Erişilebilirlik

‘Gelişmiş Ülkeler Mülteci Krizini Daha da Derinleştiriyor’


‘Gelişmiş Ülkeler Mülteci Krizini Daha da Derinleştiriyor’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:57 0:00

Uluslararası Af Örgütü’nün geçtiğimiz günlerde yayınladığı küresel mülteci hakları raporuna göre, zengin ülkelerin sergilediği tavır, mülteci krizinin iyiye değil daha da kötüye gitmesine yol açıyor.

Raporu değerlendiren Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Af Örgütü Kampanya ve Aktivizm Koordinatörü Dr. Begüm Başdaş, “Dünyada, 21 milyon mülteci bulunuyor. Bu 21 milyon mültecinin 12 milyonu sadece 10 ülkede bulunuyor. Kalanlar diğer dünya ülkelerine dağılmış vaziyette. Türkiye, mülteci barındıran bu on ülkeden ilk iki sırada yer alıyor. Türkiye, Lübnan, Ürdün, İran, Pakistan gibi 10 ülke, 12 milyon mülteciyi bir şekilde barındırıyor, fakat bu ülkelerdeki koşullara bakmak gerekiyor,” dedi.

Suriye’deki savaş ortamından ve zulümden kaçan Suriyeli mültecilerin, komşu beş ülkeye geldiklerini söyleyen Dr. Begüm Başdaş, bu beş ülkedeki durumun çok da iyi olmadığına dikkat çekiyor. Savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan mültecilerin geldikleri ülkede adeta “yaşam mücadelesi” verdiklerini söyleyen Başdaş, “Suriye’den kaçan mülteciler, bombalardan, zulümden, işkenceden kaçarken hem gündelik hayatlarında hem de kaçtıkları ülkelerin politik koşullarında daha çatışmalı alanlara mecbur bırakılıyorlar,” dedi.

Mülteci krizinin gelecek yıllarda çok daha büyük bir felaket olarak karşımıza çıkacağına vurgu yapan Uluslararası Af Örgütü Kampanya ve Aktivizm Koordinatörü Dr. Begüm Başdaş, mülteci krizinin yarattığı insanlık krizine ve bu ciddi insan hakları ihlaline artık dur demenin vaktinin geldiğini ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Mülteci krizini çözmenin tek yolu, dünya liderlerinin, varlıklı ülkelerin bu işe el vermeleri, destek çıkmaları ve sorumluluğu adil bir şekilde paylaşmaları. Bu krizi çözmenin başka hiçbir yolu yok.”

Şu anda 21 milyon mültecinin 1 milyon 200 bininin çok acil biçimde yeniden yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Başdaş, bunu yapmanın aslında çok kolay olduğunu belirtti: “Yeni Zelanda, İrlanda, Kanada gibi ülkelere baktığımızda Lübnan’la kıyaslarsak bu ülkelerin yüzölçümü çok geniş ancak Yeni Zelanda’ya baktığımızda sadece 250 bin mülteciyi kabul etmişken Lübnan’da 1 milyon 100 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Bu olabilecek bir karşılaştırma değil. Bu nedenle bu gibi ülkelerin bir şekilde sorumluluğu paylaşması gerekiyor.”

Yapılan anketlere göre, aslında uluslararası toplumun mülteci sorununda sorumluluğu paylaşmak istediğini ifade eden Uluslararası Af Örgütü Kampanya ve Aktivizm Koordinatörü Dr. Begüm Başdaş, dünya liderlerinin buna yönelik politikalar geliştirmemesine dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG