Corona virüsünün gelişme eğrisinin bu hafta boyunca en üst noktaya ulaşması beklenen Fransa'da, hafta sonuna kadar ölü sayısında ciddi artış olmasından korkuluyor. Yaşlı bakım ve huzur evlerinde bir hafta içinde artan ölüm rakamları ülkede kaygı yarattı. Paris ve banliyölerinde hastaneler Corona virüsü hastalarıyla doldu.
Yalnızca Paris ve banliyölerinde 100 ila 150 yaşlı bakımevinde Corona virüsünün tespit edildiği açıklandı. Fransa'da 100 devlet hastanesi ve 3 bin 800 yaşlı bakım evinin bağlı olduğu Hastaneler Federasyonu Başkanı Frederic Valletoux, Fransa'da ölü sayısının yalnızca hastanelerde ölenlerin kayıtlardan ibaret olduğunu ve gerçek rakamın açıklanandan daha yüksek olduğunu söyledi.
Valletoux, "Sadece Paris ve civarında 700'ün üzerinde yaşlı bakımevi var. Bunlardan yaklaşık 100-150'sinde Covid-19 tespit edildi. Bu mekanlarda kaç kişiye virüs bulaştı, bu konuda da elimizde gerçek bir rakam yok" dedi.
Hastanelerde kırmızı alarm
Valletoux, Paris ve civarında hastanelerde durumu ağır olan hasta sayısının da 1000'i geçtiğini belirterek, "Bu virüsün Paris'e ulaştığını birkaç gündür biliyoruz. Merkez üssü artık doğu değil Paris. Bugün bütün özel ve devlet hastaneleri, tüm sağlık görevlileri çalışıyor. Bu dalganın gelişine hazırlanmaya çalışıyoruz" dedi.
Valletoux, halen 800 doktor ve 5 bin sağlık çalışanının görev listesine adını yazdırdığını ve aktif çaıştığını belirterek, "Genç emekli olan sağlık çalışanları doktorlar, tıp öğrencileri, mesleği bırakan eski sağlık görevlileri herkesi hastanelere geri çağırıyoruz" dedi.
"Sağlık çalışanları talimatla getirilsin"
Paris Kamu Yardımları ve Hastaneler Genel Müdürü Martin Hirsch de kendilerine bağlı 39 hastanede hasta sayısının bin 600'ü geçtiğini bunlardan 450'sinin yoğun bakımda olduğunu açıkladı. Hirsch, televizyon ekranlarından tüm yetkili ve sağlık çalışanlarına "Bu bir yardım çağrısı değil, bu artık kırmızı alarm" diyerek şu çağrıyı yaptı:
"Dört şeyin garantisini istiyoruz. Birincisi, her ciddi hasta için bir solunum cihazı takabilmek. Çünkü maske yokluğunda yaşadığımız felaketi yaşamak istemiyoruz. İkincisi; ister gönüllü olsun isterse zorla getirilsin, tüm sağlık personeline ihtiyacımız var. Üçüncü nokta, insanüstü çaba gösteren sağlık çalışanlarına moral, pirim, ikramiye gibi yaptıkları fedakarlığı tanıyan garantiler istiyorum. Ve dördüncü şey; ilaçlar. Sanayiciler, kamu yetkilileri ve biz sağlık çalışanları ilaç sıkıntısı olmadığından emin olmalıyız."
Öğrencilere maaş sözü
Paris ve banliyölerini kapsayan İle-de-France bölge yöneticisi Valerie Pacresse de, tıp öğrencilerine çağrı yaparak, "15 bin tıp öğrencimiz var. Onlara çağrı yapıyorum. Hastanelere gelin. Bölge olarak onlara ödeme yapacağız. Doktorluk başlangıç ücreti ödeyeceğiz" dedi.