Erişilebilirlik

Fransız sinema oyuncusu Alain Delon 88 yaşında hayatını kaybetti


Fransız sinema oyuncusu Alain Delon
Fransız sinema oyuncusu Alain Delon

Oynadığı çeşitli rollerde milyonlarca sinemaseverin kalbini fetheden Fransız aktör Alain Delon, 88 yaşında hayatını kaybetti.

2019 yılında geçirdiği felçten beri sağlık sorunları yaşayan Delon, Fransa'nın Val de Loire bölgesindeki Douchy'deki malikanesinden nadiren ayrılıyordu.

Çarpıcı mavi gözlere sahip olan Delon, yakışıklı görünümü nedeniyle bazen "Fransa’nın Frank Sinatrası" olarak anılırdı. Ancak Delon bu karşılaştırmadan hiç hoşlanmadı.

Mafya ile bağlantılarını her zaman reddeden Sinatra'nın aksine, Delon yeraltı dünyasındaki karanlık dostlarının varlığını açıkça kabul etti.

1970 yılında New York Times gazetesine verdiği bir röportajda, mafyadan tanıdıklarının olup olmadığı sorulduğunda Delon, tanıdıklarından birinin Akdeniz'in Marsilya limanındaki yeraltı dünyasının son "mafya babalarından biri" olduğunu söylemişti.

Delon, İtalyan yönetmen Luchino Visconti'nin iki filmi olan Rocco ve Kardeşleri (1960) ve Leopar (1963) ile ünlendi.

Fransız oyuncu Jean Gabin'le birlikte Henri Verneuil'in 1963 yapımı Melodie en Sous-Sol filminde başrol oynadı ve Jean-Pierre Melville'in 1967 yapımı Le Samourai filminde popüler oldu. Felsefi bir kiralık katili canlandıran Delon’un rolü, asgari diyalog ve sık sık solo sahneler içeriyordu. Bu film ile Delon’un yıldızı parladı.

8 Kasım 1935'te Paris yakınlarında doğan Delon, zor bir hayata adım attı. Anne ve babası boşandıktan sonra Delon, 4 yaşındayken koruyucu bir ailenin yanına verildi.

En az bir kez evden kaçtı ve 17 yaşında Deniz Piyadeleri’ne katılıp o zamanlar Fransız yönetimindeki Hindiçin bölgesinde görev yapmadan önce yatılı okullardan birkaç kez atıldı. Hindiçin bölgesinde de çalınan bir cip yüzünden başı derde girdi.

1950'li yılların ortalarında Fransa'ya döndükten sonra Delon, Paris'teki Les Halles toptan gıda pazarında hamal olarak çalıştı. Bohem St. Germain des Pres bölgesindeki kafelerde geçirdiği zamandan önce genelevlerin yoğun olduğu Pigalle semtinde zaman geçirdi.

Tanıştığı Fransız aktör Jean-Claude Brialy, Delon’u Cannes Film Festivali'ne götürdü. Delon, burada bir Amerikalı yetenek avcısının dikkatini çekerek kendisine bir ekran testi ayarladı.

Böylece Delon, sinemaya ilk adımını 1957 yılında Quand la femme s'en mele filmindeki rolüyle attı.

Delon’un bazı ifadeleri tartışma yarattı. Delon, ölüm cezasının kaldırılmasından üzüntü duyduğunu söyledi ve 2013 yılında Fransa'da yasallaştırılan eşcinsel evlilikleri küçümsedi.

Delon, aşırı sağcı Ulusal Cephe'yi alenen savundu ve partinin 2014'teki yerel seçimlerde başarılı olması üzerine, eski bir dostu olan partinin kurucusu Jean-Marie Le Pen'i arayarak tebrik etti.

Delon'un sevgilileri arasında Romy Schneider ve Alman model-şarkıcı Nico vardı. Delon ile Nico’nun beraberliğinden bir çocukları oldu.

Delon, 1964'te Nathalie Barthelemy ile evlendi ve bu evliliği sonlandırmadan önce ikinci bir çocuğu oldu. Sonrasında Mireille Darc ile 15 yıl süren bir ilişkisi oldu.

Delon’un Hollandalı model Rosalie van Breemen ile beraberliğinden iki çocuğu daha oldu.

Delon, Ocak 2018'de Paris Match'e verdiği bir röportajda, modern hayattan bıktığını ve Cenevre yakınlarındaki evinin arazisinde kendisi ve Loubo adlı Belçika çoban köpeği için bir şapel ve mezar hazırlattığını söylemişti.

Delon, "Ondan önce ölürsem veterinere birlikte ölmemize izin vermesini söyleyeceğim. Köpeğe bir enjeksiyon yapacak ve böylece kollarımda ölebilecek" demişti.

Delon son olarak kamuoyu önüne çıktığında, Mayıs 2019'da Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye onur ödülü almıştı.

Delon, son yıllarında bakımı konusunda aile içinde çıkan bir kavganın merkezinde yer aldı ve bu durum Fransız medyasında manşetlere taşındı.

Nisan 2024'te bir yargıç Delon'un varlıklarını yönetme özgürlüğünü kısıtlayan bir karar aldı. Delon bu dönemde, sağlığı ve refahı konusundaki endişeler nedeniyle hukuki koruma altındaydı.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG