İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan gazeteci Nazlı Ilıcak, kararın istinaf mahkemesi tarafından onanması üzerine dün cezaevine teslim oldu.
79 yaşındaki gazeteci, 2016 yılında Özgür Düşünce adlı gazetede kaleme aldığı yazıda o dönem Küçükçekmece Başsavcısı olan eski Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı’ya karşı hakaret suçu işlediği iddiasıyla görülen davada 19 Nisan 2022’de 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmişti.
Ilıcak’ın “casusluk” suçlamasıyla yargılandığı bir başka davada “denetimli serbestlik” kapsamında olduğu için açık cezaevinde kalamayacağı bildirildi. Ilıcak, Sakarya 1 No’lu Cezaevi'ne teslim oldu.
Önderoğlu: “79 yaşındaki bir gazetecinin iftira suçundan cezaevine gönderilmiş olması intikam yargılamasını akla getiriyor”
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye temsilcisi ve Bianet medya özgürlüğü raportörü Erol Önderoğlu, iftira suçundan bir gazetecinin cezaevine gönderilmesinin orantısız bir cezalandırma olduğunu söyledi.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Önderoğlu, “Türkiye’de iftira suçlamasına hapis cezası verilmesi gibi uluslararası standartlar ve hakkaniyet açısından tartışılması gereken önemli bir sorun var. Bir yazısı nedeniyle 79 yaşındaki bir gazeteci olarak Nazlı Ilıcak’ın 2 yıl 6 ay gibi ağır bir hapis cezasına mahkum edilmesi, hapse gönderilmesi bu nedenle orantısızlığı ve intikam yargılamasını akla getiriyor. Gazetecinin darbe girişimi sonrası önce ağırlaştırılmış müebbet hapis, ardından 8 yıl 9 ay hapse mahkum edilip yıllarca mahpus bırakılmasından sonra şimdi de 2 yıl 6 aylık hapisle cezalandırılması mahkemelerin politik tedirginlik ve gerginlikler içerisinde savrulduklarını gösteriyor. Meseleye dair diğer genel bir boyut ise, birçokları yargı önünde hesap vermekten ustaca kurtulurken muhalif olanların hesap vermesine adalet dememiz” diye konuştu.
Nazlı Ilıcak kimdir?
Elli yılı aşkın süre gazetecilik yapan Nazlı Ilıcak, eşi Kemal Ilıcak’ın kurduğu Tercüman gazetesinde başyazarlık görevini de üstlendi
Meydan, Hürriyet, Akşam, Bugün gibi gazetelerde köşe yazıları kaleme alan, NTV ve Kanal D’de programlar yapan Ilıcak, 1999 yılında AK Parti gibi Milli Görüş geleneğinden gelen Fazilet Partisi’nden İstanbul milletvekili seçildi.
Ilıcak, milletvekili olduğu partiyi 2001 yılında Anayasa Mahkemesi kapatınca siyaseten yasaklı oldu.
AK Parti’nin ilk yıllarında hükümetin icraatlarına destek veren Ilıcak, 2011 yılındaki seçimlerde bu partiden aday adayı oldu ancak milletvekili adayı yapılmadı.
Ilıcak neden tutuklandı, neyle suçlandı?
Ilıcak’ın, Fethullah Gülen cemaati ile AK Parti arasındaki 17/25 Aralık 2013 sürecindeki ayrışmada iktidar karşıtı pozisyonu savunduğu, sonrasındaki dönemde de yazılarıyla iktidar partisini sert eleştirdiği yorumları yapılıyor.
15 Temmuz Darbe Girişimi’nden 14 gün sonra tutuklanan Ilıcak, 16 Şubat 2018’de İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Mehmet Altan ve Ahmet Altan’la birlikte “hükümeti ve anayasal düzeni yıkmaya” teşebbüs suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Yargıtay 16. Dairesi, 5 Temmuz 2019’da bu kararı bozdu.
Yeniden yapılan yargılamada İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım etmek” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çaptırılan gazeteci 4 Kasım 2019’da tahliye edildi.
Forum