Erişilebilirlik

Fransa Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı


Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro
Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Magro'ya Paris’teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarında düzenlenen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Fransa sokaklarında başlayan eylemlerde, Türkiye aleyhine 'kara propaganda başlatıldığı' iletildi; bu durumdan duyulan rahatsızlık ve tepki dile getirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen açıklamada, “Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro bugün bakanlığımıza çağrılarak, Paris’te 23 Aralık günü bir Fransız’ın gerçekleştirdiği saldırı bahane edilerek, PKK/PYD/YPG çevrelerinin ülkemiz aleyhine başlattıkları kara propaganda ve Fransa Hükümet yetkilileri ile bazı siyasetçilerinin bu propagandaya alet olmalarından duyduğumuz rahatsızlık dile getirilmiş ve tepkimiz vurgulanmıştır’’ denildi.

Açıklamaya göre konuya ilişkin tepki ayrıca, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nce de ilgili Fransız makamları nezdinde ifade edildi.

Açıklamada, “Büyükelçi Magro’ya, terör örgütünün Paris sokaklarında gerçekleştirdiği şiddet eylemlerinin Fransa Hükümeti ve kamuoyu tarafından doğru tahlil edilmesinde fayda gördüğümüz ve Fransa’nın mezkur olay karşısında aklıselimle hareket ederek, terör örgütünün sinsi gündemini ilerletmesine müsaade etmemesini beklediğimiz mesajı verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Paris'te silahlı saldırı zanlısı resmi soruşturma altında

Öte yandan Paris Şehir Savcılığı bugün, geçen hafta Paris'te üç Kürt'ü vurarak öldürdüğünden şüphelenilen kişinin resmi soruşturma altına alındığını söyledi.

Fransız yasalarına göre, resmi soruşturma altına alınmak, bir şüphelinin bir suça karıştığına işaret eden ciddi veya tutarlı kanıtlar olduğu anlamına geliyor.

İsmi açıklanmayan 69 yaşındaki adam, Cuma günkü saldırının ardından tutuklanmıştı. Saldırıyı düzenleyen 69 yaşındaki zanlı savcılığa verdiği ifadede, “yabancı düşmanı” olduğunu söylemişti.

Savcılıktan yapılan açıklamada, özel bir yargıç tarafından yürütülen soruşturmada cinayet, cinayete teşebbüs ve izinsiz silah bulundurma suçlamalarının inceleneceği belirtildi.

Savcılık, silahlı saldırıların arkasında ırkçı bir neden olduğundan şüphelenildiğini de kaydetti.

Fransa’daki Kürt toplumunun temsilcileri ise silahlı saldırının bir terör saldırısı olarak değerlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG