Erişilebilirlik

G-7 Zirvesinde İklim Dostu Uzlaşı


Bavyera eyaletinde Garmisch-Panterkirchen kasabasında Elmau Sarayı’nda iki süren G7 Zirvesi Başbakan Angela Merkel’in basın toplantısıyla sona erdi.

Merkel zirveye katılan tüm liderlerin, gündeme alınan konularda ortak tavır aldığını belirterek, özellikle iklim müzakareleri konusunda önemli bir adım atıldığını söyledi. Alınacak önlemlerle küresel ısınmayı iki derece ile sınırlandırmayı amaçladıklarını belirten Merkel, G7 ülkelerinin bu yüzyılın sonuna kadar dünya genelinde karbon salınımının %100 azaltılmasını hedeflediğini, konuyla ilgili detayların önümüzdeki Aralık ayında Paris'teki Dünya İklim Zirvesi'nde karara bağlanacağını açıkladı.

Zirveye damgasını vuran diğer iki konu ise Yunanistan’ın içinde bulunduğu finansal kriz ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar oldu. Yunanistan’ın borç krizinin üstesinden gelinmesinin önemine vurgu yapan Başbakan Merkel, sorunun zaman aldığını ve her geçen günün ülkenin içinde bulunduğu krizi derinleştirdiğini ifade etti.

AB ülkeleri ve Uluslararası Para Kurumu’nun (IMF) Atina'dan reform paketi için yeni somut teklifler beklediğini söyleyen Almanya Başbakanı, Çarşamba günü Brüksel’de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile biraraya geleceğini, buluşmada kredi kurumlarıyla Yunanistan arasında uzlaşma sağlanması için çözüm arayacaklarını söyledi. Yunanistan’ın acil finans yardımı yapılmazsa iflas edebileceği ileri sürülüyor. Almanya Başbakanı Merkel, Rusya'nın Ukrayna krizinden dolayı G7'ye alınmamasına devam edilmesi konusunda uzlaştıklarını da açıkladı. Zirveye katılan 7 üye ülkenin bu konuda birlikte ve kararlı hareket ettiklerini ifade eden ve “Rusya zirvede en çok konuştuğumuz konu olmadı” diyen Merkel, ülkeye karşı yaptırımların daha da sertleştirilebileceğini; bunların Moskova, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyıncaya kadar devam edeceğini açıkladı. Başkan Barack Obama zirvenin ilk gününde yaptığı açıklamada “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan bir tavır sergilediğini” savunarak, yaptırımların sertleştirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

"Yarını Düşün, Ortak Hareket Et" başlığı altında düzenlenen zirvede ABD ile AB arasında yapılacak transatlantik ticari işbirliği anlaşması TTIP de gündeme getirildi. G7 temsilcileri, AB diplomatlarından bu yılın sonuna kadar konuyla ilgili 'ciddi adımlar' atmalarını talep ettiler. Bu arada zirve öncesinde Cumartesi günü Merkel ile Obama’nın Elmau Sarayı’nın yakınındaki Krün köyüne ziyaretleri, burada birlikte bira içmeleri ve samimi görüntüleri, Alman Başbakanı’nın Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan güven krizinin geride kaldığı şeklinde yorumlandı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG