Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Nisan’da düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu hakkında, ikinci kez çıktığı mahkemede, ‘tutukluluk halinin’ devamına karar verildi.
Hakkında “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü yöneticiliği” iddialarıyla dava açılan Müftüoğlu, bugün Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez hakim karşına çıktı. Yaklaşık dokuz aydır Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden tutuklu bulunan Müftüoğlu, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
Duruşmayı, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK Basın-İş, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) temsilcileri de izledi. Duruşmada Müftüoğlu hakkında ifade veren tanığın dinlenmesi bekleniyordu. Ancak tanık duruşmaya katılmayınca Müftüoğlu söz aldı. Gazetecilik faaliyetlerinin yargılandığını savunan Müftüoğlu, yargılamaların basın özgürlüğünü engelleyen bir hal aldığını söyledi.
Daha sonra söz alan avukatlar ise Müftüoğlu’nun hakkındaki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, Müftüoğlu’nun tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
“Müzakere yapılamadan karar verildi”
Duruşmanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Koordinatörü Veysel Ok hem Müftüoğlu’nun hem avukatların iddiaları belgeleriyle çürüttüğünü söyledi.
Müftüoğlu’na, daha önce başka mahkemelerde yargılanırken tahliye edilen gazetecilerle benzer suçlamalar yöneltildiğine dikkat çeken Ok, gazetecinin buna rağmen tahliye edilmediğini vurguladı.
Mahkeme başkanının diğer üyelerle müzakere yapmadan karar verdiğini söyleyen Ok, şöyle konuştu: “Dicle 9 aydır tutuklu. Bu bir yargılama değildi. Bu Türkiye’nin anayasal hukuk devleti olmaktan iyice uzaklaştığını, hukukun en ufak kırıntısına dahi uymayan mahkemelerin insanların ömründen çaldığının ispatıdır. Mahkeme heyeti, müzakere dahi yapmadan, baştan tutukluluğunun devamına karar verdi. Aynı hukuksuzluk devam etti.”
Ok Ayrıca, duruşmaya katılımın az olmasını da eleştirerek, gelecek celsede, sivil toplum örgütleri ve meslektaşlarını, Müftüoğlu’na destek vermeye çağırdı.
“Bu kararı beklemiyorduk”
Kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden DFG Eş Başkanı Serdar Altan ise tutukluluk halinin devamı için önceki celsede öne sürülen gerekçelerin bu celsede ortadan kalktığına dikkat çekti.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Altan, “Mahkeme gazetecilere düşmanca yaklaşım içerisinde olduğunu gösteren bir karara imza attı. Bu kadar açıkça, her şey ortadayken gerçekten böylesi bir kararın verilmiş olması bir hukuk garabetidir. Yani açıkçası nereden tutacağımız, nasıl yorumlayacağımızı bilmiyoruz. Ne hukuki, ne siyasi boyutuyla yorumlayabiliyorsunuz. Bir bölgenin, Türkiye'nin önemli kurumlarından biri olan DFG’nin eş başkanı, tüm bunlar bu kadar açık ve ortadayken tahliye edilmemiş olmasını hiçbir şekilde açıklayamıyoruz” diye konuşu.
Önceki celsede önce ‘tutukluluğun devamı’ kararı sonra savunma yapılmıştı
Müftüoğlu’nun yargılandığı davanın ilk celsesinde önce ‘tutukluluğun devamı’ kararı verilip daha sonra avukata savunma için söz verilmesi tartışma yaratmıştı. Duruşmada MLSA Eş Direktörü ve davanın avukatlarından Veysel Ok, savunma yapmak üzere ayağa kalktığı sırada mahkeme heyeti Müftüoğlu’nun tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı erteledi. Bunun üzerine Ok, heyete tepki gösterdi. Kararın yargılama usulüne aykırı olduğunu savunan Ok, buna rağmen savunma yaptı.
Forum