Ekipler ayrıca kendi ülkelerinin kültürlerini yansıtan küçük hediyeleri de ziyaretçilerle paylaştı. Hazırlanan projeler ciddi bir ekip çalışmasının ve bilimsel araştırmanın sonucu. Uzay tozlarının öldürücü olabileceğinden hareketle daha etkin bir filtreleme sistemi geliştirenler de var, uzay araçlarının hasar görmesi durumunda astronotların hayatını tehlikeye atmadan bu hasarı gidermeye yönelik çözüm geliştirenler de…
Hedef, astronot giysilerinin dayanıklılığını artırmak
Yarışmada yer alan Türk ekiplerden biri de Rota Koleji Bornova Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan takım. Takım üyelerinden Ahmet Mert Çetiner geliştirdikleri projeyi VOA Türkçe’ye şu sözlerle anlattı: “Projemizin amacı astronotların uzay yürüyüşleri sırasında karşılaşacakları uzay çöplerinden ve mikro meteoritlerden korunmalarını sağlamak. Bunun için astronot giysilerine ek bir katman tasarladık. Polietilen glikol ve silika jeli suyun içinde homojen bir sıvı haline getirdik. Ürettiğimiz homojen sıvıyı keçi kumaşlarına emdirdik. Bu kumaşları da Ege Üniversitesi’nde esneklik ve sağlamlık testlerine yolladık. Yaptığımız testler sonucunda 169 newtonluk bir dayanım, yüzde 27’lik bir esneklik çıktı. Bir mikro meteoridin uzay kıyafetiyle etkileşimi 0,1 saniye alındığında ortalama 72 newtonluk bir kuvvet uyguluyor. Yani bizim yaptığımız ek katman, bu kuvvetin iki katından daha fazla bir dayanıklılık sağlıyor. Esnekliği yüzde 27 olduğu için herhangi bir şekilde astronot kıyafetinde deformasyona yol açmıyor. Aynı zamanda hareketi de sınırlamıyor.”
25 Mayıs Cumartesi gününe kadar proje karşılaşmalarıyla devam edecek Open International Turkey, ödül töreniyle sona erecek. Üç gün boyunca bilim kahramanları hem rekabet edecek hem de doyasıya eğlenme fırsatı yakalayacak.